Praca.pl Poradniki Temat dnia
HR w gastronomii

HR w gastronomii

 
HR w gastronomii

Emigracja zarobkowa wpłynęła bardzo mocno na aktualny rynek pracy. Najdotkliwiej odczuła to branża gastronomiczna. O sytuacji na tym rynku rozmawiamy z Panem Stanisławem Chumińskim – współwłaścicielem sieci Expres Bar oraz Mensa, oferującej usługi cateringowe.

Praca.pl – Zatrudnia Pan 100 osób. Za Panem mnóstwo rozmów, podjętych decyzji oraz bezustanne obserwacje relacji pracownik – pracodawca. Co jest największym problemem w rekrutacji pracowników w branży gastronomicznej, którą Pan reprezentuje?

Stanisław Chumiński – Największym problemem jest brak ludzi do pracy posiadających odpowiednie kwalifikacje i cechy osobowe, które gwarantowałyby, że będziemy z nich zadowoleni. Jest tak dlatego, że praca w gastronomii wymaga zatrudnienia osób inteligentnych, wesołych, pozytywnie nastawionych do klienta, a równocześnie czystych, uczciwych i zgadzających się pracować wtedy, gdy inni odpoczywają. Także w nocy. Wszystko to powoduje, że z osób przyjmowanych na okres próbny zostaje około 20 procent.

Praca.pl – A co z wynagrodzeniem? Być może ono jest czynnikiem determinującym taką, a nie inną rotację pracowników.

Stanisław Chumiński – Wynagrodzenie, które oferujemy musi być związane z cenami usług, które sprzedajemy. Problem polega na tym, że konkurencja wymusza niskie ceny, a pracownicy chcieliby zarabiać więcej tak, żeby nie kusiły ich zarobki w innych krajach. Staramy się pogodzić te dwa żywioły i chyba nam to wychodzi skoro mamy dobrą kadrę, która jest chwaloną szczególnie przy realizacji dużych przedsięwzięć cateringowych

Praca.pl – W jaki sposób rekrutuje Pan pracowników? Co musi się znaleźć w liście motywacyjnym  np. kucharza, który chce pracować w jednym z Expres Barów?

Stanisław Chumiński - Właściwie to nigdy nie przyjmujemy na podstawie dokumentów tylko na podstawie okresu próbnego. Z dokumentów niewiele wynika. Dopiero pracą człowiek pokazuje czy jest staranny, szybki, czysty, uczciwy, miły dla klienta itd. To są cechy osobowe, których nie można się nauczyć.

Praca.pl – Czy trudno jest znaleźć i zatrudnić dobrego kucharza?

Stanisław Chumiński – Bardzo trudno znaleźć kucharza twórczego i otwartego. Takiego, który będzie rozumiał znaczenie przypraw, temperatury, estetyki itd. To jest ważne nie tylko przy potrawach nowych, ale i przy standardowym polskim gotowaniu. Ostatnio przyjęliśmy do pracy Pana z wykształceniem mechanicznym, który był pomocnikiem na budowie. Okazało się, że jest świetny w pracy w bufecie. Wymagał tylko szkolenia, co i jak się wykonuje, a resztę załatwiły jego cechy osobowe. W jednym z Expres Barów pracuje też pani, która pracując nie brudzi swojego ubrania roboczego nigdy! Taka jest jej cech osobowa. Jest tak pedantycznie czysta, że na koniec dnia wygląda tak jakby dopiero, co włożyła swoją białą kelnerską bluzkę

Praca.pl – Co jest najtrudniejszym zadaniem w kontekście zarządzanie personelem Expres Barów i Mensy?

Stanisław Chumiński – Hmm.. To tworzenie zespołu z osób pracujących w poszczególnych placówkach. To specyfika naszej firmy gdzie, na co dzień pracujemy w kilkunastu obiektach oddalonych od siebie, a potem na dużej imprezie wszyscy musimy pracować razem. Trzeba wytworzyć w ludziach świadomość pozytywnej konkurencji, która zniknie na czas wspólnej pracy. Dużym wyzwaniem jest też dla mnie problem wypalania się pracownika. Często jest tak, że lepiej dla pracownika i pracodawcy żeby rozwiązać umowę o pracę po kilku latach. Według mnie nie jest najwyższą wartością praca w jednym zakładzie pracy przez 40 lat! Świadomość możliwości zmiany pracy jest ważnym elementem poczucia wolności osobistej pracownika. Staramy się o tym rozmawiać i nie jest to temat tabu w stosunkach pracodawca pracownik. Zawsze staramy się rozstawać w zgodzie z pracownikami.

Praca,pl – Dziękuje za rozmowę

 

 

26.07.2007

Więcej artykułów "Temat dnia"

Polecane oferty

  • Księgowa / Księgowy

    Przedsiębiorstwo Budownictwa Wodnego w Warszawie S.A.   Warszawa, ul. Modlińska 17    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    1 godz.
    Na tym stanowisku wymagamy są od Ciebie następujące umiejętności: Prowadzenia pełnej księgowości. Sporządzanie deklaracji podatkowych (VAT, PIT, CIT, VAT-UE). Weryfikacja dokumentów pod względem księgowym i merytorycznym. Kontrola prawidłowości transakcji finansowych. Sporządzanie...
  • Konsultant ds. Sprzedaży Produktów Finansowych

    GCC7 Services Ltd   Malta, St. Julians   
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat   6 400 - 14 000 zł brutto/mies.
    1 godz.
    Mieszkaj i pracuj na słonecznej Malcie! Szukamy osoby z ambicją, która chce rozwijać się w finansach, ma pozytywne podejście i lubi zdobywać nowych klientów. Co będziesz robić: Obsługiwać klientów w Polsce, Opowiadać o plusach współpracy z nami, Dbac o dobre relacje z klientami i...
  • Pomocnik Operatora

    KRONOSPAN OSB Sp. z o.o   Strzelce Opolskie    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    1 godz.
    Obowiązki: Zabezpieczenie dostępności materiałów eksploatacyjnych do produkcji Dozowanie odpowiednich materiałów eksploatacyjnych zgodnie z wytycznymi w instrukcjach technologicznych Ustawianie i kontrola prawidłowych parametrów pracy maszyn i urządzeń Kontrola wzrokowa płyty w trakcie...
  • Operator żurawia

    KRONOSPAN OSB Sp. z o.o   Strzelce Opolskie    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    1 godz.
    Obowiązki: Załadunek surowca do maszyny przeróbczej Rozładunek samochodów z surowcem drzewnym Obsługa żurawia Dbałość o stan techniczny maszyny Pomoc przy obsłudze rębaków Udział przy pracach remontowych i konserwacyjnych rębaków Dbałość o stan techniczny obiektu rębaków...
  • Polboto Agrihandler Sp. z o.o.
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Opis stanowiska: Realizacja celów sprzedażowych zgodnie z założeniami planu sprzedaży regionu; Osiąganie założonego udziału w rynku maszyn w regionie sprzedaży; Budowanie relacji z klientami; Analiza potrzeb klienta i doradztwo w zakresie doboru maszyn; Bieżące raportowanie wyników...
  • Koordynator badań i analiz rynkowych

    Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne S.A.   Warszawa    praca hybrydowa
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online
    1 godz.
    Zatrudniona osoba będzie odpowiedzialna za utrzymanie aktualnej wiedzy o rynku edukacyjnym poprzez planowanie i realizację badań (marketingowych, produktowych, prowadzenie desk research), przygotowanie analizy założeń biznesowych dla nowych produktów, a w szczególności za: przygotowanie...

Najnowsze artykuły

Wczasy pod gruszą – zasady, warunki, kwota, wniosek

Wczasy pod gruszą – zasady, warunki, kwota, wniosek

Wynagrodzenie za urlop to nie wszystko! Pracownicy mogą również otrzymać dofinansowanie do wypoczynku z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, czyli popularne „wczasy pod gruszą”. Te, choć brzmią jak relikt przeszłości, nadal są powszechne w wielu firmach. Powszechnie bywają także mylone ze świadczeniem urlopowym. Czym różnią się obie formy dofinansowania i jak z nich skorzystać?

List motywacyjny – schemat i struktura

List motywacyjny – schemat i struktura

Nie jest już tak często stosowany jak niegdyś, jednak list motywacyjny pozostaje jednym z podstawowych dokumentów rekrutacyjnych i warto umieć go napisać. Co więcej, gdy o stanowisko walczą kandydaci o zbliżonych kwalifikacjach, to właśnie ciekawy list może przesądzić o sukcesie w rekrutacji. Sprawdź, co powinno znaleźć się w każdym akapicie listu motywacyjnego oraz uniknij typowych błędów.

Kłamanie w CV – co grozi za kłamstwo w CV?

Kłamanie w CV – co grozi za kłamstwo w CV?

Podczas przeglądania ogłoszeń nagle udało Ci się trafić na jedną lub kilka propozycji, które wydają się być dla Ciebie idealne. Jest tylko jedna przeszkoda. Wskazane przez pracodawców wymagania są wyższe niż Twoje kwalifikacje. Stajesz przed dylematem – czy dopuścić się kłamstwa w CV? Badania pokazują, że wiele osób w takim przypadku wybierze oszustwo, ignorując grożące za nie konsekwencje.

Praca sezonowa – definicja, podatki, umowa

Praca sezonowa – definicja, podatki, umowa

Dla jednych lato oznacza urlop i wypoczynek, dla innych to okres wzmożonej aktywności zawodowej. Wielu Polaków wykorzystuje gorące miesiace na podreperowanie domowego budżetu w ramach pracy sezonowej: przy zbiorach owoców i warzyw, żniwach, a także w obsłudze turystycznej i gastronomicznej. Zanim zatrudnisz się sezonowo, poznaj swoje prawa pracownicze oraz obowiązki podatkowe.

Rozpraszacze w pracy – jakie warto wyeliminować? Jak to zrobić?

Rozpraszacze w pracy – jakie warto wyeliminować? Jak to zrobić?

Smartfon z dostępem do internetu, a więc ulubonych social mediów i aplikacji, to jeden z największych rozpraszaczy odrywających nas od pracy. Wiele osób czuje przymus sięgania do telefonu nawet kilkadziesiąt razy w ciągu godziny. 15 lipca, w Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego, zachęcamy do odłożenia na bok smartfona oraz refleksji nad największymi wrogami naszej koncentracji. 

Temperatura w miejscu pracy a BHP

Temperatura w miejscu pracy a BHP

Czy upały mogą być uzasadnieniem przerwania pracy i opuszczenia stanowiska? Czy szef ma obowiązek skrócić godziny pracy, gdy temperatura powietrza przekracza 30℃? A co z klimatyzacją, wiatrakami i zimnymi napojami – czy są one obowiązkowe? Każdego lata wracają pytania dotyczące temperatury w pracy i przepisów bhp. Wyjaśniamy, jakie są obowiązki pracodawcy, a co zależy od jego dobrej woli.