System kafeteryjny - co to jest
System kafeteryjny to ostatnio bardzo popularny system wynagrodzeń pozapłacowych pracowników. Inaczej mówiąc, jest to wynagrodzenie, które częściowo przyznawane jest w formie pieniężnej, a częściowo w innej formie pozapłacowej (rzeczowej). Jest to świadczenie w rodzaju premii niepieniężnej, z której pracownik korzysta w ramach części wynagrodzenia.
Wynagrodzenia kafeteryjne pozwalają spełnić oczekiwania i potrzeby pracowników przy optymalizacji kosztu świadczeń. Dzięki kafeteryjnemu systemowi wynagrodzeń w firmach panują przejrzyste zasady, które dostosowują się do zmian zachodzących na rynku pracy.
System kafeteryjny dla pracowników zazwyczaj dostosowany jest do wieku, płci i stanowiska zajmowanego w firmie. Pozwala to zacieśniać więzy z pracownikami, budować pozytywną opinię firmy na rynku pracy i zwiększać zainteresowanie potencjalnych kandydatów pracą w przedsiębiorstwie. Atrakcyjne kafeteryjne systemy wynagrodzeń to obecnie jedna z kart przetargowych w ubieganiu się o najlepszego pracownika.
Tak w skrócie wygląda definicja systemu kafeteryjnego.
Wynagrodzenie kafeteryjne
Premie w pracy mogą mieć różnorodną formę. Systemy premiowe bardzo często są połączone z innymi formami wynagradzania i są to formy wynagrodzenia wynikające z systemu płac.
System płac z kolei uzależniony jest od czasowego systemu wynagradzania. Czasowy system wynagradzania odnosi się do wysokości wynagrodzenia, które uzależnione jest od ilości przepracowanego czasu przypadającego na dany okres rozliczeniowy. Może to być godzina, dzień, tydzień, miesiąc.
System wynagradzania czasowy ze stawką miesięczną oznacza, że wraz z upływem każdego miesiąca, pracownik otrzymuje pensję w stałej wysokości, którą określa umowa o pracę. Świadomość stałego wynagrodzenia wpływającego na rachunek bankowy po każdym przepracowanym miesiącu daje pewną stabilizację. Jednak to, co dla jednych jest motywujące - pewne wynagrodzenie, innych demotywuje. Dlaczego? Gdyż obecnie wiele osób liczy na premie i dodatki oraz „coś ekstra” od firmy za zaangażowanie. Z kolei inni egzystują w pracy, często nie wykazują się zbytnim zaangażowaniem, gdyż wiedzą, że i tak pieniądze wpłyną na konto.
Dlatego systemy wynagradzania za pracę coraz częściej wspierane są kafeteryjnym systemem benefitów. Ma to zmotywować pracowników nie tylko do wydajniejszej pracy, ale także do większego zaangażowania w życie firmy. Płace kafeteryjne mają na celu nawiązanie głębszych relacji emocjonalnych na linii pracownik-firma. System kafeteryjny dla pracowników mocniej identyfikuje pracownika z firmą, w której pracuje.
System kafeteryjny - przykłady
Benefity oferowane przez pracodawców są różnorodne. Od drobnych form rzeczowych i dofinansowań po mienie znacznej wartości.
System kafeteryjny przykłady:
• karty sportowe
• prywatna opieka medyczna
• ubezpieczenie na życie
• kursy, szkolenia, warsztaty
• lekcje językowe
• bony dla pracowników
• zniżki dla pracowników
• obozy dla dzieci
• wyprawka dla noworodka
• wyprawka dla ucznia
• służbowy telefon (także do celów prywatnych)
• służbowy samochód (także do celów prywatnych)
• mieszkanie (np. przy relokacji)
• programy emerytalne
• pożyczki i kredyty na preferencyjnych warunkach
• dopłaty do wakacji
• dopłaty do studiów
• karty przedpłacone.
System kafeteryjny wady i zalety
W przypadku benefitów zdecydowanym plusem jest motywacja pracownika. Poza tym:
• zwiększa się lojalność pracownika względem firmy,
• łatwiej rekrutuje się nowych pracowników,
• buduje się pozytywny wizerunek na rynku pracy,
• łatwiej utrzymuje się wartościowych pracowników,
• przynosi się satysfakcję pracownikom,
• buduje się zaangażowanie i długotrwałe relacje,
• pracodawcy mogą liczyć na ulgi podatkowe i przesunięcia gotówkowe w obrębie płac.
Jednak każdy system ma swoje wady. Benefity również. Dlaczego? Być może nie wszystkim zależy na korzystaniu z określonych przez pracodawcę dóbr. W większości przypadków jesteśmy postawieni pod ścianą, otrzymujemy niższą pensję i „worek benefitów”, z których być może nigdy nie skorzystamy. Ważne, aby wypracować kompromis i zapewnić pracownikowi satysfakcjonujące rozwiązanie. Dobrą opcją może być dobrowolny system kafeteryjny. Gdyż uszczęśliwianie wszystkich na siłę, może przynieść efekt wprost przeciwny do zamierzonego.