Pandemia koronawirusa pociągnęła za sobą ograniczenia i zakazy dotyczące prowadzenia działalności zarobkowej, a w konsekwencji kryzys gospodarczy. Upadłość firmy, bezrobocie, obniżenie wynagrodzenia to codzienność, z którą musi mierzyć się wiele polskich rodzin. Czy powiększenie statystyk bezrobocia rejestrowanego i zasiłek to jedyne wyjście dla osób, które straciły źródło dochodu? Jak zarabiać w czasie pandemii?
Obostrzenia przeciwdziałające rozprzestrzenianiu się koronawirusa SARS-CoV-2 dotyczą przede wszystkim przemieszczania się i gromadzenia osób. Dlatego w pierwszym kwartale 2020 r. w najtrudniejszej sytuacji znalazły się głównie firmy transportowe, z branży rozrywkowej, kulturalnej, meblowej, edukacyjnej, turystycznej, a także część firm handlowych.
Jednocześnie wzrost obrotów zanotowano w sprzedaży produktów żywnościowych oraz środków kosmetycznych higienicznych. Te firmy, które mogły, przeszły w tryb pracy zdalnej. I właśnie pomysły na biznes w domu dają największą szansę na zarobek w czasie stanu epidemii.
Praca w sieci
Wiele firm, szczególnie z branży technologicznej, finansowej, marketingowej, e-commerce, medialnej czy szkoleniowej przeniosło działalność do świata wirtualnego. Możliwości są zatem dwie – pomysł na własny biznes online bądź wzięcie udziału w rekrutacji zdalnej. Warto stworzyć własne portfolio, stronę internetową, dopracować CV, bo konkurencja jest duża. Copywriting, prace redaktorskie, obsługa mediów społecznościowych, prowadzenie sklepu internetowego, obsługa klienta, wykonywanie projektów graficznych, zdjęć produktowych, korepetycje przez internet – jest sporo możliwości. Warto również poszukać w sieci szkoleń, które pozwolą nam na zdobycie nowych umiejętności, przydatnych w pracy w środowisku internetowym.
Dowóz jedzenia
Restauracje wciąż są zamknięte, ale to przecież nie oznacza, że ludzie przestali mieć ochotę na pyszne dania. Jedzenie na dowóz ma się całkiem nieźle. Jeśli zatem mamy do dyspozycji własne auto czy skuter, warto rozejrzeć się za pracą dostawcy.
Zapotrzebowanie na kurierów, nie tylko tych obsługujących gastronomię, jest duże, ponieważ w czasie epidemii znacznie częściej decydujemy się na zakupy online. Należy pamiętać, że jest to to praca, w trakcie której trzeba zachować szczególne środki ostrożności i ograniczyć kontakt z klientem do minimum.
Gotowanie i sprzedaż jedzenia
Kucharze, piekarze, cukiernicy powinni zastanowić się, jak mogą prowadzić działalność w sposób zdalny. Osoby początkujące, które nie mają do dyspozycji profesjonalnego lokalu, muszą pamiętać, że domowa kuchnia, w której wykonujemy jedzenie przeznaczone na sprzedaż, musi spełniać wymagania higieniczno-sanitarne. Na początek warto zapoznać się z komunikatem Głównego Inspektoratu Sanitarnego pt. Produkcja żywności w warunkach domowych.