Zazwyczaj kategoryzujemy hotele ze względu na standard i liczbę gwiazdek. Planując pobyt w obiekcie 2-gwiazdkowym, spodziewamy się ekonomicznych kosztów, ale też niskiego standardu. Z kolei przy rezerwacji pokoju w 4 czy 5 gwiazdkach liczymy na pełen profesjonalizm w obsłudze, najwyższy komfort i dodatkowe usługi, które w pełni zaspokajają potrzeby gości. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko takie różnicowanie obiektów ma znaczenie. Sprawdźmy więc, jak kategoryzowane są hotele i co z tego wynika.
Obiekty hotelarskie: rodzaje
Warto podkreślić, że przedsiębiorcy nie mają dowolności w kwestii nazewnictwa, jakie obiekty noclegowe prowadzą. Dokładnie określa to ustawa, a dokładniej art. 36. Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych:
Ustala się następujące rodzaje obiektów hotelarskich:
1) hotele – obiekty posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, świadczące szeroki zakres usług związanych z pobytem klientów;
2) motele – obiekty położone przy drogach, dysponujące parkingiem, posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych;
3) pensjonaty – obiekty posiadające co najmniej 7 pokoi, świadczące dla swoich klientów całodzienne wyżywienie;
4) kempingi (campingi) – obiekty strzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach, samochodach mieszkalnych (campobusach) i przyczepach samochodowych, przyrządzanie posiłków, parkowanie samochodów, a także świadczące usługi związane z pobytem klientów; obiekty te mogą dodatkowo umożliwiać nocleg w domkach turystycznych lub innych obiektach stałych;
5) domy wycieczkowe – obiekty posiadające co najmniej 30 miejsc noclegowych, dostosowane do samoobsługi klientów oraz świadczące minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów;
6) schroniska młodzieżowe – obiekty przeznaczone do indywidualnej i grupowej turystyki młodzieżowej, dostosowane do samoobsługi klientów;
7) schroniska – obiekty zlokalizowane poza obszarami zabudowanymi, przy szlakach turystycznych, świadczące minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów;
8) pola biwakowe – obiekty niestrzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach.
Warto przyjrzeć się temu podziałowi. Np. pola campingowe i pola biwakowe, mimo że na obu turyści mogą nocować w namiocie, znacznie różnią się standardem i zakresem proponowanych usług, także więc ceną za dobę.
Przedsiębiorca, który decyduje się na rozpoczęcie działalności w branży i zastanawia się, jak otworzyć hotel, powinien zapoznać się także z Obwieszczeniem Ministra Sportu i Turystyki z dnia 26 października 2017 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie. Znajdzie tam dokładne wymagania dla poszczególnych rodzajów i kategorii obiektów odnośnie wyposażenia, zakresu świadczonych usług, w tym usług gastronomicznych, a także warunki dopuszczenia odstępstw od tych wytycznych.
Obiekty hotelowe: kategorie
Jeśli chodzi o gwiazdki, wspomniana już ustawa wyróżnia pięć kategorii dla hoteli, moteli i pensjonatów oraz cztery dla kempingów. Domy wycieczkowe i schroniska młodzieżowe są kategoryzowane na trzy grupy oznaczone nie gwiazdkami, ale cyframi rzymskimi.
Hotel jednogwiazdkowy musi spełnić najmniej wymagań i nie są one wygórowane. Nie musi mieć strzeżonego parkingu, klimatyzacji i internetu w pokojach, które mogą być małe. Hotel pięciogwiazdkowy to obiekt o najwyższym standardzie, z centrum konferencyjnym, zespołem odnowy biologicznej (np. basenem, sauną, siłownią).
Zaszeregowanie obiektów do jednego z rodzajów i kategorii oraz ich ewidencja należy do marszałka województwa. Wyjątkiem są pola biwakowe, którymi zajmuje się wójt/ burmistrz/ prezydent miasta.