Mimo że naszymi głównymi narzędziami pracy są wiedza i umiejętności, to jednak aby mieć siły z nich korzystać, należy zadbać o odpowiednie posiłki do pracy.
Śniadanie do pracy
O śniadaniu mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niektórym udaje się zjeść je w domu, lecz większość, chcąc oszczędzić trochę czasu na dodatkowy sen, woli zabrać jedzenie do pracy. Co najlepiej przygotować sobie do lunchboxa?
To oczywiście zależy od indywidualnych potrzeb, diety i możliwości. Bardzo często jako pierwszy posiłek spożywa się kanapki. Śniadanie do pracy może również składać się z różnego rodzaju płatków gotowanych na mleku lub wodzie, jaglanych, gryczanych, ryżowych lub owsianych.
Podczas przygotowywania posiłków warto jednak przemyśleć fakt, kiedy będziemy mogli je spożyć i w jakich warunkach je przechowamy - jeśli cały letni dzień pracujemy na powietrzu i nie ma w pobliżu żadnej dostępnej lodówki, lepiej zrezygnować np. z jogurtów czy innych produktów wymagających przechowywania w niskiej temperaturze. Chyba że planujemy zjeść je tuż po pojawieniu się pracy.
Sałatki do pracy to dobry pomysł, by urozmaicić dietę warzywami i owocami. Często takie lekkie potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni.
Szybki obiad do pracy
Równie wiele możliwości istnieje przy wyborze obiadu do pracy. Dobrze jeśli jest to posiłek na ciepło. Często w lodówkach pojawiają się gotowe dania od firm cateringowych, jednak bardzo łatwo można samemu przygotować odpowiedni zestaw.
Jedną z propozycji są zupy – kremowe, warzywne i aromatyczne mocno rozgrzewają. Do popularnych należą też zestawy zawierające warzywa i do tego kawałek mięsa, porcję ryżu, kaszy lub makaronu. Są to rozwiązania o tyle łatwe, że pozwalają na wcześniejsze przygotowanie posiłków w domu i podgrzanie ich w miejscu pracy.
Zdrowe przekąski do pracy
Wiele ludzi lubi przegryzać coś w trakcie wykonywania obowiązków. Jedzenie do pracy na zimno, w postaci przekąsek może urozmaicić codzienną dietę i uzupełnić potrzeby żywieniowe. Najprostszym sposobem na zaspokojenie głodu są surowe warzywa lub owoce. W sezonie zimowym, zamiast świeżych owoców możemy dobrać odpowiednie bakalie.
Wartościową przekąską do pracy jest też porcja odpowiednich orzechów. Wpływają na usprawnianie pracy mózgu, są źródłem magnezu i innych cennych dla organizmu pierwiastków. Jednak należy pamiętać, że w przypadku orzechów ważne jest, by spożywać je regularnie, ale w małych ilościach, ponieważ są dość kaloryczne.
Zdrowe przekąski do pracy, śniadania, obiady - pomysłów jest naprawdę wiele. Każdy ma też inne potrzeby oraz możliwości spożywania posiłków (np. ze względu na miejsce pracy lub rodzaj wykonywanych obowiązków). Pamiętajmy, że w niektórych przypadkach to pracodawca powinien zapewnić nam odpowiednie posiłki regeneracyjne.
Mimo że czasem ciężko jest się zmobilizować, to pamiętajmy, że nawet szybki obiad do pracy, przygotowany dzień wcześniej, sałatki lub inne błyskawiczne pomysły na jedzenie, pozwolą nam w ciągu dnia na chwilę oderwać się od obowiązków i „naładować baterie”.