Interesują Cię kulinaria, potrafisz docenić oryginalnie przygotowane napoje, masz wyczulone zmysły smaku i powonienia? Być może zawód kipera jest dla Ciebie. Sprawdź, jak zostać kiperem i rozwinąć skrzydła w branży gastronomicznej.
Kto to jest kiper?
Kiper to inaczej degustator, osoba, która organoleptycznie, czyli angażując zmysły smaku, powonienia, ale też oceniając aspekt wizualny, konsystencję itp. ocenia napoje (rzadziej – dania) w restauracji, barze, ale też np. w browarze, winnicy, miejscu produkcji innych alkoholi, na konkursach, wydarzeniach branżowych czy promocyjnych.
Kiper nie tylko doskonale rozpoznaje smaki, ale też może powiedzieć, czy do przygotowania dania lub napoju zostały wykorzystane produkty wysokiej jakości. Posiada również szeroką wiedzę na temat technologii produkcji, tradycji związanych z danym regionem.
W stosunku do osoby oceniającej potrawy częściej stosuje się termin degustator. Nazwę kiper często pojmuje się w węższym znaczeniu: jako osoba specjalizująca się w degustacji napojów alkoholowych – piwa, whiskey, wina itp.
Warto mieć na uwadze, że w stosunku do osób oceniających smaki napojów stosowane są także inne nazwy. Degustator wina to sommelier, piwa – cervesario, a degustator i znawca kawy – barista.
Jak zostać kiperem?
By wykonywać ten zawód, niezbędne są przede wszystkim odpowiednie predyspozycje – dobrze rozwinięte zmysły, wyczulenie na smaki i zapachy. Kiper doskonali warsztat na kursach zawodowych – na rynku jest wiele tego typu szkoleń, najczęściej są to kursy kiperskie nastawione na degustację piwa. Zajęcia niekiedy organizują szkoły dla barmanów.
Degustacji można nauczyć się także na uczelni wyższej, np. w ramach studiów podyplomowych dla sommelierów.
Kiper – jakie ma obowiązki zawodowe?
Kiper dokonuje oceny:
- wyglądu napoju,
- aromatu,
- bukietu smakowego,
- smakowitości (przyjemności związanej z degustacją),
- jakości surowców,
- gatunku (np. piwa),
- wieku (np. wina, whiskey),
- wykorzystanej technologii,
- tradycyjnych rozwiązań stosowanych w czasie produkcji.
Pracownik przygotowuje raporty, ocenia produkty w skali. Może pełnić funkcję doradcy w czasie produkcji, być jurorem w konkursie, pracować jako ekspert w organizacji, prowadzić działalność medialną, popularyzatorską.
Ile zarabia kiper?
Kiperów zatrudniają producenci napojów, organizatorzy wydarzeń związanych z promocją produktów alkoholowych, lokale gastronomiczne. Osoby wykonujące ten zawód często pracują na własny rachunek i budują swoją markę na rynku. Zarobki w tym zawodzie są zatem uzależnione od umiejętności, prestiżu i zaangażowania kipera. Degustatorzy znani w środowisku i posiadający renomę osiągają płace rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu tys. zł miesięcznie. Droga to takich zarobków zwykle jest jednak długa. Początkujący kiper może spodziewać się wynagrodzeń zaczynających się od 3 tys. zł miesięcznie.