Spis treści
Praca w gastronomii – specyfika
Kto przepracował choć dzień próbny w restauracji, fast foodzie czy kawiarni, ten wie, że gastronomia to wymagająca branża. Ciągły kontakt z ludźmi, pośpiech, napięta atmosfera i spełnianie często wygórowanych wymagań klientów z uśmiechem na ustach i pogodnym nastawieniem to niełatwe zadania. A doliczyć do tego należy jeszcze stres i wysiłek fizyczny. Taka praca może przynosić satysfakcję, także finansową, jednak wymaga sporo zaangażowania i chęci do nauki.
Gastronomia – zarobki
Poniżej mediana pensji brutto na popularnych stanowiskach w gastronomii w 2023 r. (zgodnie z Ogólnopolskim Badaniem Wynagrodzeń - wynagrodzenia.pl). Mediana to wartość centralna, co oznacza, że połowa pracowników na danym stanowisku zarabia więcej, a połowa mniej niż podana kwota.
Mediana wynagrodzeń brutto w branży gastronomicznej – 2023 r.:
- pracownik gastronomii – 3770 zł,
- barista – 3640 zł,
- kelner – 3760 zł,
- pomoc kuchenna – 3770 zł,
- kucharz – 4370 zł,
- barman – 4690 zł,
- kierownik (manager) restauracji – 5730 zł,
- szef kuchni – 6380 zł.
Wynagrodzenia w ogromnej mierze zależą od prestiżu lokalu i miejscowości. Pracownicy poza podstawową pensją bardzo często otrzymują bonusy w postaci napiwków bądź premii uzależnionej od obrotu w danym miesiącu.
Systemy pracy w gastronomii
Restauracje, bary, puby i kawiarnie są otwarte codziennie, dlatego podstawowy system czasu pracy, czyli 8 godzin przez 5 dni w tygodniu, niekoniecznie sprawdza się w gastronomii. Właściciele lokali bardzo często wprowadzają system równoważny, który daje większą elastyczność w planowaniu grafików.
W zależności od dnia tygodnia i przewidywanego ruchu w lokalu, zmiany mogą być odpowiednio dostosowane. W każdym systemie należy jednak przestrzegać godzin odpoczynku dobowego (minimum 11) i tygodniowego (co najmniej 35 godzin, a przy przechodzeniu pracownika na inną zmianę – co najmniej 24).
System równoważny dopuszcza, by dobowy wymiar był wydłużany z 8 do 12 godzin, ale dłuższą pracę w jednym dniu musi równoważyć czas wolny w innym dniu. Dozwolona jest praca w weekendy, przy czym każdy z pracowników musi mieć co najmniej jedną niedzielę w miesiącu wolną.
W gastronomii sprawdza się też system weekendowy, czyli praca wyłącznie w piątki, soboty, niedziele oraz święta po maksymalnie 12 godzin dziennie, w okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym miesiąca.
Kodeks pracy – gastronomia
W gastronomii, jak w każdej innej branży, i pracodawcy, i pracownicy powinni przestrzegać zasad Kodeksu pracy. Zwłaszcza istotne jest Bezpieczeństwo i Higiena Pracy. Wysokie temperatury, ostre noże, przenoszenie naczyń z gorącym jedzeniem, dźwiganie ciężkich produktów – to wszystko sprawia, że w kuchni o wypadek nietrudno. Praca z żywnością wymaga zachowania szczególnej ostrożności, dlatego każda osoba zatrudniana w gastronomii przechodzi badania lekarskie i musi posiadać aktualne orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych (książeczkę sanepidowską).