Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Budka z lodami - jak otworzyć lodziarnię

Budka z lodami - jak otworzyć lodziarnię

 
Budka z lodami - jak otworzyć lodziarnię

Biznes plan - lodziarnia

 

Już od wielu lat dużą popularnością cieszy się branża gastronomiczna, dlatego coraz więcej osób decyduje się na otworzenie np. własnej budki z lodami. Na początku warto napisać biznesplan, który pomoże zorganizować pracę. Lodziarnie to z reguły biznes sezonowy. W związku z tym trzeba tak pokierować swoimi działaniami, aby przyniosły one jak największe zyski w najgorętszym okresie.

 

Biznes plan powinien zawierać takie informacje jak:

• nazwa firmy,
• cele,
• wkład finansowy,
• przewidywane wydatki,
• mocne i słabe strony,
• opis konkurencji.

 

Jak otworzyć lodziarnię

 

Otwierając jakikolwiek punkt gastronomiczny, należy pamiętać o tym, żeby spełniać wszystkie wymogi sanepidu. Organizacja ta przeprowadza bowiem kontrole. Jeśli chociaż jeden element wyposażenia odbiega od normy, trzeba liczyć się z nałożeniem dość wysokich sankcji finansowych.

 

Planując swój biznes, warto zastanowić się nad franczyzą. W przypadku lodziarni kupuje się w pełni wyposażoną budkę. Dodatkowo firma-matka przeprowadza pełne szkolenie franczyzobiorcy i załatwia wszystkie pozwolenia z sanepidu. Jest to duże ułatwienie.

 

Produkcja lodów - wymagania

 

Budka z lodami to bardzo dobry pomysł zwłaszcza w okresie letnim. Obecnie lody rzemieślnicze cieszą się dużą popularnością. Na początku warto znaleźć często uczęszczane miejsca. Oprócz tego ważne jest odpowiednie pomieszczenie, które będzie spełniało wszystkie wymogi sanepidu. Lokal powinien mieć od 3 do 8 m kwadratowych.

 

Jednym z podstawowych wymogów jest klimatyzacja. Istotne są również odpowiednie sprzęty, takie jak: zamrażalki, automat do lodów lub chłodziarki do gotowej masy (jeśli będą to tak zwane lody na gałki). Lodziarnie należy także zaopatrzyć w kubeczki, wafelki, polewy, posypki. Należy zadbać o świeże składniki od sprawdzonego producenta.

 

Warto także zwrócić uwagę na podłogi i ściany, które muszą mieć gładką, łatwo zmywalną powierzchnię. W każdym punkcie gastronomicznym istotne są punkty wodne. Właściciele powinni zdawać sobie sprawę, że zlew to nie umywalka, która jest przeznaczona do mycia rąk przez pracowników.

 

Mobilna lodziarnia a sanepid

 

Obecnie coraz bardziej popularne stają się food trucki. Mobilne ciężarówki z jedzeniem doczekały się nawet swoich festiwali. W takich punktach gastronomicznych można serwować burgery, naleśniki, jedzenie z różnych zakątków świata oraz lody. Mobilna lodziarnia nie różni się praktycznie niczym od stacjonarnej, zwłaszcza w kwestii wymagań sanepidu. W ciężarówce z lodami muszą być spełnione te same wymogi, co w lokalu stacjonarnym. Należy wyposażyć auto w chłodziarki, odpowiednią ilość punktów wodnych, a przede wszystkim zadbać o legalne miejsce parkingowe.

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Kierowca autobusu

    Vy Buss   Norwegia, Trondheim   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat   14 000 - 17 000 zł brutto/mies.  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    14 godz.
    Vy Buss szuka polskich kierowców autobusu! Mniej stresu. Więcej czasu wolnego. Zostań kierowcą autobusu w Trondheim! Czy jesteś doświadczonym kierowcą autobusu, który chciałby mieć spokojniejszy dzień pracy z mniejszym stresem i więcej czasu dla siebie i rodziny? Mamy dla Ciebie...
  • Pracownik produkcji - owoce i warzywa

    Flexcraft Polska Sp. z o.o.   Holandia, Maasdijk   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę tymczasową  tymczasowa/dodatkowa / pełny etat   8 500 - 14 000 zł brutto/mies.  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    18 godz.
    Obowiązki: pakowanie, sortowanie, segregacja, kontrola jakości owoców i warzyw; przygotowywanie zamówień zgodnie z wytycznymi; pakowanie i stickerowanie produktu; możliwe tez zbieranie zamówień przy użyciu skanera ręcznego Praca w systemie 2-zmianowym, co wiąże się z dodatkami!...
  • Technik Utrzymania Ruchu (Montaż seryjny)

    Aptiv   Gdańsk   
    pracownik fizyczny  pełny etat
    18 godz.
    Twoja rola: Będziesz odpowiadać za zapewnienie skutecznej i terminowej konserwacji narzędzi i związanego z nimi sprzętu produkcyjnego. Twoje obowiązki będą obejmować m.in.: Naprawy bieżące i konserwację maszyn montażowych i testujących. Szybką reakcję na problemy związane z...
  • Szwacz / Szwaczka

    Estella Home fo Textiles Sp. z o.o.   Polkowice    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    19 godz.
    Obowiązki: szycie artykułów pościelowych na maszynach przemysłowych;
  • Specjalista ds. turystyki

    Coral Travel Poland Sp. z o.o.   Lubin    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat
    21 godz.
    Poszukujemy entuzjastycznych, pozytywnie nastawionych osób lubiących podróże i różnorodność świata. Razem z nami zapewniaj ludziom wymarzone wakacje!
  • Specjalista ds. turystyki

    Coral Travel Poland Sp. z o.o.   Kalisz, Galeria Amber    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat
    22 godz.
    Poszukujemy entuzjastycznych, pozytywnie nastawionych osób lubiących podróże i różnorodność świata. Razem z nami zapewniaj ludziom wymarzone wakacje!

Najnowsze artykuły

Czy to już czas na zmianę pracy? Doradca zawodowy wyjaśnia, jak mądrze wykorzystywać swoje kwalifikacje

Czy to już czas na zmianę pracy? Doradca zawodowy wyjaśnia, jak mądrze wykorzystywać swoje kwalifikacje

– Statystycznie człowiek spędza w pracy 8 godzin dziennie, trudno udawać przez tak długi czas entuzjazm do jej wykonywania. Praca powinna nam sprawiać przyjemność i choć to slogan, to obala faworyzowany mit ciężkiej pracy – tłumaczy doradczyni zawodowa Magdalena Gabruś. Jak zatem rozwijać własny potencjał na obejmowanym stanowisku? Skąd wiedzieć, że już najwyższy czas na zmianę pracy?

Ratownik medyczny w wojsku – praca, zarobki

Ratownik medyczny w wojsku – praca, zarobki

– Ratownik medyczny w Siłach Zbrojnych RP pełni kluczową rolę w zabezpieczeniu medycznym zarówno w warunkach pokojowych, jak i podczas operacji wojskowych – tłumaczy ppor. Krystian Dwórznik, Szef Sekcji Promocji i Współpracy z Wojskowego Centrum Rekrutacji w Płocku. Oto jak wygląda praca wojskowego ratownika medycznego oraz jak krok po kroku przejść rekrutację na to stanowisko.

Świąteczna przerwa – jak się zmotywować do pracy po powrocie?

Świąteczna przerwa – jak się zmotywować do pracy po powrocie?

Majówka pozwoliła nam zapomnieć o obowiązkach i stresie zawodowym. Jednak powrót do codzienności po długim weekendzie czy dłuższym urlopie bywa naprawdę trudny. Socjolog i psychoterapeutka Beata Danielska podpowiada, według jakiego klucza możemy dzielić zadania po powrocie do pracy, żeby zapewnić sobie „miękkie lądowanie" i nie dać się przytłoczyć nagromadzonymi obowiązkami.

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Kompetencje zawodowe – dlaczego czasami ukrywamy przed pracodawcą wyższe kwalifikacje? Rozmowa z ekspertem

Aż 65% z nas zataja przed pracodawcą część swoich kompetencji. – Z perspektywy pracownika pojawia się naturalna obawa przed ujawnianiem wszystkich swoich umiejętności, szczególnie tych, które wykraczają poza wymagane stanowisko. Może to bowiem oznaczać więcej obowiązków, bez realnych korzyści w zamian – zauważa ekspert rynku pracy z Randstad Polska Mateusz Żydek. Czy to korzystna strategia?

Praca w zespole – umiejętności, zalety, zasady

Praca w zespole – umiejętności, zalety, zasady

Umiejętność pracy w zespole to jedna z najczęściej wymienianych umiejętności w ogłoszeniach o pracę. I choć kandydaci zwykle deklarują, że posiadają tę kompetencję miękką, rzeczywistość często wygląda inaczej. Jak odnaleźć swoją rolę w grupie, w jaki sposób komunikować, że współpracownik popełnił błąd, co szkodzi osiąganiu wspólnego celu? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o pracy zespołowej.

Zasada „5 to 9 before 9 to 5”. Jak Zetki produktywnie wykorzystują poranek?

Zasada „5 to 9 before 9 to 5”. Jak Zetki produktywnie wykorzystują poranek?

– Wielu managerów i właścicieli firm rano ma czas, by pomyśleć strategicznie. Poranne godziny, gdy nikt nie pisze, nie dzwoni, są idealne na planowanie i podejmowanie decyzji. Zetki nie mają jeszcze tylu zawodowych obowiązków, ale intuicyjnie robią coś bardzo mądrego, dbają o swój dobrostan zanim zacznie się presja dnia. To niezwykle zdrowe podejście – zauważa coach biznesu Wiktor Tokarski.

Zgoda na Pliki Cookies

Wykorzystujemy Pliki Cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania Serwisu. Stosujemy Pliki Cookies w celach statystycznych i marketingowych, w szczególności w zakresie dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji.

Każda wyrażona zgoda może być przez Ciebie wycofana w dowolnym momencie. Więcej informacji dotyczących plików Cookies oraz przetwarzania danych osobowych w plikach Cookies znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Administratorem Serwisu i Twoich danych osobowych jest „Praca.pl” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie, ul. Bolesława Prusa 2, 00-493 Warszawa, KRS 0000290935, NIP 7010095135, REGON: 141169379