Praca.pl Poradniki HoReCa i turystyka
Branża nie tylko na start

Branża nie tylko na start

 
Branża nie tylko na start

Gastronomia – 70 tys. miejsc pracy


20 tys. restauracji, 21 tys. barów i pubów, 24 tys. punktów gastronomicznych – tak z grubsza wygląda polski rynek gastronomiczny . Dynamika rynku jest spora – ostatnie 3 lata to wzrost średnio 5% rocznie. A będzie więcej, bo zmieniają się przyzwyczajenia Polaków – coraz mniej lubimy gotować, a coraz bardziej zamawiać jedzenie online.
Branża gastronomiczna to ogromna liczba miejsc pracy, które najczęściej obsadzają ludzie młodzi, w Polsce bowiem, by zostać kelnerem czy barmanem, nierzadko nie jest potrzebne żadne doświadczenie, a pracownik wszystkiego uczy się na szkoleniach wstępnych (sieciówki) lub już w trakcie pracy (tzw. szkoła życia małej gastronomii).


Podstawowe stanowiska w gastronomii, na które najczęściej zatrudniane są osoby bez doświadczenia, to kelner, barman, barista, pomoc kuchenna. Doświadczenie (lub wykształcenie kierunkowe) potrzebne jest na stanowiskach – kucharz, sommelier.

 

Turystyka


Na jakie stanowiska w turystyce może liczyć osoba bez doświadczenia? Dwa podstawowe obszary to pokojowa oraz obsługa recepcji w hostelu czy hotelu. Tu coraz chętniej zatrudnia się sąsiadów zza wschodniej granicy, bo brak jest wystarczającej liczby chętnych do pracy w Polsce.

 

Inne opcje w turystyce


Branża turystyczna to również coraz więcej mniej typowych miejsc pracy: osób odpowiedzialnych za organizację i prowadzenie eventów w ramach turystyki biznesowej, stewardów poszukiwanych przez dynamicznie rozwijające się tanie linie lotnicze czy osób zajmujących się turystyką przed monitorem komputera – pracujących w obszarze e-turystyki.

 

Przewodnik miejski

 

Młoda osoba, która studiuje w większym mieście, może też rozpocząć pracę jako przewodnik miejski. Kilka lat temu trzeba było ukończyć w tym celu specjalistyczny kurs i zdać egzamin. Ustawa deregulacyjna z 2013 roku zniosła te obostrzenia, a to otworzyło rynek młodym ludziom.

 

Steward

 

Rozwój tanich linii lotniczych to również duże zapotrzebowanie na stewardów. Rekrutacje otwarte są dla każdego, kto ukończył 18 lat, szkołę średnią, ma min. 165 cm – kobieta i 175 cm – mężczyzna) i zna bardzo dobrze dwa języki. Zarobki są atrakcyjne, zatem wiele osób zgłasza się na rekrutacje.

 

Specjalista ds. e-turystyki

 

Łączy kompetencje e-marketingowca i specjalisty ds. turystyki. Zajmuje się promocją ofert turystycznych online. Może to obejmować cały szereg działań – od content marketingu, obsługi social mediów, po dbanie o współpracę z portalami branżowymi bądź pracę w takich właśnie serwisach.

Turystyka rozwija się nie tylko w Polsce, ale również za granicą. W Zjednoczonych Emiratach Arabskich w 2017 roku powstało 18 000 nowych miejsc pracy związanych z turystyką (za The World Travel and Tourism Council). Osoby znające języki obce mogą z powodzeniem szukać w tej branży pracy również za granicą.

 

HoReCa i turystyka – praca na całe życie?


Czy przygoda rozpoczęta w czasie studiów może stać się sposobem na życie? Okazuje się, że tak. Dla Anny Filipczak, szefa personalnego Green Caffè Nero, to już kilkanaście lat w firmie. Rozpoczęłam pracę jako barista – tak jak większość naszych menedżerów czy pracowników biurowych. Awansowałam na szefa zmiany, kierownika kawiarni, a później już – zgodnie z moimi osobistymi zainteresowaniami – przeszłam do działu HR, który prowadzę od prawie 10 lat.

 

Filipczak podkreśla, że nie jest to sytuacja odosobniona. Większość pracowników Green Caffè Nero to osoby, które rozpoczęły u nas pracę jako bariści i przeszły całą ścieżkę rozwoju wewnątrz firmy. Cały dział HR to osoby, które kiedyś bezpośrednio pracowały z naszymi klientami. Trenerzy, area menedżerowie, kierownicy kawiarni – to pracownicy, którzy zaczynali od podstawowego stanowiska. Nasza polityka awansów opiera się na awansach wewnętrznych i to nie tylko po to, by doceniać młodych ludzi z potencjałem, ale również dlatego, że uważamy, iż nie można dobrze rozumieć specyfiki funkcjonowania kawiarni, jeśli się wcześniej w niej nie pracowało. Mamy wielu pracowników, którzy nawet nie spodziewali się tego, że ta ich pierwsza, studencka praca skończy się stałą pracą na wiele lat – dodaje Filipczak.

 

Kelner i recepcjonista w CV


Oczywiście nie każdy pracownik tej branży zostaje w niej dłużej. W odróżnieniu od krajów Europy Zachodniej, gdzie średnia wieku kelnera to około 40 lat, w Polsce bardzo mało mamy kelnerów czy barmanów z dużym doświadczeniem. Czy zatem taka praca w CV ma jakieś znaczenie dla późniejszego pracodawcy z zupełnie innej branży?
Pracodawcy doceniają pracę w tych branżach, bo wiedzą, że jest to wbrew pozorom praca wymagająca i obciążająca. Długie zmiany, konieczność godzenia grafików, kontakt z klientem, który bywa roszczeniowy – to prawdziwa szkoła życia dla młodej osoby.

Anna Filipczak z Green Caffè Nero podkreśla, że praca w kawiarni daje też rozwój osobisty: Obserwując naszych pracowników, widzimy jak bardzo praca jako barista otwiera ich na drugiego człowieka. To umiejętność prowadzenia rozmowy, pewność siebie w relacjach i samodzielnym podejmowaniu decyzji, umiejętność radzenia sobie z nagłymi i nieoczekiwanymi sytuacjami oraz odporność na stres, bo ruch w kawiarni jest naprawdę spory.


Jeśli pracownik awansuje na szefa zmiany, to nabiera kompetencji liderskich i zdobywa doświadczenie zarządzania małym zespołem. Każda nasza kawiarnia to taki minibiznes, dlatego szefowie zmian i kierownicy są na szkoleniach przygotowywani do zarządzania budżetem kawiarni, pilnowania kosztów, organizacji pracy swojej i innych. To bardzo przydatne kwalifikacje, jeśli chce się w przyszłości pracować jako menedżer bądź prowadzić własny biznes.

 

Zarobki w HoReCa*


Pomocnik kucharza – 2048 zł
Pokojowa – 2145 zł
Barista – 2484 zł
Przewodnik miejski – 2605 zł
Barman – 2498 zł
Stewardessa – 5164 zł

W obu branżach dość częste są różnego rodzaju dodatki – oficjalne, jak premie obrotowe, oraz nieoficjalne – w formie napiwków. Z napiwkami bywa różnie – w miejscach droższych, prestiżowych można zdobyć drugą wypłatę. W pubie, gdzie głównie leje się piwo, są znikome. Badania z 2014 roku przeprowadzone przez SGH „Konsument w restauracji” wynika, że tylko 21% Polaków zostawia napiwek zawsze, a 3% nie robi tego nigdy (Rynek Gastronomiczny w Polsce raport 2017 HORECANET.pl)

„W Green Caffè Nero do podstawowego wynagrodzenia barista otrzymuje dodatek od obrotu. W efekcie najczęstsza stawka godzinowa mieści się w przedziale między 13-17,5 zł brutto” – dookreśla szef personalny sieci kawiarni.

 

Ile zarabia kelner?*


Stawki na tym stanowisku są mocno zróżnicowane. Mediana to wprawdzie 2258 zł brutto, zatem niewiele więcej niż najniższa krajowa, ale 10% zarabia powyżej 3700 zł. Niestety 10% najgorzej opłacanych kelnerów nie zarabia nawet ustawowego minimum (1850 zł). Różnica w zarobkach kelnera między dużym miastem a małym miasteczkiem do 25 tys. mieszkańców wynosi ponad 400 zł brutto. Najwięcej zarobić można w Poznaniu (3022 zł), Gdańsku (2500 zł) i Krakowie (2449 zł). Najsłabiej płaci Wrocław (2270 zł). Więcej zarobi też kelner poliglota – różnica w stawkach między kelnerem nieznającym języka a tym, który zna ich dwa to aż 482 zł brutto. Na wynagrodzenie w zasadzie nie wpływa staż pracy. Mimo dość niskich stawek, ocenianych przez 72% jako niesprawiedliwe, 67% kelnerów jest zadowolonych z pracy.

 

Ile zarabia recepcjonista?*


Profil wynagrodzenia recepcjonisty zbliżony jest do profilu kelnera. 10% zarabia powyżej 3543 zł, ale 10% dostaje mniej niż 1850 zł. Hotele z zagranicznym kapitałem płacą 16% lepiej. W stawkach przoduje Warszawa (2918 zł). Poznań to już tylko 2422 zł, a Lublin jedynie 2287 zł. Recepcjonista po studiach podyplomowych ma największe szanse na najwyższe zarobki. Znajomość języków obcych oraz staż pracy nie przekładają się jednak na zarobki. 71% pracowników recepcji ocenia swoje wynagrodzenie jako zbyt niskie, a tylko 1% uważa, że jest ono zdecydowanie sprawiedliwe. Mimo tego zadowolonych z pracy jest 77% recepcjonistów.

 

Warunki pracy w HoReCa


Formą zatrudnienia jest najczęściej umowa – zlecenie, która w przypadku zatrudniania studentów pozwala redukować pracodawcy koszty zatrudnienia, ale też daje większą elastyczność dopasowania godzin pracy do studiów.
Przy szukaniu pracy w gastronomii trzeba też uważać na tzw. szarą strefę. Podejmowanie zatrudnienia bez umowy to duże ryzyko – i to nie tylko ze strony Urzędu Skarbowego, ale przede wszystkim tego, że pracodawca okaże się nieuczciwy. W tym kontekście znacznie lepiej wypadają restauracje i kawiarnie sieciowe, bo zatrudniają pracowników legalnie i z uwzględnieniem obowiązujących przepisów.

*Mediana wynagrodzenia dla stanowiska w kwocie brutto, na podstawie danych serwisu wynagrodzenia.pl.

Sabina Stodolak, HR & EB Manager

Więcej artykułów "HoReCa i turystyka"

Polecane oferty

  • Animator

    Health Resort & Medical Spa Panorama Morska   Jarosławiec (pow. sławieński, gm. Postomino)   
    specjalista (mid)  umowa zlecenie / o pracę / kontrakt B2B  pełny etat / tymczasowa/dodatkowa   6 000 - 10 000 zł / mies. (w zal. od umowy)  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    Szukamy animatorów do prowadzenia: animacji dziecięcych; animacji sportowych; animacji scenicznych; animatorów do prowadzenia zajęć fitness; Zakres obowiązków: zabawa poprzez taniec; umiejętność planowania; inicjowanie i wdrażanie kreatywnych form spędzania czasu wolnego; łatwość w...
  • Specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności

    NTFY Jeżak Rabiej S.K.A.   Ożarów Mazowiecki    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    11 godz.
    Obowiązki i odpowiedzialności: Kontrola jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, nadzór nad jakością produktu na wszystkich etapach procesu; Przeprowadzanie szkoleń pracowników z zakresu GHP, GMP, HACCP; Przeprowadzanie audytów wewnętrznych i zewnętrznych zgodnie z...
  • Kierownik Recepcji Hotelowej i Służby Pięter

    Modlin Sp. z o.o.   Nowy Dwór Mazowiecki    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator / menedżer  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    17 godz.
    Planowanie, organizowanie pracy działu recepcji oraz służby pięter; Motywowanie, kierowanie, kontrolowanie podległym zespołem i dbanie o przestrzeganie standardów marki, procedur związanych z obsługą gości; Monitorowanie procesu związanego z pobytem Gości w hotelu: rezerwacje,...
  • Kelner / Kelnerka

    HOTEL ZIMOWIT   Rzeszów    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    18 godz.
    Zakres obowiązków: sprawna i uprzejma obsługa gości restauracji hotelowej; przygotowywanie sali; współpraca z kuchnią; dbanie o wizerunek restauracji hotelowej;
  • Kierownik sali

    HOTEL ZIMOWIT   Rzeszów    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator / menedżer  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    18 godz.
    Zakres obowiązków: Nadzór nad zespołem pracowników, szkolenia Profesjonalna obsługa i budowanie pozytywnych relacji z gośćmi; Dbanie o wystrój i czystość restauracji; Komunikacja i współpraca z pracownikami kuchni i innymi działami; Dopilnowanie organizowanych przyjęć i wesel na obiekcie;
  • Specjalista ds. Technologii

    Grupa Mieszko   Racibórz    praca stacjonarna
    specjalista mid / senior / ekspert  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 dni
    Twój zakres obowiązków Projektowanie i wdrażanie nowych wyrobów oraz współudział w procesie uprzemysławiania, Nadzór technologiczny podczas wdrożeń nowych produktów i uruchomień linii technologicznych, Testowanie surowców w warunkach laboratoryjnych oraz produkcyjnych i rekomendacja...

Najnowsze artykuły

Znajdź Pracę z Praca.pl – nowa wtyczka WordPress wzbogaci Twoją stronę www

Znajdź Pracę z Praca.pl – nowa wtyczka WordPress wzbogaci Twoją stronę www

Jeśli prowadzisz blog lub jesteś wydawcą portalu, wtyczka na stronie buduje pozytywny wizerunek Twojej marki. Pomyśl, że dzięki Tobie ktoś może znaleźć pracę, a jakaś firma pracownika. Może zapamiętać, że udało się to właśnie dzięki Tobie! To świetny zabieg PR-owy – komentuje ekspertka WordPress Ola Gościniak. Z dumą przedstawiamy nowy widget Praca.pl do wykorzystania na Twojej stronie www!

Różowe kołnierzyki pod lupą. Czy to najniżej płatne zawody na rynku pracy?

Różowe kołnierzyki pod lupą. Czy to najniżej płatne zawody na rynku pracy?

– Choć stanowiska „różowych kołnierzyków” przy rosnącej automatyzacji, robotyzacji i AI dają nam największą pewność zatrudnienia, to skutki lockdownów, recesji i inflacji powodują, że jednocześnie „różowe kołnierzyki” czują się niepewnie na rynku pracy – zauważa socjolożka Anna D. Nowicka. Wyjaśniamy, które stanowiska zaliczamy do tzw. pink collars i jakie są perspektywy dla tych zawodów.

Czterodniowy tydzień pracy – czy warto go wprowadzić w Polsce?

Czterodniowy tydzień pracy – czy warto go wprowadzić w Polsce?

Wiele wskazuje na to, że kwestia skrócenia czasu pracy w Polsce to już nie pytanie, czy to zrobić, ale kiedy zmiany zostaną wprowadzone do Kodeku pracy. Najnowsze badanie firmy ClickMeeting pokazuje, że 68% z nas uważa, że lepiej byłoby skrócić tydzień pracy do 4 dni niż pracować od poniedziałku do piątku po 6,4 godz. dziennie. Jak w praktyce mógłby wyglądać 4-dniowy system czasu pracy?

CIMA, CFA, ACCA, CIA – czy to się opłaca?

CIMA, CFA, ACCA, CIA – czy to się opłaca?

Zdobycie prestiżowego, międzynarodowego certyfikatu potwierdzającego kompetencje w finansach i rachunkowości okupione jest nie tylko kilkuletnią nauką, ale i wysokimi kosztami. Czy pieniądze zainwestowane w uzyskanie CIMA, ACCA i innych certyfikatów szybko się zwrócą? Wyjaśniamy, jakie dyplomy posiadają dyrektorzy i kontrolerzy finansowi oraz ile zarabia się z certyfikatem międzynarodowym.

Kreatywność a AI. Czy pracownicy branż kreatywnych mogą wkrótce stracić pracę?

Kreatywność a AI. Czy pracownicy branż kreatywnych mogą wkrótce stracić pracę?

Czy inteligentny program ma prawa autorskie? Dlaczego AI może dyskryminować? Czy sztuczna inteligencja wkrótce przejmie kreatywne zawody, wysyłając na bezrobocie programistów, grafików, dziennikarzy, filmowców? – Ludzie wolą sztukę tworzoną przez ludzi. Kiedyś sztuka AI będzie jak sport na dopingu – przewiduje prof. Dariusz Jemielniak, badacz ruchów antynaukowych i sztucznej inteligencji.

Jak napisać pierwsze CV? Jakie formalności towarzyszą pierwszej pracy? Na co zwrócić uwagę?

Jak napisać pierwsze CV? Jakie formalności towarzyszą pierwszej pracy? Na co zwrócić uwagę?

CV zwykle odgrywa najważniejszą rolę na pierwszym etapie rekrutacji. Warto przygotować je solidnie, by zyskać szansę na dobrą pracę. Jak to zrobić, kiedy nie mamy jeszcze żadnego doświadczenia? Wiele osób na progu życia zawodowego ma wątpliwości związane z prawidłowym kształtem tego dokumentu, dlatego przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik po pierwszym CV bez doświadczenia.