Rozmowa z Damianem Sadowskim, krupierem jednego z katowickich kasyn.
Praca.pl - Co jest najciekawszego w pracy krupiera?
Damian Sadowski - Poznajesz wielu ciekawych i znanych ludzi, uczysz się panowania nad ludzką psychiką i emocjami. Poza tym nie jest to praca jakoś bardzo ciężka. Wymaga po prostu pewnych predyspozycji.
Praca.pl - Jakich?
Damian Sadoski - Zręcznych dłoni, wytrzymałych nóg i zdolności interpersonalnych. Zapanowanie nad kilkudziesięcioma osobami, tłoczącymi się wokół stołu, to nie lada sztuka. A zasady panujące przy grze muszą być przestrzegane, ponieważ każdy stół jest na bieżąco kontrolowany kamerami wideo. Przede wszystkim przy stole podczas obstawiania musi panować cisza.
Praca.pl - Chyba jednak potrzebna jest także wiedza?
Damian Sadowski - Trzeba mieć ukończony kurs trwający około czterech tygodni. Kurs kończy się egzaminem na uprawnienia państwowe, tzw. licencją krupiera, przyznawaną przez Ministerstwo Finansów. Nie jest on tani, kosztuje ok. 300-400 zł.
Praca.pl - Czego można się nauczyć na takim kursie?
Damian Sadowski - Głównie dealowania, czyli obsługi stołu i chipowania, czyli zbierania żetonów w dłoń w określonym czasie. Żetony rozrzucone są na stole, zbiera się je w "stucki", czyli kolumny, w ciągu jednej minuty. Kolejnym krokiem jest nauka spinowania, czyli rzucania kulki, z dużą i małą prędkością oraz sterowanie jej szybkością. Następny etap to praktyczna nauka ruletki - obstawianie, wygrana w zależności od obstawionego pola oraz umiejętność szybkiego liczenia w pamięci wysokości wygranej.
Praca.pl - Czy to prawda, że krupier może wpłynąć na wygraną klienta kasyna?
Damian Sadowski - Nie da się tak manipulować kulką, aby wypadł oczekiwany numer, ale da się wpłynąć na krupiera. Im jest on mniej doświadczony, tym większa szansa na wygraną. Wytrawni gracze zwykle okupują stoły, które obsługuje nowy krupier. Łatwiej wtedy o wygraną, odwraca się uwagę krupiera i manipuluje nim.
Praca.pl - Co jest najtrudniejsze w tej pracy?
Damian Sadowski - Skupienie uwagi na grze, a nie na klientach, a oni potrafią być różni - agresywni, niemili. Trzeba umieć zachować spokój w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji tak, aby nie zostać posądzony o czyjąś porażkę przy stole.
13.05.2008