1 kwietnia 2020 to ważna data dla wszystkich przedsiębiorców, których dotyczy VAT w Polsce. Zacznie obowiązywać zmieniona matryca stawek oraz nowe narzędzie – wiążąca informacja stawkowa (WIS). Wprowadza je ustawa z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Nowe przepisy mają za zadanie uprościć przedsiębiorcom podejmowanie decyzji odnośnie do systemu stawek VAT. Będzie on bardziej przejrzysty i prostszy, m.in. dzięki zastosowaniu nomenklatury scalonej – CN (zastępującej stosowaną od 2008 r. Polską Klasyfikację Towarów i Usług )i objęciu jedną stawką dużych grup towarowych, w których do tej pory na poszczególne produkty, podobne do siebie, obowiązywały często odrębne stawki VAT. Np. pączki miały aż 3 stawki – 5, 8 i 23% zależnie od daty przydatności produktu do spożycia. Poniżej przykłady towarów, których dotyczy zmiana stawek VAT - obniżenie lub powiększenie.
Obniżenie stawek VAT
Pytanie:„Jaki VAT na żywność będzie obowiązywał?" pojawia się ostatnio bardzo często. Wiele stawek, w celu ujednolicenia, zostało zrównanych w dół. Są to np.:
- stawki VAT na żywność, m.in. na:
– owoce tropikalne i cytrusy – z 8% na 5%,
– niektóre rodzaje pieczywa i ciastek (w tym wspomniane już pączki) – z 23% i 8% do 5%,
– zupy, buliony i preparaty do nich, złożone przetwory spożywcze, homogenizowane – z 8% na 5%,
– niektóre przyprawy (musztarda, pieprz mielony, słodka papryka) z 23% do 8%,
- podatek VAT na produkty dla niemowląt i dzieci – żywność, smoczki, pieluszki, foteliki do przewozu dzieci w samochodach – z 8% na 5%,
- wysokość VAT na niektóre artykuły higieniczne – podpaski higieniczne (wkładki) i tampony, pieluchy i wkładki dla niemowląt oraz podobne artykuły, z dowolnego materiału – z 8% na 5%.
Już od 1 listopada 2019 r. obowiązuje niższa stawka na e-booki i audiobooki – spadła z 23% na 5% oraz na e-prasę – z 23% do 8%.
Podwyższenie stawki VAT
By ujednolicić matrycę VAT, stawki na niektóre towary zostały podwyższone. Dotyczy to m.in.:
- lodu używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – zmiana z 8% na 23%,
- niektórych przypraw (np. kminu, kurkumy, szafranu) – wzrost VAT-u z 5% na 8%,
- owoców morza – np. ośmiornic, homarów oraz przetworów z nich i kawioru – z 5% do 23%.
Stawki podatku VAT w Polsce zostały ujęte w załącznikach do Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. 2004 nr 54 poz. 535).