Robienie tortów, pieczenie ciast i ciasteczek jest Twoją wielką pasją? A może nie jesteś cukiernikiem, ale masz odłożone pieniądze, zauważyłeś, że w Twojej okolicy brakuje dobrego miejsca z wypiekami i chcesz otworzyć własną cukiernię? Nie musisz być absolwentem szkoły gastronomicznej i cukiernikiem z wykształcenia, aby taki biznes prowadzić. Czytaj dalej i dowiedz się, jak otworzyć własną cukiernię, co jest potrzebne na początku działalności, jakie wymogi trzeba spełnić i dlaczego warto przygotować dobry biznesplan.
Wyposażenie cukierni
Profesjonalny sprzęt do cukierni będzie dużym wydatkiem, na który musimy się przygotować już na samym początku. Ten koszt zależy przede wszystkim od wielkości cukierni, tego czy i ilu planujemy zatrudnić pracowników. Najtańsza w wyposażeniu będzie pracownia produkcji cukierniczej, którą planujemy zorganizować we własnym domu, aby robić ciasta i torty na zamówienie, dla mniejszej grupy klientów. Wtedy na początek wystarczą sprawny piekarnik, roboty i akcesoria, z których korzystaliśmy dotychczas (o ile są w dobrym stanie).
Wyposażenie cukierni – sklepu to już większe wydatki. Będzie trzeba kupić piekarnik lub piec konwekcyjny, umeblować pracownię i część sklepową, zakupić lady, stoły i blaty, szafy mroźnicze i chłodnicze, zamrażarkę. Konieczne będą również mieszarki i miksery planetarne, naczynia i liczne przyrządy, jak blachy i formy do ciast i ciasteczek, maty do wypieków, wałki, pędzelki, pistolety do kremów i sosów, palniki, rękawy cukiernicze itd.
Przydadzą się też witryny cukiernicze i lady, na których wyeksponujesz słodkości. Pamiętaj, że estetyka i wystrój cukierni są bardzo ważne!
Cukiernia: wymogi sanepidu
Każdy przedsiębiorca sprzedający żywność musi spełnić rygorystyczne wymagania techniczne oraz sanitarno-higieniczne. Jest to konieczne również przy otwarciu cukierni, także tej bez sklepu, jeśli jest ona wyłącznie pracownią w mieszkaniu.
Lokal musi spełnić szereg wymagań technicznych dla pomieszczeń. W pracowni powinny się znaleźć pomieszczenie produkcyjne, pomieszczenie brudne (miejsce na obieranie warzyw i owoców, naświetlanie/wyparzanie jaj), szatnia i toaleta.
Ściany, podłogi, a także wszystkie blaty robocze, drzwi, regały powinny być gładkie i łatwo zmywalne. Ważna jest wentylacja w każdym pomieszczeniu, okapy w kuchni, umywalki i zlewy – osobne do mycia rąk. Zlew powinien być także w toalecie.
Nim cukiernia zacznie działać, powinna przejść odbiór sanepidu. W tym momencie będzie potrzebna dokumentacja składająca się z księgi HACCP dla cukierni, wyników badania wody w lokalu, orzeczeń sanitarno-epidemiologicznych pracowników i właściciela, książki kontroli przedsiębiorcy, deklaracji/umowy na odbiór śmieci, projektu technologicznego, umowa najmu lub własności lokalu.
Musisz też wiedzieć, że jeśli zdecydujesz się na pieczenie ciast na zamówienie i planujesz zorganizować przestrzeń na cukiernię w domu, także powinieneś spełnić wymogi sanepidu, mieć aktualne orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Biznesplan cukierni – jak przygotować?
Bioznesplan jest tym dokumentem, który pozwoli realnie ocenić, czy pomysł na cukiernię ma szansę się sprawdzić. Często na początku jesteśmy pełni optymizmu, zmotywowani do działania, załatwiania kolejnych spraw, by jak najszybciej dopiąć celu. Ale bez planu działania bardzo szybko może się okazać, że napotykamy na kolejne trudności, budżet się nie spina, brakuje nam wiedzy dotyczącej niektórych aspektów prowadzenia firmy itd. Wiele z takich nieoczekiwanych trudności jest możliwych do przewidzenia i wyeliminowania już wcześniej. Pomaga w tym właśnie biznesplan cukierni. To podstawa, niezależnie od tego, jak dużą inwestycję chcesz zrealizować.
Jakie punkty powinien zawierać biznesplan? Mogą się one nieco różnić w szczegółach, niemniej podstawy to:
- ogólny opis przedsięwzięcia,
- charakterystyka biznesu,
- opis produktów i usług oferowanych przez firmę,
- opis otoczenia wewnętrznego (liczba i specjalizacja pracowników itp.) oraz zewnętrznego (charakterystyka rynku i konkurencji),
- strategia marketingowa,
- analiza finansowa,
- analiza SWOT,
- plan i harmonogram działań.
Gotowy biznesplan cukierni może być potrzebny, jeśli zdecydujesz się na złożenie wniosku o dotację np. do Powiatowego Urzędu Pracy.