Praca.pl Poradniki HoReCa i turystyka
Perspektywy i wyzwania w HoReCa

Perspektywy i wyzwania w HoReCa

 
Perspektywy i wyzwania w HoReCa

1. Liczba placówek gastronomicznych z roku na rok rośnie, brakuje jednak rąk do pracy. Które zawody są najbardziej deficytowe w branży HoReCa?


M.Z. Jest ogólny problem z zatrudnianiem w gastronomii wynikający z szeregu czynników: braku odpowiedniego kształcenia, braku etosu pracy w gastronomii czy zmianie struktury demograficznej kraju. Największa skala tego problemu dotyka kelnerów, czyli osób mających bezpośredni kontakt z klientem, którzy wnoszą bardzo dużo do działalności danego przedsiębiorstwa gastronomicznego. Niestety większość osób decydujących się na pracę kelnera traktuje tę posadę jako przystanek w dalszej karierze, co wpływa na wysoką fluktuację kadry, a przez to jej nienajlepszą jakość.

 

2. Na zachodzie, np. we Francji czy Włoszech, średni wiek kelnera to ponad 40 lat. W Polsce dominują młodzi ludzie z niewielkim doświadczeniem. Jakie możliwości rozwoju daje ta profesja w Polsce?


M.Z. Oczywiście, jeśli tylko ktoś jest zainteresowany pozostaniem u danego pracodawcy, to ten z pewnością będzie promował lojalność i doświadczenie. Wśród członków ZP HoReCa wielu z menedżerów restauracji, operatorów czy franczyzobiorców to osoby, które zaczynały jako kelnerzy. Praca w gastronomii jest trudna, dlatego ceni się ludzi z doświadczeniem.

 

3. Fluktuacja pracowników to jeden z większych problemów w branży HoReCa. Czy mimo to warto spróbować swoich sił w tej branży?


M.Z. Warto, bo jest to branża, która pozwala stabilnie zarobić i stale podnosić swoje kwalifikacje w zakresie sprzedaży czy obsługi klienta. Jeśli nie jest to praca docelowa, to na pewno – w dłuższej perspektywie – pozwala zdobyć cenne umiejętności „miękkie”, do wykorzystania w dalszej karierze.

 

4. Dla młodych ludzi, studentów praca w HoReCa to często praca dorywcza lub sezonowa. Jakie korzyści przyszłemu inżynierowi, finansistce czy informatykowi może dać doświadczenie zawodowe w gastronomii/hotelarstwie?


M.Z. Praca w gastronomii uczy przede wszystkim obowiązkowości, dokładności i odpowiedzialności, czyli kluczowych kompetencji wymaganych przez pracodawców. I nie są to mrzonki – kelner bierze odpowiedzialność za konsumenta, jego bezpieczeństwo czy doznania w danej restauracji. To w dużej mierze od pracy kelnera zależy, czy i w jaki sposób potrzeby konsumenta zostaną zaspokojone.

 

5. Jak potencjalny kandydat może zweryfikować rzetelnego pracodawcę? Na co powinien zwrócić uwagę?


M.Z. Na pewno powinien zasięgnąć opinii pracowników i byłych pracowników – to powinien być istotny, ale nie decydujący element oceny. To, do czego zawsze zachęcamy, to sprawdzenie, czy dany pracodawca działa uczciwie – jeśli fiskalizuje sprzedaż i wypłaca pensje zgodnie z umową, to chyba należy uznać go za rzetelnego.

 

6. Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa), którego jest Pan prezesem reprezentuje wiodących pracodawców w branży gastronomicznej, jakie wyzwania kadrowe w najbliższych latach stoją przed tymi firmami?


M.Z. Największe wyzwanie to zabezpieczenie wystarczającego poziomu wykwalifikowanej kadry oraz ujarzmienie rosnących kosztów zatrudnienia. Niestety, pracowników nie przybywa, natomiast presja płacowa rośnie. Trzeba ponownie obudzić etos pracy w gastronomii, pokazać korzyści – i finansowe, i miękkie – z pracy w tej branży oraz znaleźć złoty środek pomiędzy oczekiwaniami pracowników i możliwościami przedsiębiorstw gastronomicznych.

Marcin Zawadzki
Prezes ZP HoReCa

wywiad przeprowadziła Aleksandra Wesołowska, Praca.pl

Więcej artykułów "HoReCa i turystyka"

Polecane oferty

  • Animator

    Health Resort & Medical Spa Panorama Morska   Jarosławiec (pow. sławieński, gm. Postomino)   
    specjalista (mid)  umowa zlecenie / o pracę / kontrakt B2B  pełny etat / tymczasowa/dodatkowa   6 000 - 10 000 zł / mies. (w zal. od umowy)  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    6 godz.
    Szukamy animatorów do prowadzenia: animacji dziecięcych; animacji sportowych; animacji scenicznych; animatorów do prowadzenia zajęć fitness; Zakres obowiązków: zabawa poprzez taniec; umiejętność planowania; inicjowanie i wdrażanie kreatywnych form spędzania czasu wolnego; łatwość w...
  • Specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności

    NTFY Jeżak Rabiej S.K.A.   Ożarów Mazowiecki    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    9 godz.
    Obowiązki i odpowiedzialności: Kontrola jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, nadzór nad jakością produktu na wszystkich etapach procesu; Przeprowadzanie szkoleń pracowników z zakresu GHP, GMP, HACCP; Przeprowadzanie audytów wewnętrznych i zewnętrznych zgodnie z...
  • Kierownik Recepcji Hotelowej i Służby Pięter

    Modlin Sp. z o.o.   Nowy Dwór Mazowiecki    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator / menedżer  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    15 godz.
    Planowanie, organizowanie pracy działu recepcji oraz służby pięter; Motywowanie, kierowanie, kontrolowanie podległym zespołem i dbanie o przestrzeganie standardów marki, procedur związanych z obsługą gości; Monitorowanie procesu związanego z pobytem Gości w hotelu: rezerwacje,...
  • Kelner / Kelnerka

    HOTEL ZIMOWIT   Rzeszów    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    16 godz.
    Zakres obowiązków: sprawna i uprzejma obsługa gości restauracji hotelowej; przygotowywanie sali; współpraca z kuchnią; dbanie o wizerunek restauracji hotelowej;
  • Kierownik sali

    HOTEL ZIMOWIT   Rzeszów    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator / menedżer  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    16 godz.
    Zakres obowiązków: Nadzór nad zespołem pracowników, szkolenia Profesjonalna obsługa i budowanie pozytywnych relacji z gośćmi; Dbanie o wystrój i czystość restauracji; Komunikacja i współpraca z pracownikami kuchni i innymi działami; Dopilnowanie organizowanych przyjęć i wesel na obiekcie;
  • Specjalista ds. Technologii

    Grupa Mieszko   Racibórz    praca stacjonarna
    specjalista mid / senior / ekspert  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 dni
    Twój zakres obowiązków Projektowanie i wdrażanie nowych wyrobów oraz współudział w procesie uprzemysławiania, Nadzór technologiczny podczas wdrożeń nowych produktów i uruchomień linii technologicznych, Testowanie surowców w warunkach laboratoryjnych oraz produkcyjnych i rekomendacja...

Najnowsze artykuły

Znajdź Pracę z Praca.pl – nowa wtyczka WordPress wzbogaci Twoją stronę www

Znajdź Pracę z Praca.pl – nowa wtyczka WordPress wzbogaci Twoją stronę www

Jeśli prowadzisz blog lub jesteś wydawcą portalu, wtyczka na stronie buduje pozytywny wizerunek Twojej marki. Pomyśl, że dzięki Tobie ktoś może znaleźć pracę, a jakaś firma pracownika. Może zapamiętać, że udało się to właśnie dzięki Tobie! To świetny zabieg PR-owy – komentuje ekspertka WordPress Ola Gościniak. Z dumą przedstawiamy nowy widget Praca.pl do wykorzystania na Twojej stronie www!

Różowe kołnierzyki pod lupą. Czy to najniżej płatne zawody na rynku pracy?

Różowe kołnierzyki pod lupą. Czy to najniżej płatne zawody na rynku pracy?

– Choć stanowiska „różowych kołnierzyków” przy rosnącej automatyzacji, robotyzacji i AI dają nam największą pewność zatrudnienia, to skutki lockdownów, recesji i inflacji powodują, że jednocześnie „różowe kołnierzyki” czują się niepewnie na rynku pracy – zauważa socjolożka Anna D. Nowicka. Wyjaśniamy, które stanowiska zaliczamy do tzw. pink collars i jakie są perspektywy dla tych zawodów.

Czterodniowy tydzień pracy – czy warto go wprowadzić w Polsce?

Czterodniowy tydzień pracy – czy warto go wprowadzić w Polsce?

Wiele wskazuje na to, że kwestia skrócenia czasu pracy w Polsce to już nie pytanie, czy to zrobić, ale kiedy zmiany zostaną wprowadzone do Kodeku pracy. Najnowsze badanie firmy ClickMeeting pokazuje, że 68% z nas uważa, że lepiej byłoby skrócić tydzień pracy do 4 dni niż pracować od poniedziałku do piątku po 6,4 godz. dziennie. Jak w praktyce mógłby wyglądać 4-dniowy system czasu pracy?

CIMA, CFA, ACCA, CIA – czy to się opłaca?

CIMA, CFA, ACCA, CIA – czy to się opłaca?

Zdobycie prestiżowego, międzynarodowego certyfikatu potwierdzającego kompetencje w finansach i rachunkowości okupione jest nie tylko kilkuletnią nauką, ale i wysokimi kosztami. Czy pieniądze zainwestowane w uzyskanie CIMA, ACCA i innych certyfikatów szybko się zwrócą? Wyjaśniamy, jakie dyplomy posiadają dyrektorzy i kontrolerzy finansowi oraz ile zarabia się z certyfikatem międzynarodowym.

Kreatywność a AI. Czy pracownicy branż kreatywnych mogą wkrótce stracić pracę?

Kreatywność a AI. Czy pracownicy branż kreatywnych mogą wkrótce stracić pracę?

Czy inteligentny program ma prawa autorskie? Dlaczego AI może dyskryminować? Czy sztuczna inteligencja wkrótce przejmie kreatywne zawody, wysyłając na bezrobocie programistów, grafików, dziennikarzy, filmowców? – Ludzie wolą sztukę tworzoną przez ludzi. Kiedyś sztuka AI będzie jak sport na dopingu – przewiduje prof. Dariusz Jemielniak, badacz ruchów antynaukowych i sztucznej inteligencji.

Jak napisać pierwsze CV? Jakie formalności towarzyszą pierwszej pracy? Na co zwrócić uwagę?

Jak napisać pierwsze CV? Jakie formalności towarzyszą pierwszej pracy? Na co zwrócić uwagę?

CV zwykle odgrywa najważniejszą rolę na pierwszym etapie rekrutacji. Warto przygotować je solidnie, by zyskać szansę na dobrą pracę. Jak to zrobić, kiedy nie mamy jeszcze żadnego doświadczenia? Wiele osób na progu życia zawodowego ma wątpliwości związane z prawidłowym kształtem tego dokumentu, dlatego przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik po pierwszym CV bez doświadczenia.