Rynek pracy przerzedza się z dnia na dzień. Nie tylko z powodu masowych wyjazdów Polaków za granicę, ale również zwiększających się wymagań tych, którzy zdecydowali się pozostać w kraju. Problemy z tego wynikające mają swoje odzwierciedlenie niemal w każdej branży: coraz trudniej jest pozyskać dobrego i rzetelnego pracownika. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Pani Marta Stachoń, menadżer katowickiego pubu Metamorfozy. W rozmowie z nami przedstawia trudności związane z rekrutacją do pracy w ekskluzywnym pubie, a także podpowiada przyszłym kandydatom jak zwiększyć swoje szanse na zatrudnienie w tej branży.
Praca.pl – Ma Pani za sobą imponujące doświadczenie przy organizacji imprez, bankietów, wieczorów klimatycznych etc. Czy trudno znaleźć dobrych pracowników pracujących przy tych przedsięwzięciach?
Marta Stachoń – Bardzo trudno! Jeszcze parę lat temu, gdy byłam menadżerką w gospodarstwie agroturystycznym, sytuacja wyglądała inaczej. Obecnie, gdy większość potencjalnych pracowników wybrało pracę na Wyspach, została tylko garstka tych, którzy są godni zainteresowania pracodawcy. Dlatego właśnie, tak bardzo da się zauważyć częste zmiany na stanowisku kelnera czy barmana.
Praca.pl – Jak Pani myśli, z czego to wynika? Może wynagrodzenie nie spełnia oczekiwań kandydatów na te posady?
Marta Stachoń: Nie wydaje mi się, że jest to kwestia wynagrodzenia. Zarobki, jak na nasz rynek pracy, są dobre. Dodatkowo, pracownicy mogą liczyć na napiwki, które w elitarnych pubach czy klubach są dość wysokie. To co najprawdopodobniej odstrasza pracowników to zmianowy system godzin pracy oraz dyspozycyjność, w szczególności podczas weekendów. Nasz pub otwarty jest od 10 rano do późnych godzin nocnych. Pomimo, że podczas rekrutacji przedstawiamy kandydatowi pełen zakres jego obowiązków i czas pracy, wielu temu nie potrafi sprostać.
Praca.pl – Być może są wygórowane? Praca przez cały tydzień, do późnych godzin nocnych…
Marta Stachoń: To nie tak. Gdy przyjmujemy nowego pracownika, zadajemy mu szereg pytań dotyczących jego systemu pracy: w które dni chciałby pracować, w które godziny, jakie dni chciałby mieć wolne etc. Jeżeli odpowiada mu praca od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 18, to nie ma problemu. Jeżeli chciałby dostać wolne, również i na to się zgodzimy. W momencie kiedy nasz pracownik jest zadowolony, emanuje to na klientów naszego pubu. A o to właśnie chodzi – by klient czuł się u nas dobrze.
Praca.pl – Na jakie cechy zwracana jest szczególna uwaga podczas rekrutacji?
Marta Stachoń: W momencie, gdy kandydat przychodzi do nas z CV najważniejszy jest jego ubiór. Trudno zaufać człowiekowi ubiegającemu się o pracę, gdy przychodzi np. w brudnych butach. Odpowiednia prezencja jest niezwykle ważna w tej branży, dlatego schludny wygląd zwiększa wiarygodność kandydata w oczach pracodawcy. Kolejny krok to selekcja CV. Z tym bywa różnie, nieraz są one przekłamane czyli wypisane umiejętności nie przekładają się na rzeczywiste zdolności. Dlatego umawiamy się na rozmowę, podczas której staramy się zweryfikować CV. Jeżeli ten etap kandydat przejdzie pomyślnie, zostaje zaproszony na dzień szkoleniowy, a później ewentualnie do współpracy.
Praca.pl – Wspomniała Pani, że CV niejednokrotnie są przekłamane. W takim razie co jest najważniejsze podczas ich selekcji?
Marta Stachoń: Należy pamiętać, że doświadczenie jest mile widziane, ale nie najważniejsze. Jeżeli kandydat ma ukończone kursy barmańskie, ale nie potrafi nawiązać kontaktu z klientem, jest antypatyczny, przeważnie nie ma dużych szans na zatrudnienie. Z drugiej strony, jeżeli mamy kandydata bez doświadczenia, ale uśmiechniętego, komunikatywnego, chcącego się uczyć i podejmować nowe wyzwania, zazwyczaj go przyjmujemy. Kolejnym ważnym elementem na jaki zwracamy uwagę podczas rekrutacji są wypisane zainteresowania, hobby. Lubimy pracować z ludźmi, którzy mają własne pasje. Jednak czasami zdarza się tak, że mogą one przeszkodzić w efektywnej pracy, np. częste wyjazdy na spływy kajakowe. Oczywiście, wszystkie te kwestie są do przedyskutowania z pracownikiem.
Praca.pl – Jakimi innymi cechami powinien się wyróżniać potencjalny pracownik?
Marta Stachoń: Jak już wcześniej wspomniałam poszukujemy ludzi komunikatywnych, pracowitych, uśmiechniętych i otwartych. Ważne jest również, by same chciały się doskonalić, poprawiać swoje błędy. Wszak nikt nie jest nieomylny! Poza tym, nie ukrywam, że lubimy ludzi kreatywnych i angażujących się w życie pubu. Pomoc przy organizacji wieczorów, nowe pomysły na rozwój czy promocję pubu zawsze spotyka się z uznaniem w oczach pracodawcy. Wierzę, ze takich pracowników jest coraz więcej!
Praca.pl – Dziękuję za rozmowę.
08.08.2007