Nawyki żywieniowe w pracy – programiści
Nie od dziś panuje stereotyp, że programiści prowadzą niezdrowy tryb życia: w ciągu wielu godzin spędzanych przed monitorem – spora część osób posila się jedzeniem typu „fast food”, całość zapijając napojami gazowanymi. Na sport w ich życiu nie ma często wiele miejsca. Odpoczynkiem po pracy bywają aktywności prowadzone nadal przy komputerze, czemu trudno się dziwić, ponieważ to zwykle pasja sprowadza programistów na wybraną drogę zawodową.
Dziś już na szczęście walczy się i z samym stereotypem, jak i ze złymi nawykami w miejscu pracy. To efekt wieloletnich działań. Pracodawcy zauważyli narastający problem w braku aktywności zatrudnionych i podjęli odpowiednie kroki, by przeciwdziałać szkodliwym nawykom żywieniowym w pracy. Na przykład w 2006 roku, w październiku pewna firma z Australii ogłosiła dla blisko 200 swoich pracowników konkurs, który miał na celu poprawę sytuacji zdrowotnej programistów oraz wpojenie im zasad zdrowego stylu życia. Przedsiębiorstwo zaproponowało swoim pracownikom program, w którym za konkretne działania prozdrowotne otrzymywało się wirtualne kilometry. Firma ogłosiła, że osoba, która zbierze ich najwięcej, wygra dwuosobową wycieczkę do Parku Narodowego Kakadu. Pracownicy mieli na to trzy miesiące, do firmowej imprezy bożonarodzeniowej.
W większych korporacjach wprowadza się darmowe, zdrowe przekąski (owoce, warzywa, herbaty ziołowe). Ciągły i praktycznie nieograniczony dostęp do tego typu żywności sprawia, że programiści w pracy sięgną po dietetyczne dania zdecydowanie częściej, niż gdyby mieli kupować lub przygotowywać takie posiłki samodzielnie. Bardzo często też jednym z benefitów, przyznawanym pracownikom jest karta wstępu na siłownie, baseny i inne obiekty sportowe, co również ma ułatwić dostęp do tego typu aktywności.
Zdrowe odżywianie w pracy
Zdrowe odżywianie w pracy to nie tylko odpowiednio zbilansowane posiłki, ale także czas i miejsce ich spożycia. Warto w ciągu dnia zrobić sobie przerwę od obowiązków, odchodząc od stanowiska do stołówki lub kuchni, gdzie odczas posiłku można porozmawiać ze współpracownikami, odświeżyć umysł.
Jeśli sami przygotowujemy posiłki do pracy, ale mamy problem w dobraniu odpowiednich składników lub chcemy zwalczyć konkretny problem żywieniowy, warto udać się do profesjonalnego dietetyka. Opierając się o nasz tryb pracy, masę ciała, wiek itp. – rozpisze odpowiednie posiłki, dobierając dania o właściwej kaloryczności i bogatym zestawie witamin.