Jak zostać cukiernikiem
Cukiernik to osoba, która z przeróżnych składników potrafi stworzyć cały wachlarz smakołyków. Mają one nie tylko wspaniale smakować, ale również cieszyć oczy klientów swoim estetycznym wyglądem.
Aby rozpocząć pracę w tej profesji, należy zdobyć tytuł zawodowy, kończąc: szkołę branżową (dawniej zawodówkę), technikum o specjalnym profilu lub kwalifikacyjny kurs zawodowy. W przypadku szkół branżowych i kursów kwalifikacyjnych matura nie jest wymagana.
W trakcie edukacji uczniowie uzyskują gruntowne przeszkolenie z zakresu dekorowania wyrobów cukierniczych, obsługi maszyn, metod wypiekania ciast i deserów, podstaw technologii żywności oraz zasad zakładania działalności gospodarczej. Kluczowe są oczywiście zajęcia praktyczne, na których przyszli mistrzowie cukiernictwa mogą sprawdzić, jak sobie radzą podczas robienia wypieków.
Kurs cukiernika
Po ukończeniu szkoły branżowej, technikum bądź kursu kwalifikacyjnego można przystąpić do egzaminu na cukiernika-czeladnika, a później mistrza. Podwyższanie kwalifikacji jest bardzo przydatne, ponieważ konkurencja na rynku jest duża. W związku z tym wiele placówek edukacyjnych organizuje kursy, które umożliwiają zdobycie odpowiednich kwalifikacji. Decydując się na jedno ze szkoleń, warto wnikliwie przeanalizować program nauczania.
Cukiernik – wymagania
Cukiernicy najczęściej pracują w cukierniach bądź restauracjach. Mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą. Oprócz szerokiej wiedzy i umiejętności ważny jest stan zdrowia. Osoby, które chcą rozpocząć pracę w punktach gastronomicznych, muszą przedstawić aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych (dawniej zwane książeczką sanepidowską). Mają one potwierdzić, że przyszli kucharze bądź cukiernicy nie są nosicielami np. salmonelli.
W pracy związanej z gastronomią bardzo ważne jest wyczucie smaku oraz kreatywność. Nie zawsze trzeba ściśle trzymać się znanych przepisów. Każdy pracownik restauracji bądź cukierni może wymyślać własne receptury. W przypadku cukierników przydaje się także zmysł estetyczny.
Ile zarabia cukiernik
Zarobki cukierników są w dużej mierze zależne od wielkości zakładu oraz liczby zleceń. Na początku pensje nie są wygórowane. Wahają się od 2300 zł do 2800 zł netto. Najlepiej opłacani cukiernicy zarabiają ponad 3500 zł netto. Mistrzowie cukiernictwa, którzy zdobyli sławę swoimi wypiekami i prowadzą własną działalność gospodarczą, mogą liczyć na spore sumy.