Rodzaje koncesji
Właściciele sklepów bądź lokali gastronomicznych, którzy chcą dystrybuować napoje alkoholowe, muszą uzyskać zezwolenie na sprzedaż alkoholu. Polskie prawo wyróżnia 3 rodzaje koncesji:
• do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo,
• powyżej 4,5% do 18%,
• powyżej 18%.
Jeśli przedsiębiorca chce mieć w swojej ofercie różne typy alkoholi, to musi postarać się o odrębne zezwolenia.
Koncesja a zezwolenie
Często używa się wymiennie terminów: koncesja i zezwolenie. Zgodnie z przepisami prawnymi nie są one tożsame. Zezwolenie to nadanie uprawnienia przez organ administracyjny np. wójta, burmistrza bądź prezydenta miasta.
Koncesja to akt administracyjny, który pozwala podmiotowi składającemu wniosek o udzielenie koncesji, prowadzenie ściśle określonej działalności gospodarczej. Dotyczy ona głównie sektorów szczególnie ważnych dla interesów państwowych, np. ochrony osób i mienia, obrotu paliwami oraz energią, prowadzeniem kasyna.
Koncesja na sprzedaż alkoholu – jak uzyskać
Aby móc sprzedawać alkohol, należy złożyć w urzędzie miasta lub gminy wniosek o koncesję na alkohol. W przypadku spółki cywilnej formularz musi być podpisany przez wszystkich wspólników, chyba że została ustalona jedna osoba do reprezentowania spółki.
Oprócz tego do wniosku należy dołączyć następujące dokumenty:
• zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub odpis z KRS,
• decyzję Inspektora Sanitarnego o spełnieniu wymogów sanitarnych,
• akt własności lub najmu lokalu,
• zgodę właściciela wielorodzinnego budynku mieszkalnego, jeśli punkt sprzedaży mieści się w części obiektu.
Jeżeli urząd gminy stwierdzi brak jednego z formularzy, to wezwie wnioskodawcę, aby uzupełnił dokumentację. Przedsiębiorca ma na to 7 dni od momentu otrzymania wezwania.
Koncesja na alkohol – ile kosztuje
Za zezwolenie na sprzedaż alkoholu trzeba zapłacić. Wysokość opłat zależy od rodzaju zezwolenia, czyli od procentowej zawartości alkoholu w trunkach:
• 525 zł – napoje alkoholowe zawierające do 4,5 % alkoholu oraz piwa,
• 525 zł – napoje alkoholowe zawierające powyżej 4,5 % do 18 % alkoholu,
• 2100 zł – napoje alkoholowych zawierające powyżej 18 % alkoholu.
Jeśli właściciel lokalu ubiega się o pozwolenie na wszystkie rodzaje napojów, to kwota, jaką zostanie zobowiązany wnieść na rachunek bankowy urzędu miasta lub gminy, będzie stanowiła sumę powyższych wartości.
Oprócz tego przedsiębiorcy muszą co roku opłacać składki za sprzedaż alkoholu. Wysokość opłat zależy od przychodów, jakie przynosi dystrybucja trunków. Jeżeli handel przekroczył:
• 37 500 zł przy napojach zawierających 4,5% alkoholu, to trzeba zapłacić 1,4% wartości sprzedaży z roku poprzedniego,
• 37 500 zł przy napojach od 4,5% do 18% zawartości alkoholu, kwota do wniesienia także stanowi 1,4%,
• 77 000 zł przy napojach zawierających powyżej 18%, to przedsiębiorca jest zobowiązany do zapłaty 2,7% tej kwoty.
Kolejna opłata to 17 zł na wydanie zaświadczenia potwierdzającego możliwość sprzedaży alkoholu.
Przedłużenie koncesji na alkohol
Zezwolenia na alkohol są wydawane na:
• minimum 2 lata w przypadku handlu detalicznego (sklepy, stacje benzynowe),
• minimum 4 lata w lokalach gastronomicznych np. restauracjach, pubach.
W związku z tym, że nie są to zezwolenia dożywotnie, należy ubiegać się o ich przedłużenie. Dokonuje się tego przez ponowne złożenie wniosku wraz z pełną, wyżej wymienioną dokumentacją.
Warto zaznaczyć, że zgodnie z artykułem 43. Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi: kto sprzedaje lub podaje napoje alkoholowe w wypadkach, kiedy jest to zabronione, albo bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, podlega grzywnie.