Praca.pl Poradniki HoReCa i turystyka
Perspektywy i wyzwania w HoReCa

Perspektywy i wyzwania w HoReCa

 
Perspektywy i wyzwania w HoReCa

1. Liczba placówek gastronomicznych z roku na rok rośnie, brakuje jednak rąk do pracy. Które zawody są najbardziej deficytowe w branży HoReCa?


M.Z. Jest ogólny problem z zatrudnianiem w gastronomii wynikający z szeregu czynników: braku odpowiedniego kształcenia, braku etosu pracy w gastronomii czy zmianie struktury demograficznej kraju. Największa skala tego problemu dotyka kelnerów, czyli osób mających bezpośredni kontakt z klientem, którzy wnoszą bardzo dużo do działalności danego przedsiębiorstwa gastronomicznego. Niestety większość osób decydujących się na pracę kelnera traktuje tę posadę jako przystanek w dalszej karierze, co wpływa na wysoką fluktuację kadry, a przez to jej nienajlepszą jakość.

 

2. Na zachodzie, np. we Francji czy Włoszech, średni wiek kelnera to ponad 40 lat. W Polsce dominują młodzi ludzie z niewielkim doświadczeniem. Jakie możliwości rozwoju daje ta profesja w Polsce?


M.Z. Oczywiście, jeśli tylko ktoś jest zainteresowany pozostaniem u danego pracodawcy, to ten z pewnością będzie promował lojalność i doświadczenie. Wśród członków ZP HoReCa wielu z menedżerów restauracji, operatorów czy franczyzobiorców to osoby, które zaczynały jako kelnerzy. Praca w gastronomii jest trudna, dlatego ceni się ludzi z doświadczeniem.

 

3. Fluktuacja pracowników to jeden z większych problemów w branży HoReCa. Czy mimo to warto spróbować swoich sił w tej branży?


M.Z. Warto, bo jest to branża, która pozwala stabilnie zarobić i stale podnosić swoje kwalifikacje w zakresie sprzedaży czy obsługi klienta. Jeśli nie jest to praca docelowa, to na pewno – w dłuższej perspektywie – pozwala zdobyć cenne umiejętności „miękkie”, do wykorzystania w dalszej karierze.

 

4. Dla młodych ludzi, studentów praca w HoReCa to często praca dorywcza lub sezonowa. Jakie korzyści przyszłemu inżynierowi, finansistce czy informatykowi może dać doświadczenie zawodowe w gastronomii/hotelarstwie?


M.Z. Praca w gastronomii uczy przede wszystkim obowiązkowości, dokładności i odpowiedzialności, czyli kluczowych kompetencji wymaganych przez pracodawców. I nie są to mrzonki – kelner bierze odpowiedzialność za konsumenta, jego bezpieczeństwo czy doznania w danej restauracji. To w dużej mierze od pracy kelnera zależy, czy i w jaki sposób potrzeby konsumenta zostaną zaspokojone.

 

5. Jak potencjalny kandydat może zweryfikować rzetelnego pracodawcę? Na co powinien zwrócić uwagę?


M.Z. Na pewno powinien zasięgnąć opinii pracowników i byłych pracowników – to powinien być istotny, ale nie decydujący element oceny. To, do czego zawsze zachęcamy, to sprawdzenie, czy dany pracodawca działa uczciwie – jeśli fiskalizuje sprzedaż i wypłaca pensje zgodnie z umową, to chyba należy uznać go za rzetelnego.

 

6. Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa), którego jest Pan prezesem reprezentuje wiodących pracodawców w branży gastronomicznej, jakie wyzwania kadrowe w najbliższych latach stoją przed tymi firmami?


M.Z. Największe wyzwanie to zabezpieczenie wystarczającego poziomu wykwalifikowanej kadry oraz ujarzmienie rosnących kosztów zatrudnienia. Niestety, pracowników nie przybywa, natomiast presja płacowa rośnie. Trzeba ponownie obudzić etos pracy w gastronomii, pokazać korzyści – i finansowe, i miękkie – z pracy w tej branży oraz znaleźć złoty środek pomiędzy oczekiwaniami pracowników i możliwościami przedsiębiorstw gastronomicznych.

Marcin Zawadzki
Prezes ZP HoReCa

wywiad przeprowadziła Aleksandra Wesołowska, Praca.pl

Więcej artykułów "HoReCa i turystyka"

Polecane oferty

  • Rezydent

    specjalista junior / mid / senior  umowa zlecenie  pełny etat
    2 dni
    Uwielbiasz podróże? Chcesz pracować za granicą? Twoim znakiem rozpoznawczym jest uśmiech i komunikatywność? Jeśli tak, to super! Szukamy właśnie Ciebie! Do obowiązków Rezydenta należy między innymi: Opieka nad klientami podczas pobytu, Sprzedaż i prowadzenie wycieczek fakultatywnych,...
  • Travel Advisor with Norwegian

    Concentrix   Warszawa, Aleja Solidarności 171    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat   9 550 zł brutto/mies.  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    17 godz.
    Your responsibilities: Be the 1st point of contact for premium travel inquiries of customers. Advise partners on flights, products, online services, payment methods, membership programs etc. Help in purchasing airline tickets and handling different payment methods. Support customers with travel...
  • Travel Advisor with Swedish

    Concentrix   Warszawa, Aleja Solidarności 171    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat   9 750 zł brutto/mies.  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    17 godz.
    Your responsibilities: Be the 1st point of contact for premium travel inquiries of customers. Advise partners on flights, products, online services, payment methods, membership programs etc. Help in purchasing airline tickets and handling different payment methods. Support customers with travel...
  • Recepcjonista (K/M)

    Novotel Warszawa Centrum   Warszawa    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    17 godz.
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, otwartość na innych oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się miłą atmosferą, profesjonalną obsługą oraz indywidualnym, zorientowanym na ich potrzeby podejściem.
  • Travel Advisor with Spanish

    Concentrix   Warszawa, Aleja Solidarności 171    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat   6 650 zł brutto/mies.  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    18 godz.
    Your responsibilities: Be the 1st point of contact for premium travel inquiries of customers. Advise partners on flights, products, online services, payment methods, membership programs etc. Help in purchasing airline tickets and handling different payment methods. Support customers with travel...
  • Recepcjonistka / Recepcjonista

    DW GRAŃ   Zakopane, ul. Zamoyskiego 23    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / asystent  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    19 godz.
    DOM WCZASOWY GRAŃ Zadania: Świadczenie i sprzedaż usług oferowanych przez DW GRAŃ. Obsługa gości po przyjeździe, w trakcie pobytu i przy wyjeździe z ośrodka. Bieżąca obsługa recepcji. Odbieranie i przekierowywanie telefonów. Dbanie o pozytywny wizerunek firmy. Zapewnienie najwyższego...

Najnowsze artykuły

Wigilia firmowa, prezenty świąteczne – jak wliczyć je do kosztów uzyskania przychodu?

Wigilia firmowa, prezenty świąteczne – jak wliczyć je do kosztów uzyskania przychodu?

Organizując świąteczne spotkanie w biurze i rozdając upominki dla pracowników czy klientów, przedsiębiorcy muszą mieć świadomość, że każda darowizna może wywoływać skutki podatkowe. Czy prezent na święta Bożego Narodzenia podlega opodatkowaniu? Jak zaksięgować świąteczne wydatki firmy? Wyjaśniamy, kiedy wydatek może stanowić koszt uzyskania przychodu.

„Trzynastka” – dodatkowe wynagrodzenie roczne, komu przysługuje, jak obliczać

„Trzynastka” – dodatkowe wynagrodzenie roczne, komu przysługuje, jak obliczać

Na koniec roku niektórzy otrzymają dodatkowe wynagrodzenie roczne – tzw. trzynastkę. Nie ma ona charakteru powszechnego, zgodnie z przepisami przewidziana jest dla określonej grupy zawodów. Co więcej, trzynastkę łatwo stracić np. przez nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy. Wyjaśniamy, kto i kiedy otrzyma dodatkowe wynagrodzenie, a także jaka jest jego wysokość za 2024 rok.

Płace w Polsce wkrótce będą jawne. „Nie jesteśmy na to gotowi” – ocenia ekspert rynku pracy Mateusz Żydek

Płace w Polsce wkrótce będą jawne. „Nie jesteśmy na to gotowi” – ocenia ekspert rynku pracy Mateusz Żydek

O zarobkach często nie mówi się nawet bliskim, a zgodnie z prawem UE płace w Polsce mają wkrótce być powszechnie znane. – Nawet pracownicy, którzy są przekonani, że to właściwa droga, nadal bardzo mocno sygnalizują obawę, że jawność wynagrodzeń będzie powodować konflikty – zauważa Mateusz Żydek. Ekspert rynku pracy z Randstad Polska wyjaśnia, jak jawność płac może wyglądać w praktyce.

Rynek pracy 2025 – jakie zmiany czekają nas w nowym roku?

Rynek pracy 2025 – jakie zmiany czekają nas w nowym roku?

– Praca przyszłości będzie hybrydowa, zdalna lub oparta na projektach, a efektywność będzie mierzona nie tylko wynikami, ale i zdolnością współpracy i adaptacji. Nie oznacza to jednak, że technologia całkiem zdominuje rynek pracy. Przeciwnie, to właśnie ludzka kreatywność i empatia będą wyróżniać pracowników w dobie automatyzacji – przewiduje specjalistka ds. rekrutacji Agnieszka Ciećwierz.

Stacja polarna – praca, obowiązki zawodowe, zarobki, rekrutacja

Stacja polarna – praca, obowiązki zawodowe, zarobki, rekrutacja

– Praca na biegunie południowym może się wydawać przygodą życia, lecz przed aplikacją warto przemyśleć swoją motywację. Nie ma możliwości powrotu, ponieważ komuś się nie podoba, ktoś nie daje rady i rezygnuje z udziału w wyprawie – zauważa dr Małgorzata Korczak-Abshire z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN. Trwa rekrutacja do polskiej stacji polarnej. Czy warto się zgłosić?

Sylwester dniem wolnym? W jakich krajach Europy?

Sylwester dniem wolnym? W jakich krajach Europy?

Dyskusje o wolnej od pracy Wigilii czy wolnym Wielkim Piątku toczą się od dawna... a co z sylwestrem? 31 grudnia należy do dni, w których większość z nas jest zajęta przygotowywaniem się do zabawy noworocznej – w związku z czym skupić się na pracy jest wyjątkowo trudno. Póki co w Polsce sylwester nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy, a jak jest w innych krajach Europy?