Studia i praca – jak to zrobić dobrze?
W sieciach handlowych można, bo pracuje się w systemie zmianowym. Większość sklepów czynna jest od 08:00 do 22:00, można zatem przyjść do pracy na rano bądź popołudnie. Wśród studentów popularne są też zmiany weekendowe i to nie ze względu na wyższe wynagrodzenie, ale dlatego, że wtedy po prostu mają czas. Projektowany zakaz handlu w niedzielę może tę sytuację nieco zmienić.
Podjęcie się pracy w trakcie studiów – zwłaszcza dziennych – to konieczność świetnej organizacji własnego czasu oraz umiejętności planowania. Grafiki są elastyczne, ale to nie znaczy, że wszyscy będą się dopasowywać do studenta – zwłaszcza w czasie sesji, kiedy kilka osób chce wolne w tym samym czasie.
Jak się pracuje w sieciach handlowych?
Dla młodej osoby, będącej dopiero na studiach, taka praca to z jednej strony wiele plusów, a z drugiej niekiedy bardzo mocna lekcja życia.
Z komentarzy w sieciach społecznościowych wynika, że młodzi ludzie cenią sobie najbardziej możliwość elastycznego dopasowywania grafiku do zajęć, pracy w niepełnym wymiarze godzin, opcji pracy w weekendy, poza czasem zajęć. Plusami są też zniżki na produkty, które oferują niektóre sieci (zwłaszcza odzieżowe), opcja na pierwszeństwo zakupu towarów w czasie przecen oraz wsparcie socjalne, jakie dają niektóre sieci.
Poza wysokością wynagrodzenia, na które mimo sporych podwyżek w zeszłym roku nadal się narzeka, najtrudniejsze w pracy w sieciach są albo nuda (głównie w sieciach odzieżowych, w mniejszych miejscowościach, podczas zmian porannych w tygodniu), albo nadmiar obowiązków (sieci spożywcze, weekendy).
Kontakt z klientem – dwie strony tego samego medalu
Najważniejszy w sieciach handlowych jest klient – i to on jest źródłem największej satysfakcji z pracy, ale również stresu. Z jednej strony kontakt z drugim człowiekiem i możliwość niesienia mu pomocy to miłe doświadczenie, a z drugiej: frustracja. Największą odpornością psychiczną muszą wykazywać się pracownicy kas w marketach ogólnospożywczych i budowlanych, choć w innych typach sklepów sieciowych też można trafić na „piekielnego” klienta.
Perspektywy rozwojowe
Sieci na pewno dają perspektywy rozwoju, ale trzeba przy tym pamiętać o kilku zasadach:
• Najłatwiej rozwijać się i awansować tam, gdzie firma ma centralę – to daje możliwości przejścia do innych działów, niekoniecznie związanych z samą pracą w sklepie.
• Awanse w ramach struktury sklepu są najczęściej związane z koniecznością przynajmniej czasowej relokacji. Brak otwartości na przeprowadzkę nie pozwala na zdobycie wyższego stanowiska.
• Rozwój w ramach struktury sklepu będzie w przeważającej ilości przypadków związany z handlem – jest to zatem opcja jedynie dla tych, którzy chcą w tym obszarze pracować.
• Duża część pracowników stanowisk sprzedawca/kasjer zatrudniania jest przez agencje pracy tymczasowej – aby rozwijać się w strukturach firmy, konieczne jest przejście do zatrudnienia wewnętrznego.
• Największe szanse na rozwój w kierunku menedżerskim oraz pracę na wyższych niż merchandiser czy kasjer stanowiskach daje udział w programach rozwojowych i stażowych organizowanych przez sieci. Zatem jeśli student myśli o pracy w sieciach poważnie, powinien zdecydować się na staż, a nie pracę kasjera (choć często staże obejmują również te zadania).
Auchan do młodych osób kieruje 3 rodzaje programów. Pierwszy, projekt KASA, to opcja dla tych, którzy po prostu chcą uzupełnić swój miesięczny budżet. Projekt STAŻYSTA to 3-miesięczny płatny staż, po którego zakończeniu absolwent projektu może podjąć pracę jako menedżer. Konieczna jest tu otwartość na wyjazd do innego miasta. Trzecia opcja jest adresowana do absolwentów studiów drugiego stopnia (magisterskich). To międzynarodowy program rozwojowy AUCHAN EXECUTIVE GRADUATE PROGRAM. Podczas 4-letniego programu rozwojowego poznaje się od środka sposób prowadzenia handlu w Auchan, a uczestnik ma szanse na udział w międzynarodowych projektach – wyjaśnia Małgorzata Makowska, koordynator rekrutacji w Auchan.
Jak zostać „złapanym w sieć”?
Auchan oczekuje przede wszystkim ludzi otwartych, energicznych, entuzjastycznie nastawionych do swojego rozwoju, lubiących pracę z ludźmi. Student powinien być gotowy na pracę w dynamicznym środowisku, na zmiany oraz w różnych dniach tygodnia – wyjaśnia Małgorzata Makowska.
Aby zostać po studiach, nie wystarczy jedynie „dobrze pracować”. Trzeba pokazać swój potencjał i to na wielu płaszczyznach.
Wojciech Broszkiewicz, kierownik ds. rekrutacji w Tesco podkreśla: Osoba decydująca się na pracę w Tesco musi być dobrze zorganizowana i samodzielna. Ważna jest odporność na stres, szybkość podejmowania decyzji i świadomość, że wszyscy pracownicy grają w jednej drużynie dla dobra całej firmy. Praca tutaj wiąże się z nieustannymi wyzwaniami. Pozwala rozwinąć własny potencjał, podnieść swoje kwalifikacje i pewność siebie, przy czym jest bardzo wymagająca. Minusem jest przysłowiowe rzucanie pracownika na głęboką wodę, które wiąże się ze stresem i bardzo intensywną pracą. Jak zatem widać, nie jest łatwo, ale Broszkiewicz optymistycznie dodaje, że: dla chcącego nic trudnego.
To właśnie ta motywacja wydaje się najważniejsza. Anna Włodarska, analityk ds. wynagrodzeń w Tesco Polska, mocno to podkreśla, wspominając swoje pierwsze kroki: Zasada jest prosta – jeśli tylko chcesz i się starasz, to możesz nauczyć się bardzo dużo. Moja przygoda w Tesco zaczęła się niewiele ponad rok temu, kiedy zostałam uczestnikiem Programu Rozwojowego dla Absolwentów Ekstraklasa w operacjach sklepowych. To był przede wszystkim krok w życie zawodowe dający wiele możliwości, ale także ciężka praca, bez której nie osiągnęłabym założonych przez siebie i firmę celów. Pracując z ludźmi w różnym wieku i na przeróżnych stanowiskach, miałam możliwość czerpać z ich doświadczenia i wiedzy. Praca w sklepie jest ciężka i wymagająca, ale uczy podejmowania samodzielnych decyzji i szybkiego rozwiązywania problemów.
Którą sieć handlową wybrać?
Gdzie się zgłosić do pracy? U którego pracodawcy będzie najlepiej?
Niestety, nie ma tu jednej dobrej odpowiedzi. Większość sieci handlowych w Polsce to firmy z kapitałem zagranicznym.
Powstałe na Zachodzie mają w swojej kulturze organizacji wiele odwołań do własnych korzeni. Inny będzie styl pracy we francuskim Auchan czy Decathlon, a inny w niemieckim Aldi czy sklepie Deichmann. Sieci spożywcze i markety to praca na wysokich obrotach – nie ma czasu na nudę. Praca w sieciach odzieżowych bywa spokojniejsza, ale ma swoje gorące okresy – przed świętami czy w czasie wyprzedaży.
Zarobki w sieciach handlowych*
Stanowiska operacyjne:
• Sprzedawca / kasjer – 2 200 zł
• Merchandiser – 3 000 zł
Stanowiska menedżerskie:
• Kierownik sklepu wielkopowierzchniowego – 4 481 zł
• Kierownik ds. administracji sprzedaży – 5 210 zł
• Kierownik ds. wsparcia sprzedaży – 8 230 zł
• Kierownik grupy produktów – 9 000 zł
• Dyrektor działu zakupów – 14 600 zł
• Dyrektor grup produktowych – 15 800 zł
Według deklaracji wielu sieci handlowych, w 2017 roku mocno wzrosły płace zarówno na stanowiskach operacyjnych (5-15%) jak i kierowniczych. Można zatem spodziewać się wzrostu median wynagrodzeń.
*Wynagrodzenie brutto, mediana, za wynagrodzenia.pl
Sabina Stodolak, HR & EB Manager