– Czy nie mamy tak, że jak nie umiemy czegoś na 200%, to rezygnujemy? Boimy się, że nie podołamy? Pamiętajmy, że nie liczy się płeć, ale nasze kompetencje. Nie dajmy sobie wmówić, że jesteśmy w czymś gorsze! – mówi specjalistka HR Agnieszka Ciećwierz. W Światowym Dniu Przedsiębiorczości Kobiet przypomina, w czym kobiety są świetne oraz wyjaśnia, jak być jeszcze lepszą liderką w biznesie.
Lista stanowisk - Dietetyk
Dietetyk
CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Dietetyk zajmuje się badaniem produktów żywnościowych, planowaniem, nadzorowaniem i stosowaniem zasad żywienia zarówno dla osób indywidualnych, jak i całych zbiorowości. Dba on o prawidłowe i racjonalne odżywianie, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. W tym celu musi posiadać szeroką wiedzę o pochodzeniu żywności, o procesach przygotowania potraw, a także o dostosowaniu żywności do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku. Dietetyk w oparciu o swoją wiedzę opracowuje receptury potraw, a także nadzoruje poszczególne etapy ich przygotowania.
Wiedza dietetyka jest szczególnie potrzebna osobom, które cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego, nerek, choroby metaboliczne, układu krążenia. Stąd dietetyka można spotkać w szpitalach czy sanatoriach. Jego zadaniem jest wspomóc proces leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawić samopoczucie pacjenta poprzez odżywianie, dlatego musi doskonale znać nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też skutki działania produktów żywnościowych. Z jego wiedzy korzystają także sportowcy, którzy właściwą dietę wykorzystują do osiągnięcia najwyższej formy i wydolności organizmu.
WARUNKI PRACY
Dietetyk najczęściej pracuje w placówkach żywienia zbiorowego jak szpitale, sanatoria, w zakładach przemysłu spożywczego. Jego praca ma charakter zespołowy, gdyż dietę i jadłospis układa sam dietetyk, jednak za jej przygotowanie odpowiedzialne są już podległe mu zespoły ludzi. Ponadto w przypadku chorych dietetyk, układając zalecenia żywnościowe, musi współpracować z ich lekarzem, często z rodziną, która będzie odpowiedzialna za realizowanie diety.
Dietetyk pracuje zazwyczaj w stałych godzinach w ciągu dnia. Jego praca nie podlega ciągłej kontroli, gdyż wszystkie czynności wykonuje się według określonych procedur. Układając zalecenia żywieniowe dietetyk jest odpowiedzialny za zdrowie i bezpieczeństwo osób, które mu zaufały.
WYMAGANIA
Pracując z ludźmi i dla ludzi dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Na pewno przydatna będzie łatwość nawiązywania kontaktu z ludźmi oraz umiejętność wczuwania się w ich problemy i oczekiwania. Musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem czy rehabilitantem. Opracowywanie diety nie będzie możliwe bez szerokich zainteresowań dietetyka naukami przyrodniczymi, a w szczególności fizjologią i biochemią oraz dietetyką. Przydatne są też podstawowe zdolności kulinarne.
Powinny go cechować spostrzegawczość i zdolność logicznego myślenia. Gdy w zakres jego obowiązków jest włączone zarządzanie zespołem ludzi odpowiedzialnych za przygotowanie posiłków, to musi także posiadać zdolności kierownicze. Ponadto powinien posiadać dobry wzrok, smak i węch.
Do przeciwwskazań zdrowotnych zalicza się alergie pokarmowe oraz niewydolność układów krążenia i oddechowego. W związku z tym, że dietetyk może mieć bezpośredni kontakt z żywnością musi cechować się nienagannym zdrowiem. Wykluczone jest nosicielstwo chorób zakaźnych.
WARUNKI PODJĘCIA PRACY
Aby zostać dietetykiem powinno się ukończyć studia o odpowiedniej specjalności, choć nie jest to obowiązkowe. Wiedzę można zdobyć także w szkole policealnej lub technikum, jednak zadania, którym będzie musiał sprostać dietetyk będą wymagać od niego szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej.
Dietetykę studiuje się na akademiach rolniczych lub od niedawna na akademiach medycznych.
Nie ma przeciwwskazań, by dietetykiem zostać w wieku 30 i więcej lat. Gdy ktoś miał dłuższą przerwę w zatrudnieniu lub później nabył odpowiednie kwalifikacje może znaleźć zatrudnienie.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Dietetyk łączy umiejętności technologa żywienia i lekarza, stąd może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalach, jak i w gastronomii.
Dobierając odpowiednie produkty i technologie sporządzania potraw wspomaga zarówno chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Do jego zadań należeć też może zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia. W gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.
ZAROBKI
Podobnie jak w przypadku większości zawodów dietetyk na początku kariery nie może liczyć na duże zarobki. Instytuty badawcze, szpitale lub inne jednostki budżetowe dają możliwość zarobienia w granicach 1600 zł - 2700 zł. Nieco lepiej jest w gastronomii. Zarobki wzrastają wraz ze zdobywanym doświadczeniem i awansem.
Najnowsze artykuły
Kobiety coraz silniejsze w biznesie
Urlop okolicznościowy na ślub dziecka
Ślub dziecka pracownika to jedno z wydarzeń uprawniających do wzięcia urlopu okolicznościowego, za który pracownikowi przysługuje wynagrodzenie. Wyjaśniamy, z ilu dni urlopu może skorzystać ojciec, matka czy opiekun prawny dziecka, jak powinien wyglądać wniosek o urlop okolicznościowy oraz czy dni wolne można wykorzystać wyłącznie w dniu ślubu i wesela.
Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog
Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.
Mechanik lotniczy – praca, wymagania, zarobki
Mechanik lotniczy to jeden z najbardziej perspektywicznych zawodów dla absolwentów techników i szkół branżowych o profilach związanych z mechaniką. Żeby zdobyć tę pracę, trzeba uzyskać dodatkową licencję na obsługę techniczną statku powietrznego, wystawianą przez Urząd Lotnictwa Cywilnego. Sprawdź, jak ją zdobyć, a także w jakich samolotach możesz specjalizować się jako mechanik lotniczy!
Szklane ściany, szklane ruchome schody. Równouprawnienie na rynku pracy to wciąż fikcja?
7 listopada wypada Światowy Dzień Feminizmu. Dlaczego to tak ważne święto? – Mimo poprawy sytuacji kobiety nadal borykają się ze stereotypami, mają dodatkową nieodpłatną pracę w domu, soptykają się z seksizmem w pracy, są rzadziej zapraszane jako ekspertki – zauważa dr Anna M. Górska, dyrektorka Centrum Badań Kobiet i Różnorodności w Organizacjach z Akademii Leona Koźmińskiego.
Osoba z autyzmem na rynku pracy – czy autyzm wyklucza z życia zawodowego?
– Populacja osób neuroatypowych jest bardzo zróżnicowana – zauważa Izabela Kocyłak, trenerka pracy z Fundacji SYNAPSIS. Wiele osób aktywnych zawodowo, szczególnie z tzw. wysoko funkcjonującym autyzmem, jest nieświadomych swojego zaburzenia. Tymczasem aż 2% pracowników w Polsce i 10% w Europie to osoby w spektrum autyzmu. Jak rozpoznać autyzm i w jakich zawodach może sprawdzić się autystyk?
Najnowsze komunikaty
Praca.pl zaprasza na konferencję UCL Leaders - Londyn, 20-21.01.2023
Już 20 i 21 stycznia 2023 roku w Londynie odbędzie się kolejna edycja jednej z największych konferencji studenckich w Wielkiej Brytanii - UCL Leaders. Konferencja, organizowana w całości przez studentów najlepszych uczelni międzynarodowych, corocznie przyciąga setki uczestników - obecnych liderów i ich następców.
Praca.pl zaprasza na konferencję Internal Communication Meeting 2
O aktualnych trendach w komunikacji wewnętrznej będziemy rozmawiać również podczas Internal Communication Meeting 2 (20 października 2021).
Seks poprawia jakość pracy
Wbrew pozorom fantazjowanie o seksie może wpływać pozytywnie na jakość pracy. Dlaczego?
Praca i miłość w jednej firmie
Czy takie połączenie ma więcej plusów, czy minusów?