Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce: rejestracja, ochrona

Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce: rejestracja, ochrona

 
Produkty regionalne i tradycyjne w Polsce: rejestracja, ochrona

Produkty regionalne i tradycyjne w UE są objęte przepisami, do których dostosowują się państwa członkowskie. Ekologiczna żywność musi spełniać wysokie standardy, obowiązuje certyfikacja produktów... Wszystko po to, by utrzymać wysokie standardy wytwarzania i jakość. Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami, gzik, kiszczok, pampuchy, suska sechlońska, podpiwek kujawski, cebularz lubelski to tylko niewielka część specjałów, z których słyną różne regiony Polski. Kiedy i w jaki sposób są chronione?

 

Kto rejestruje produkty regionalne i tradycyjne w Polsce?

 

Temat warto rozpocząć od zdefiniowania, czym są produkty regionalne oraz co zawiera lista produktów tradycyjnych. Objaśnienia znajdują się w Ustawie z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.

 

Polskie produkty tradycyjne to produkty rolne i środki spożywcze oraz napoje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej (art. 47.1.). Przy czym za tradycyjne uznaje się metody stosowane od co najmniej 25 lat.

 

Za produkty regionalne uznaje się produkty znanego pochodzenia, czyli związane z konkretnym regionem (nie zawsze geograficznym), obszarem, w którym są wytwarzane. Z tym miejscem łączy się też wysoka jakość produktów oraz ich renoma.

 

W Polsce system rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych w rozumieniu przepisów unijnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co ważne, nazwy z listy produktów tradycyjnych nie podlegają ustawowej ochronie, a sam produkt nie musi być powiązany z regionem użytym w nazwie. Ten rejestr ma funkcje informacyjną i promocyjną.

 

Ministerstwo jest też organem przyjmującym i oceniającym wnioski o rejestrację nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i przekazującym je do Komisji Europejskiej. Komisja z kolei prowadzi obowiązujące w całej wspólnocie Rejestr Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Rejestr Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

 

Produkty regionalne i tradycyjne: zasady rejestracji

 

Wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych przyjmują Marszałkowie Województw. Produkty (jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność) rejestruje się natomiast  poprzez złożenie wniosku do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obowiązuje przy tym opłata za ocenę wniosku w wysokości 300 zł. Pozytywnie rozpatrzone wnioski są przekazywane do Komisji Europejskiej i przez nią ponownie weryfikowane. Jeśli wynik będzie pozytywny, produkt zostanie wpisany do rejestru chronionych oznaczeń.

 

Produkty regionalne i tradycyjne: zasady ochrony

 

W całej Unii Europejskiej system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych opiera się na:

  • Rozporządzeniu Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych,
  • Rozporządzeniu Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.

 

Produkty regionalne i tradycyjne mogą być rejestrowane jako:

  • chroniona nazwa pochodzenia (np. bryndza podhalańska, oscypek),
  • chronione oznaczenie geograficzne (np. andruty kaliskie, rogal świętomarciński),
  • gwarantowana tradycyjna specjalność (np.staropolski miód pitny Półtorak, olej rydzowy).

 

Nazwa zarejestrowanego produktu może być stosowana jedynie przez uprawnionych producentów z danego regionu, którzy wytwarzają produkt zgodnie ze zgłoszoną specyfikacją. Są oni więc chronieni przed konkurencją obniżającą ceny, ale i jakość.

 

Lokalne produkty podlegają ochronie z kilku powodów. Silny trend lovacore oraz duża uwaga klientów przywiązywana do zdrowego jedzenia, dobrej jakości artykułów spożywczych dla niektórych producentów bywają zachętą do nieuczciwych praktyk. Oznaczenia świadczą przede wszystkim o autentyczności produktu, a zatem o jego wysokiej jakości. Dzięki temu rozwija się lokalny rynek, konsumenci mają możliwość świadomego wyboru, co kupują i są mniej narażeni na to, że trafią na podróbkę.

 

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Specjalista / Specjalistka ds. Sprzedaży

    Legal House Poland sp z o.o.   Warszawa, Mokotów    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę / zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    Opis stanowiska: pozyskiwanie nowych klientów; sprzedaż usług nowym klientom; praca z bieżącą bazą klientów w części sprzedaży dodatkowych usług organizacja i udział w kampaniach reklamowych; tworzenie ofert handlowych; prowadzenie spotkań handlowych (samodzielnie lub w zespole)...
  • Mistrz Bezpośredniej Produkcji (Wydział Wyposażeniowy)

    Remontowa Shipbuilding S.A.   Gdańsk, blisko stacji SKM Politechnika    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    9 godz.
    Czym będziesz się zajmować: Nadzorem nad właściwym przebiegiem procesów prefabrykacji, montaży oraz nad terminową realizacją wykonywanych prac wyposażeniowych; Nadzorem nad dokumentacją technologiczną, techniczną oraz materiałową; Planowaniem, organizowaniem i koordynowaniem pracy...
  • GOLD-TRADE sp. z o.o.
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat   10 000 - 20 000 zł / mies. (w zal. od umowy)  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    10 godz.
    Twój zakres obowiązków obsługa rynku inwestycyjnego i lokalnego; współpraca z firmami budowlanymi i wykonawcami; pozyskiwaniu nowych klientów i utrzymywanie relacji ze stałymi odbiorcami; prowadzeniu rozmów i negocjowaniu kontraktów handlowych; monitorowaniu rynku inwestycji budowlanych;
  • Pracownik sezonowy

    Grimslovs Skogstjanst AB   Szwecja, Emmaboda    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat   9 000 - 17 000 zł brutto/mies.  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    11 godz.
    Szwedzka firma Grimslövs Skogstjänst AB poszukuje nowych pracowników na stanowiska pracowników do sadzenia na sezon 2025 (szacowany czas to połowa marca do połowy lipca). Dobrym pracownikom umowa może zostać przedłużona.
  • Climatic Sp. z o.o. Sp. k.
    specjalista mid / senior  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat
    11 godz.
    Zakres obowiązków: Opracowanie i nadzór nad dokumentacją techniczną procesu prefabrykacji. Wykonywanie rysunków z rozkrojami płyt. Planowanie i organizacja produkcji elementów prefabrykowanych. Współpraca z działem projektowym i zespołem realizacyjnym na hali. Współpraca z...
  • Młodszy Specjalista ds. windykacji

    Vetlab Sp. z o.o.   Katowice, ul. Żeliwna 36    praca zdalna
    młodszy specjalista (junior)  umowa o pracę  część etatu  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    11 godz.
    Zakres obowiązków: Monitorowanie i windykacja przeterminowanych płatności; Telefoniczny i e-mailowy kontakt z klientami; Inicjowanie działań zapewniających terminowe płatności od klientów; Regularna komunikacja z klientami, rozwiązywanie zapytań dotyczących płatności; Analiza i...

Najnowsze artykuły

Świąteczna przerwa – jak się zmotywować do pracy po powrocie?

Świąteczna przerwa – jak się zmotywować do pracy po powrocie?

Święta, święta i po świętach, a jak wiemy, powrót do codzienności po długim urlopie bywa naprawdę trudny. Socjolog i psychoterapeutka Beata Danielska podpowiada, według jakiego klucza możemy dzielić zadania po powrocie do pracy, żeby zapewnić sobie „miękkie lądowanie" i nie dać się przytłoczyć nagromadzonymi obowiązkami.

Urlop uzupełniający – podstawowe informacje

Urlop uzupełniający – podstawowe informacje

Co powiesz na 6 dodatkowych dni urlopu? Mało kto wie, że w pewnych przypadkach pracownikowi przysługuje urlop uzupełniający, którego pracodawca nie może odmówić. Sprawdź, kto i kiedy nabywa prawo do urlopu uzupełniającego, jaki jest jego wymiar oraz co powinno znaleźć się na wniosku o tego typu wolne w pracy.

Szukanie nowej pracy – który miesiąc jest najbardziej odpowiedni?

Szukanie nowej pracy – który miesiąc jest najbardziej odpowiedni?

Czy szukanie pracy pod koniec roku to dobry pomysł? A może lepiej poczekać z wysyłaniem CV do stycznia lub lutego? Rynek pracy cechuje pewna cykliczność, która sprawia, że w niektórych miesiącach pojawia się więcej ofert, a firmy chętniej zwiększają kadrę. Podpowiadamy, kiedy jest najlepszy czas na szukanie pracy, a w jakim okresie możesz mieć nieco więcej trudności ze zdobyciem posady.

Płace w Polsce wkrótce będą jawne. „Nie jesteśmy na to gotowi” – ocenia ekspert rynku pracy Mateusz Żydek

Płace w Polsce wkrótce będą jawne. „Nie jesteśmy na to gotowi” – ocenia ekspert rynku pracy Mateusz Żydek

O zarobkach często nie mówi się nawet bliskim, a zgodnie z prawem UE płace w Polsce mają wkrótce być powszechnie znane. – Nawet pracownicy, którzy są przekonani, że to właściwa droga, nadal bardzo mocno sygnalizują obawę, że jawność wynagrodzeń będzie powodować konflikty – zauważa Mateusz Żydek. Ekspert rynku pracy z Randstad Polska wyjaśnia, jak jawność płac może wyglądać w praktyce.

Dni wolne od pracy w 2025 roku

Dni wolne od pracy w 2025 roku

Pierwszy długi weekend 2025 mamy już w styczniu – warto skorzystać, bo na kolejny poczekamy aż do kwietnia. Stosunkowo korzystnie wypadają i majówka, i Zielone Świątki, a także święto 15 sierpnia, które w przyszłym roku będzie w piątek. Kiedy brać wolne, by wykorzystać jak najmniej własnej puli urlopów? Przedstawiamy nowy Kalendarz dni wolnych od pracy. Sprawdź i zaplanuj urlopy 2025!

Rynek pracy 2025 – jakie zmiany czekają nas w nowym roku?

Rynek pracy 2025 – jakie zmiany czekają nas w nowym roku?

– Praca przyszłości będzie hybrydowa, zdalna lub oparta na projektach, a efektywność będzie mierzona nie tylko wynikami, ale i zdolnością współpracy i adaptacji. Nie oznacza to jednak, że technologia całkiem zdominuje rynek pracy. Przeciwnie, to właśnie ludzka kreatywność i empatia będą wyróżniać pracowników w dobie automatyzacji – przewiduje specjalistka ds. rekrutacji Agnieszka Ciećwierz.