Szukasz ciekawego zawodu, w którym będziesz rozwijać pasję do wina? W tej sytuacji częstym wyborem jest profesja sommeliera. Warto jednak pamiętać, że zawodów związanych ze znawstwem win jest więcej. Twoim preferencjom i zainteresowaniom być może lepiej będzie odpowiadać praca enologa. Czym jest enologia i jaki jest zakres obowiązków enologa?
Enolog – kto to?
Enologia lub inaczej ojnologia (od greckich słów oinos, czyli wino, oraz logos – nauka) to winoznawstwo. Jest to bardzo szeroka dziedzina. Enolog to znawca między innymi gatunków winorośli, sposobów ich uprawy, technologii przetwórstwa winogron, procesów produkcyjnych wina, metod jego przechowywania. Jest w stanie precyzyjnie wskazać skład i gatunek wina, ocenić bukiet, walory smakowe, wiek trunku – podobnie jak sommelier, stosuje wszelkie zasady degustacji, potrafi doradzać konsumentom oraz producentom i dokonać ekspertyzy trunku. Enolog doskonale orientuje się także w aspektach prawnych związanych z produkcją i dystrybucją win. Zakres specjalistycznej wiedzy posiadanej przez enologa jest zatem bardzo szeroki. Dlatego sommelierstwo uważa się czasem za węższą dziedzinę, element enologii.
Enolog – jak zostać?
Bez trudu można znaleźć na rynku kursy na enologów. Warto wiedzieć, że enologii można uczyć się też na studiach, w tym także na uniwersytetach. Przykładem jest podyplomowy kierunek technologia winiarstwa na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Studia adresowane są dla absolwentów kierunków związanych z technologią żywności – choć takie wykształcenie nie jest obligatoryjne.
W pracy enologa przydają się dobrze rozwinięte zmysły smaku i powonienia. Ważna jest dobra pamięć, uważność i oczywiście chęć do nauki. Pasja do wina to podstawa.
Enolog – jakie ma obowiązki zawodowe?
W zależności od miejsca wykonywania pracy enolog:
- ocenia stan winorośli, doradza w zakresie metod uprawy, nawożenia,
- wskazuje choroby roślin, czynniki szkodliwe wpływające na rośliny,
- dokonuje oceny procesów technologicznych związanych z wytwarzaniem wina,
- doradza w zakresie założenia winnicy, winiarni,
- analizuje wino pod względem walorów smakowych, zapachowych, jakości, wieku i z uwagi na inne kryteria,
- zasiada w jury różnych konkursów, w czasie wydarzeń branżowych,
- przygotowuje raporty i ekspertyzy na zlecenie winiarni, hoteli, restauracji i innych podmiotów.
Enolog – ile wynosi średnie wynagrodzenie?
Pojedyncza konsultacja enologiczna na zlecenie jakiegoś podmiotu – np. winnicy, winiarni, restauracji itp. – może kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Poziom zarobków w zawodzie enologa jest ściśle związany z renomą, jaką cieszy się dany specjalista.