Prowadzenie kawiarni - czy się opłaci
Prowadzenie własnej kawiarni to marzenie wielu ludzi. Zanim zdecydujemy się na założenie lokalu gastronomicznego, warto zapoznać się z wymogami, jakie powinna spełniać restauracja.
Planując otwarcie kawiarni, należy metodycznie przeanalizować poszczególne etapy realizacji projektu, a przede wszystkim zastanowić się, jakie fundusze można przeznaczyć na ten cel. Prowadzenie kawiarni jest opłacalne pod pewnymi warunkami. Na początku trzeba mieć sporą sumę na inwestycje. Liczy się lokalizacja. Znacznie większych zysków mogą spodziewać się właściciele restauracji, która znajduje się w ruchliwym centrum miasta. Warto także sprawdzić, czy w pobliżu nie ma większych centów biznesowych lub kampusów uczelnianych - to także jest dobry punkt lokalizacyjny.
Koszt otwarcia kawiarni
Koszt otwarcia restauracji do małych nie należy. Potrzebne są fundusze na wyposażenie kawiarni. Mowa tutaj nie tylko o meblach, ale również o wszystkich sprzętach potrzebnych do przygotowania posiłków. Warto wziąć pod uwagę, że będą one znacznie bardziej eksploatowane niż domowe urządzenia, dlatego powinno się zainwestować w modele przeznaczone do użytku komercyjnego.
Kolejną kwestią, o której każdy inwestor powinien pomyśleć, jest wynajem odpowiedniego lokalu. Wiąże się z tym czynsz. Sanepid dokładnie podaje wymogi, jakie musi spełniać miejsce przeznaczone na kawiarnię. Pomieszczenie nie może mieć mniej niż 40 m2. Oprócz tego istnieje wiele innych obostrzeń dotyczących sposobu przygotowywania posiłków oraz organizowania pracy w kuchni.
Wnętrze kawiarni powinno być spójne i estetyczne. Najlepiej skorzystać z usług profesjonalnego projektanta wnętrz, który dodatkowo będzie sprawował nadzór nad całą dokumentacją i ekipą remontową. Biorąc pod uwagę wszystkie wyżej wymienione wydatki, koszt otwarcia własnej kawiarni może przekraczać nawet 100 000 zł.
Biznesplan kawiarni
Biznesplan kawiarni pozwoli nam usystematyzować działania, jakie mamy wykonać. Dzięki niemu można ubiegać się o dofinansowanie z funduszy Unii Europejskiej. Na początku warto dokładnie określić, jaki mamy wkład własny. Następnie należy opisać cele działalności oraz sposób realizacji projektu. Warto także określić przewidywaną formę reklamy, np. rozpowszechnianie ulotek reklamowych, opracowanie strony internetowej oraz założenie profilu firmy w mediach społecznościowych.
Biznesplan musi zawierać również dokładną charakterystykę rynku, w tym przewidywaną konkurencję. Kluczową częścią tego dokumentu są wydatki związane z pensjami pracowników, czynszem, zakupem produktów spożywczych czy reklamą.
Wymogi sanepidu - kawiarnia
Wszystkie punkty gastronomiczne muszą spełniać wymogi sanepidu. Dotyczą one między innymi wysokości pomieszczenia (minimum 3 metry) oraz powierzchni. Istotne jest zorganizowanie odpowiedniej liczby punktów wodnych. Mycie warzyw nie może bowiem odbywać się w tym samym zlewie, w którym pracownicy myją ręce.
Każda kawiarnia powinna mieć osobną toaletę dla personelu oraz dla gości. Należy dokładnie zorganizować kuchnię. Musi być w niej wentylacja oraz sporo miejsca na lodówki, zamrażarki, zmywarki. Wymagania inspekcji sanitarnej dotyczą również odprowadzania ścieków do kanalizacji czy odpowiedniego zabezpieczenia koszy na śmieci.