Praca.pl Poradniki Temat dnia
HR w gastronomii

HR w gastronomii

 
HR w gastronomii

Emigracja zarobkowa wpłynęła bardzo mocno na aktualny rynek pracy. Najdotkliwiej odczuła to branża gastronomiczna. O sytuacji na tym rynku rozmawiamy z Panem Stanisławem Chumińskim – współwłaścicielem sieci Expres Bar oraz Mensa, oferującej usługi cateringowe.

Praca.pl – Zatrudnia Pan 100 osób. Za Panem mnóstwo rozmów, podjętych decyzji oraz bezustanne obserwacje relacji pracownik – pracodawca. Co jest największym problemem w rekrutacji pracowników w branży gastronomicznej, którą Pan reprezentuje?

Stanisław Chumiński – Największym problemem jest brak ludzi do pracy posiadających odpowiednie kwalifikacje i cechy osobowe, które gwarantowałyby, że będziemy z nich zadowoleni. Jest tak dlatego, że praca w gastronomii wymaga zatrudnienia osób inteligentnych, wesołych, pozytywnie nastawionych do klienta, a równocześnie czystych, uczciwych i zgadzających się pracować wtedy, gdy inni odpoczywają. Także w nocy. Wszystko to powoduje, że z osób przyjmowanych na okres próbny zostaje około 20 procent.

Praca.pl – A co z wynagrodzeniem? Być może ono jest czynnikiem determinującym taką, a nie inną rotację pracowników.

Stanisław Chumiński – Wynagrodzenie, które oferujemy musi być związane z cenami usług, które sprzedajemy. Problem polega na tym, że konkurencja wymusza niskie ceny, a pracownicy chcieliby zarabiać więcej tak, żeby nie kusiły ich zarobki w innych krajach. Staramy się pogodzić te dwa żywioły i chyba nam to wychodzi skoro mamy dobrą kadrę, która jest chwaloną szczególnie przy realizacji dużych przedsięwzięć cateringowych

Praca.pl – W jaki sposób rekrutuje Pan pracowników? Co musi się znaleźć w liście motywacyjnym  np. kucharza, który chce pracować w jednym z Expres Barów?

Stanisław Chumiński - Właściwie to nigdy nie przyjmujemy na podstawie dokumentów tylko na podstawie okresu próbnego. Z dokumentów niewiele wynika. Dopiero pracą człowiek pokazuje czy jest staranny, szybki, czysty, uczciwy, miły dla klienta itd. To są cechy osobowe, których nie można się nauczyć.

Praca.pl – Czy trudno jest znaleźć i zatrudnić dobrego kucharza?

Stanisław Chumiński – Bardzo trudno znaleźć kucharza twórczego i otwartego. Takiego, który będzie rozumiał znaczenie przypraw, temperatury, estetyki itd. To jest ważne nie tylko przy potrawach nowych, ale i przy standardowym polskim gotowaniu. Ostatnio przyjęliśmy do pracy Pana z wykształceniem mechanicznym, który był pomocnikiem na budowie. Okazało się, że jest świetny w pracy w bufecie. Wymagał tylko szkolenia, co i jak się wykonuje, a resztę załatwiły jego cechy osobowe. W jednym z Expres Barów pracuje też pani, która pracując nie brudzi swojego ubrania roboczego nigdy! Taka jest jej cech osobowa. Jest tak pedantycznie czysta, że na koniec dnia wygląda tak jakby dopiero, co włożyła swoją białą kelnerską bluzkę

Praca.pl – Co jest najtrudniejszym zadaniem w kontekście zarządzanie personelem Expres Barów i Mensy?

Stanisław Chumiński – Hmm.. To tworzenie zespołu z osób pracujących w poszczególnych placówkach. To specyfika naszej firmy gdzie, na co dzień pracujemy w kilkunastu obiektach oddalonych od siebie, a potem na dużej imprezie wszyscy musimy pracować razem. Trzeba wytworzyć w ludziach świadomość pozytywnej konkurencji, która zniknie na czas wspólnej pracy. Dużym wyzwaniem jest też dla mnie problem wypalania się pracownika. Często jest tak, że lepiej dla pracownika i pracodawcy żeby rozwiązać umowę o pracę po kilku latach. Według mnie nie jest najwyższą wartością praca w jednym zakładzie pracy przez 40 lat! Świadomość możliwości zmiany pracy jest ważnym elementem poczucia wolności osobistej pracownika. Staramy się o tym rozmawiać i nie jest to temat tabu w stosunkach pracodawca pracownik. Zawsze staramy się rozstawać w zgodzie z pracownikami.

Praca.pl – Dziękuje za rozmowę.

 

 

26.07.2007

Więcej artykułów "Temat dnia"

Polecane oferty

  • Kierowca ciężarówek C+E

    Feel Flex   Holandia   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Nasi kierowcy pracują jako: Kierowcy dystrybucji marketów spożywczych; Kierowcy ciężarówek recyklingu; Kierowcy ciężarówek chłodnia, izoterma; Kierowców Terbergów (placowych) Uwaga nie posiadamy ofert dla kierowców na trasach międzynarodowych i chcących pracować w tzw systemie!
  • Kierownik Zespołu Umawiania Badań Diagnostycznych

    LUX MED Sp. z o.o.   Białystok, ul. Fabryczna 4    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator
    1 godz.
    Twoją rolą będzie: budowanie i zarządzanie zespołem sprzedażowym w Call Center, nadzór nad realizacją planów sprzedażowych, monitorowanie efektywności pracy zespołu, prowadzenie szkoleń motywacyjnych i kompetencyjnych, monitorowanie i raportowanie wyników sprzedażowych, odsłuch i...
  • Pielęgniarka / Pielęgniarz (Chirurgia)

    LUX MED Sp. z o.o.   Warszawa, ul. 1 Sierpnia 8    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę / o dzieło / zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat
    1 godz.
    Nasze oczekiwania wobec Ciebie: wykształcenie min. średnie medyczne - preferowane ukończone studia licencjackie/magisterskie na kierunku pielęgniarstwo; aktualne prawo wykonywania zawodu; mile widziane ukończone kursy specjalistyczne z zakresu: EKG, RKO, leczenia ran oraz kurs kwalifikacyjny z...
  • Księgowy / Księgowa

    Provento Monika Dzikowska   Gniezno, Blisko dworca PKP, centrum    praca stacjonarna
    specjalista mid / junior  umowa o pracę  pełny etat   6 500 - 9 500 zł brutto/mies.  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Co będziesz robić? Prowadzić KPIR, Ryczałt i pełną księgowość; Przygotowywać sprawozdania finansowe; Rozliczać VAT, CIT, PIT; Przygotowywać zgłoszenia i raporty dla urzędów; Współpracować z bankami, audytorami i instytucjami;
  • Specjalista ds. wsparcia klienta z językiem angielskim

    Concentrix   Lublin    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid  umowa o pracę  pełny etat   4 800 - 5 300 zł brutto/mies.  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Zapewnienie wsparcia klienta przy zakupie samochodów elektrycznych lub wsparcia posprzedażowego; Nawiązywanie i utrzymywanie relacji z klientami; Bieżące raportowanie w systemach;
  • Konsultant ds. sprzedaży i obsługi klienta (język niemiecki)

    Concentrix   Lublin    praca zdalna / stacjonarna
    specjalista junior / mid  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat   7 000 - 10 000 zł brutto/mies.  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Obsługa klientów przy użyciu różnych kanałów komunikacji; Aktywne pozyskiwanie oraz sprzedaż usług; Przygotowanie ofert zgodnie z potrzebami klientów; Wprowadzanie danych do systemu;

Najnowsze artykuły

Praca na część etatu – podstawowe informacje

Praca na część etatu – podstawowe informacje

W okresach niepewności ekonomicznej i zmieniających się modeli pracy część etatu, najczęściej jako zatrudnienie dodatkowe do podstawowego, pełnego etatu, zyskuje na popularności. Coraz więcej osób ma dwa, a nawet trzy niepełne etaty jednocześnie, starając się zdywersyfikować źródła dochodu. Jak taka sytuacja wygląda z punktu widzenia prawa pracy? Oto co musi wiedzieć wieloetatowiec.

Ochotnicza straż pożarna – jak się dostać, zarobki, praca

Ochotnicza straż pożarna – jak się dostać, zarobki, praca

Strażacy OSP są w gotowości przez całą dobę. W nagłych przypadkach odpowiadają na wezwanie i razem ze strażakami zawodowymi i innymi funkcjonariuszami niosą pomoc, ratują mienie, a niekiedy i życie. Służba w Ochotniczej Straży Poważnej to prawdziwy zaszczyt. Czy trudno dostać się do takiej formacji? Wyjaśniamy, jakie są ustawowe wymagania wobec strażaków–ochotników.

Komplementy w biznesie i pracy – jak je dawać i na nie reagować?

Komplementy w biznesie i pracy – jak je dawać i na nie reagować?

Publiczne pochwały często krępują nas bardziej niż krytyka. Nie potrafimy przyjmować komplementów ani w życiu prywatnym, ani w zawodowym. Zaprzeczamy im, bagatelizujemy je lub bronimy się, zakładając, że stoi za nimi jakiś interes. Jak dawać komplementy i na nie reagować tłumaczą eksperci ds. wizerunku i etykiety – Ewa Brok, Dorota Szcześniak-Kosiorek i Leszek Leopold Kazimierski.

Quiet hiring – czym jest? Czy ciche zatrudnianie to nowy trend HR?

Quiet hiring – czym jest? Czy ciche zatrudnianie to nowy trend HR?

Quiet hiring ma być odpowiedzią na rosnące braki specjalistów na rynku pracy. Jedną z największych zalet tego rozwiązania jest wsparcie rozwoju własnych pracowników. – To też ważne z punktu widzenia zastępowania pracy ludzkiej przez sztuczną inteligencję. Jeżeli wyposażymy pracowników w umiejętność pracy z nią, unikniemy zwolnień – komentuje ekspert rynku pracy Krzysztof Inglot.

Dzień Docenienia Pracownika – kiedy wypada? Jak świętować?

Dzień Docenienia Pracownika – kiedy wypada? Jak świętować?

Dziś obchodzimy bardzo ważne święto – Dzień Doceniania Pracownika! To dobra okazja na integrację zespołu, przyznanie nagród i premii uznaniowych czy chociażby oficjalne podziękowania dla osób wykazujących się wyjątkowym zaangażowaniem lub wynikami w pracy. Dzień ten można wykorzystać również do wzmocnienia marki pracodawcy na rynku pracy.

Drzemka w pracy – przyjaciółka wydajności

Drzemka w pracy – przyjaciółka wydajności

Pomysł spania w czasie pracy może wywoływać co najmniej konsternację, niemniej zamknięcie oczu nawet na kilkanaście minut pozwala na nieocenioną regenerację sił i wzrost kreatywności. Potwierdzają to liczne badania, a jedno z nich dowodzi, że mózgi osób praktykujących drzemki są większe i wolniej się starzeją. Korzyści zdrowotne drzemki w pracy są wyraźne, ale co na to polskie prawo pracy?

Zgoda na Pliki Cookies

Wykorzystujemy Pliki Cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania Serwisu. Stosujemy Pliki Cookies w celach statystycznych i marketingowych, w szczególności w zakresie dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji.

Każda wyrażona zgoda może być przez Ciebie wycofana w dowolnym momencie. Więcej informacji dotyczących plików Cookies oraz przetwarzania danych osobowych w plikach Cookies znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Administratorem Serwisu i Twoich danych osobowych jest „Praca.pl” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie, ul. Bolesława Prusa 2, 00-493 Warszawa, KRS 0000290935, NIP 7010095135, REGON: 141169379