Większość z nas przyzwyczaiła się już do zakazu handlu w niedziele i święta. W 2020 r. jest jedynie 7 niedziel handlowych. Przypomnijmy, że wypadają:
• 26 stycznia,
• 5 kwietnia,
• 26 kwietnia,
• 28 czerwca,
• 30 sierpnia,
• 13 grudnia,
• 20 grudnia.
Opinie o zakazie handlu w niedziele dzieliły Polaków. Z jednej strony podkreślano, że dzięki niemu duża grupa pracowników będzie miała ustawowo zapewniony dzień odpoczynku, który można spędzić np. z rodziną czy bliskimi. Z drugiej strony wskazywano na negatywne skutki zakazu handlu w niedziele dla polskiej gospodarki.
Czy zakaz oznacza, że absolutnie nigdzie nie zrobimy zakupów w niedzielę niehandlową? Niekoniecznie. Ustawa z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni określa szereg wyjątków od zakazu.
Kogo dotyczy zakaz handlu w niedziele?
Zakaz obejmuje placówki handlowe, czyli zgodnie z art. 3. wspomnianej ustawy, sklepy, supermarkety, stragany, domy towarowe, stoiska, składy węgla, składy materiałów budowlanych, domy wysyłkowe, biura zbytu, w których praca jest wykonywana przez pracowników lub zatrudnionych.
W takich miejscach zabroniony jest handel, wykonywanie bezpośrednio związanych z nim czynności, a także obowiązków związanych z magazynowaniem czy inwentaryzacją towarów.
Wyłączenie z zakazu handlu w niedziele
Ustawa przewiduje aż 32 wyjątki od zakazu handlu w niedzielę. Zgodnie z art. 6.1. w tych dniach możemy zrobić zakupy:
„1) na stacjach paliw płynnych;
2) w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na
handlu kwiatami;
3) w aptekach i punktach aptecznych;
4) w zakładach leczniczych dla zwierząt;
5) w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na
handlu pamiątkami lub dewocjonaliami;
6) w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na
handlu prasą, biletami komunikacji miejskiej, wyrobami tytoniowymi, kuponami gier losowych i zakładów wzajemnych;
7) w placówkach pocztowych (...);
8) w placówkach handlowych w obiektach infrastruktury krytycznej(...);
9) w placówkach handlowych w zakładach hotelarskich;
10) w placówkach handlowych w zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, sportu, oświaty, turystyki i wypoczynku;
11) w placówkach handlowych organizowanych wyłącznie na potrzeby festynów,
jarmarków i innych imprez okolicznościowych, tematycznych lub sportowo-rekreacyjnych, także gdy są one zlokalizowane w halach targowych;
12) w placówkach handlowych w zakładach leczniczych podmiotów leczniczych i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych;
13) w placówkach handlowych na dworcach (...), w portach i przystaniach (...) – w zakresie związanym z bezpośrednią obsługą podróżnych;
14) w centrach pierwszej sprzedaży ryb, w przypadku sprzedaży ryb z burty, w gospodarstwach rybackich, placówkach handlowych zajmujących się odbiorem produktów rybołówstwa i akwakultury oraz handlem takimi produktami;
15) w placówkach handlowych w portach lotniczych (...);
16) w strefach wolnocłowych;
17) w środkach transportu, na statkach, a także na morskich statkach handlowych,
statkach powietrznych, platformach wiertniczych i innych morskich budowlach hydrotechnicznych;
18) na terenie jednostek penitencjarnych;
19) w placówkach handlowych na terenie jednostek wojskowych;
20) w sklepach internetowych i na platformach internetowych;
21) w przypadku handlu towarami z automatów;
22) w przypadku rolniczego handlu detalicznego (…);
23) w hurtowniach farmaceutycznych;
24) w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września każdego roku kalendarzowego – w placówkach handlowych prowadzących handel wyłącznie maszynami rolniczymi i częściami zamiennymi do tych maszyn;
25) w przypadku handlu kwiatami, wiązankami, wieńcami i zniczami przy cmentarzach;
26) w zakładach pogrzebowych;
27) w placówkach handlowych, w których handel jest prowadzony przez przedsiębiorcę będącego osobą fizyczną wyłącznie osobiście, we własnym imieniu i na własny rachunek;
28) w piekarniach, cukierniach i lodziarniach, w których przeważająca działalność polega na handlu wyrobami piekarniczymi i cukierniczymi;
29) w placówkach handlowych, w których przeważającą działalnością jest działalność gastronomiczna;
30) na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych prowadzonych przez spółki prawa handlowego, których przeważająca działalność polega na wynajmie i zarządzaniu nieruchomościami na użytek handlu hurtowego artykułami rolno-spożywczymi;
31) w placówkach handlowych prowadzonych przez podmioty nabywające
towary na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych, o których mowa w pkt 30., w zakresie czynności związanych z handlem oraz powierzania pracownikowi lub zatrudnionemu wykonywania tych czynności;
32) w placówkach handlowych, w których jest prowadzony wyłącznie skup zbóż,
buraków cukrowych, owoców, warzyw lub mleka surowego”.