Lista stanowisk - Mikrobiolog

Polecane oferty - Badania i rozwój

  • Mikrobiolog żywności

    Bakoma Sp. z o.o.   Elżbietów    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    1 dni
    ZAKRES OBOWIĄZKÓW: Przygotowanie próbek do analiz. Wykonywanie analiz mikrobiologicznych ilościowych i jakościowych żywności i prób środowiskowych. Opracowanie wyników badań. Prowadzenie dokumentacji Laboratorium Mikrobiologicznego. Obsługa urządzeń w pracowni mikrobiologicznej.
  • Specjalista ds. dokumentacji GMP

    Celon Pharma S.A.   Kazuń Nowy, ul. Marymoncka 15    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    2 dni
    Opis stanowiska tworzenie i opracowywanie oraz doskonalenie specyfikacji, instrukcji i procedur oraz innych dokumentacji w Systemie Zarządzania Jakością; tworzenie dokumentacji do kwalifikacji pomieszczeń, URS oraz nadzór nad dokumentacją; praca nad dokumentem CCS (Strategia Kontroli...

Mikrobiolog

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Mikrobiolog to specjalista zajmujący się prowadzeniem diagnostyki mikrobiologicznej zgodnie z przyjętym harmonogramem badań i obowiązującymi procedurami, z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu oraz oprogramowania. 

Praca osoby na tym stanowisku polega przede wszystkim na badaniu drobnoustrojów (wirusów, bakterii) występujących w określonym środowisku (np. w produktach spożywczych lub innych, tkankach, glebie, zwierzętach, roślinach). Mikrobiolog może także analizować wrażliwość szczepów bakterii na różnego rodzaju substancje (np. leki, środki czystości), czynniki środowiskowe (np. wysoką temperaturę). 

Mikrobiolodzy wypełniają obowiązki zarówno w laboratorium, jak i terenowo, np. pobierają próbki do analizy w zakładzie produkcyjnym, wykonują różnego rodzaju analizy środowiskowe. Jest to jeden z przyszłościowych zawodów, w którym istnieje możliwość rozwoju ścieżki kariery. 

MIKROBIOLOG – JAK ZOSTAĆ?

Podstawowym wymaganiem stawianym przed kandydatami jest wykształcenie wyższe i znajomość dziedziny badawczej, jaką jest mikrobiologia. Kierunkami studiów przygotowującymi do zawodu są przede wszystkim mikrobiologia, biologia i biotechnologia. Niekiedy pracodawcy przyjmują także absolwentów farmacji, ochrony środowiska, analityki medycznej lub pokrewnych kierunków. Poszukiwane są osoby mające dogłębną wiedzę na temat metod mikrobiologicznych, pracy laboratoryjnej ze szczepami bakteryjnymi, odczynnikami chemicznymi, potrafiące posługiwać się sprzętem laboratoryjnym, poprawnie odczytywać opisy procedur, raportować wyniki itp. W pracy mikrobiologa istotne są:

  • znajomość oprogramowania służącego do opracowywania wyników analizy, 

  • znajomość zagadnień z zakresu GLP (Good Laboratory Practice) i GMP (Good Manufacturing Practice), 

  • znajomość oprogramowania biurowego, 

  • znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie, 

  • skrupulatność, sumienność, 

  • kreatywność i umiejętność samodzielnego rozwiązywania problemów, 

  • umiejętność pracy w grupie, 

  • gotowość do nieustannej nauki, 

  • wysoka etyka zawodowa. 

MIKROBIOLOG – JAK WYGLĄDA PRACA W TYM ZAWODZIE?

Zakres obowiązków mikrobiologa może być bardzo szeroki. Zgodnie z Klasyfikacją Zawodów i Specjalności prowadzoną przez Departament Rynku Pracy, niektóre z kluczowych zadań osoby na tym stanowisku to:

  • studiowanie i prowadzenie prac badawczych i eksperymentalnych dotyczących: struktury budowy, przeobrażeń i czynności życiowych drobnoustrojów atakujących żywe organizmy, mikroorganizmów glebowych, mikroorganizmów wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu;

  • prowadzenie specjalistycznych badań diagnostycznych (wirusologicznych, serologicznych) w rozpoznawaniu chorób infekcyjnych pochodzenia wirusowego (np. grypa, ospa, żółtaczka, zapalenie mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych) celem określenia gatunku, rodzaju, typu wirusa oraz sposobu jego zwalczania;

  • badanie dostarczanych przez zakłady służby zdrowia próbek materiału na obecność bakterii;

  • badanie wrażliwości bakterii chorobotwórczych na określone stężenia środków fizycznych (temperatura, wilgotność powietrza, proces gotowania), chemicznych (płyny i proszki dezynfekcyjne) i leków;

  • badanie mikrobiologiczne cyklu produkcyjnego oraz produktu finalnego artykułów spożywczych, np. serków homogenizowanych, sałatek, kiełbas, w celu wyeliminowania zakażenia surowca drobnoustrojami chorobotwórczymi w poszczególnych fazach produkcji wyrobu spożywczego;

  • badanie drobnoustrojów, które potrzebne człowiekowi produkty wytwarzają w takiej ilości, że mogą być w sposób opłacalny produkowane na skalę przemysłową;

  • współpraca z przemysłem w zakresie produkcji, której technologia wymaga procesów fermentacji, warunkowanych przez bakterie i drożdże;

  • opracowywanie ekspertyz mikrobiologicznych z wykonanych badań celem wykorzystania przez nadzór sanitarno-epidemiologiczny lub do podjęcia decyzji przez odpowiednie organy administracyjne.

MIKROBIOLOG – ZAROBKI

Zgodnie z Ogólnopolskim Badaniem Wynagrodzeń w zawodzie tym dominują kobiety (80% wszystkich osób na tym stanowisku). Ile zarabia mikrobiolog? Mediana miesięcznego wynagrodzenia brutto wynosi 4770 zł. Pracownicy mogą liczyć na benefity np. prywatną opiekę medyczną, ubezpieczenie na życie, opłacone kursy i szkolenia zawodowe.

MIKROBIOLOG – KARIERA ZAWODOWA

Jest to zawód, który stwarza spore możliwości rozwoju zawodowego. Mikrobiolodzy mogą podnosić swoje kwalifikacje na kursach lub w ramach kolejnych etapów studiów (podyplomowych, doktoranckich).

MIKROBIOLOG – PERSPEKTYWY PRACY

Mikrobiolog pracę znajdzie w ośrodkach badawczo-rozwojowych, firmach farmaceutycznych, firmach kosmetologicznych, przedsiębiorstwach z branży ochrony środowiska, w różnego rodzaju zakładach przemysłowych, między innymi zajmujących się przetwórstwem spożywczym, produkcją pasz czy środków chemicznych.

Praca Mikrobiolog
Lista stanowisk

Najnowsze oferty - Badania i rozwój

  • Specjalista ds. Naukowo-Technicznych w Katedrze i Zakładzie Histologii

    GDAŃSKI UNIWERSYTET MEDYCZNY   Gdańsk    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę / o pracę tymczasową  część etatu
    4 dni
    DO ZADAŃ OSOBY ZATRUDNIONEJ NA TYM STANOWISKU BĘDZIE NALEŻAŁO: samodzielne planowanie i przeprowadzanie doświadczeń, z wykorzystaniem wiedzy z zakresu biologii molekularnej oraz technik histologicznych (szczególnie znajomości wykonywania skrawków półcienkich w ME), monitorowanie zasobów...
  • Technolog żywności / Mikrobiolog

    Bakoma Sp. z o.o.   Elżbietów    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    13 dni
    Zakres obowiązków: Przygotowanie próbek żywności i środowiskowych do analiz. Wykonywanie analiz mikrobiologicznych (ilościowych i jakościowych). Analiza i opracowanie wyników badań. Prowadzenie dokumentacji laboratorium. Obsługa specjalistycznych urządzeń mikrobiologicznych.

Najnowsze artykuły

Trzech Króli – jakie kraje Europy mają wtedy dzień wolny?

Trzech Króli – jakie kraje Europy mają wtedy dzień wolny?

Czy wiecie, co oznacza akronim C☩M☩B, pisany na drzwiach domów z okazji święta Trzech Króli? Okazuje się, że niekoniecznie są to inicjały mędrców ze Wschodu! Kiedy wypada święto w 2025 roku, dla kogo jest to dzień wolny od pracy, a także jaka wiąże się z nim historia? Dziś mamy dla Was garść informacji na temat święta Trzech Króli w Polsce i na świecie.

Szukanie nowej pracy – który miesiąc jest najbardziej odpowiedni?

Szukanie nowej pracy – który miesiąc jest najbardziej odpowiedni?

Czy szukanie pracy pod koniec roku to dobry pomysł? A może lepiej poczekać z wysyłaniem CV do stycznia lub lutego? Rynek pracy cechuje pewna cykliczność, która sprawia, że w niektórych miesiącach pojawia się więcej ofert, a firmy chętniej zwiększają kadrę. Podpowiadamy, kiedy jest najlepszy czas na szukanie pracy, a w jakim okresie możesz mieć nieco więcej trudności ze zdobyciem posady.

Płace w Polsce wkrótce będą jawne. „Nie jesteśmy na to gotowi” – ocenia ekspert rynku pracy Mateusz Żydek

Płace w Polsce wkrótce będą jawne. „Nie jesteśmy na to gotowi” – ocenia ekspert rynku pracy Mateusz Żydek

O zarobkach często nie mówi się nawet bliskim, a zgodnie z prawem UE płace w Polsce mają wkrótce być powszechnie znane. – Nawet pracownicy, którzy są przekonani, że to właściwa droga, nadal bardzo mocno sygnalizują obawę, że jawność wynagrodzeń będzie powodować konflikty – zauważa Mateusz Żydek. Ekspert rynku pracy z Randstad Polska wyjaśnia, jak jawność płac może wyglądać w praktyce.

Dni wolne od pracy w 2025 roku

Dni wolne od pracy w 2025 roku

Pierwszy długi weekend 2025 mamy już w styczniu – warto skorzystać, bo na kolejny poczekamy aż do kwietnia. Stosunkowo korzystnie wypadają i majówka, i Zielone Świątki, a także święto 15 sierpnia, które w przyszłym roku będzie w piątek. Kiedy brać wolne, by wykorzystać jak najmniej własnej puli urlopów? Przedstawiamy nowy Kalendarz dni wolnych od pracy. Sprawdź i zaplanuj urlopy 2025!

Rynek pracy 2025 – jakie zmiany czekają nas w nowym roku?

Rynek pracy 2025 – jakie zmiany czekają nas w nowym roku?

– Praca przyszłości będzie hybrydowa, zdalna lub oparta na projektach, a efektywność będzie mierzona nie tylko wynikami, ale i zdolnością współpracy i adaptacji. Nie oznacza to jednak, że technologia całkiem zdominuje rynek pracy. Przeciwnie, to właśnie ludzka kreatywność i empatia będą wyróżniać pracowników w dobie automatyzacji – przewiduje specjalistka ds. rekrutacji Agnieszka Ciećwierz.

„Trzynastka” – dodatkowe wynagrodzenie roczne, komu przysługuje, jak obliczać

„Trzynastka” – dodatkowe wynagrodzenie roczne, komu przysługuje, jak obliczać

Na koniec roku niektórzy otrzymają dodatkowe wynagrodzenie roczne – tzw. trzynastkę. Nie ma ona charakteru powszechnego, zgodnie z przepisami przewidziana jest dla określonej grupy zawodów. Co więcej, trzynastkę łatwo stracić np. przez nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy. Wyjaśniamy, kto i kiedy otrzyma dodatkowe wynagrodzenie, a także jaka jest jego wysokość za 2024 rok.