Czy warto obchodzić urodziny w pracy? Zdecydowanie tak! Chwila przerwy przy wspólnej kawie lub herbacie pomoże oderwać się od obowiązków, wprowadzi luźną atmosferę. Takie tradycje zacieśniają więzi, sprawiają, że miejsce pracy staje się bardziej przyjazne. Warto jednak poznać firmowe zasady.
Czy obchodzić urodziny w pracy?
W wielu firmach obowiązują niepisane reguły dotyczące obchodzenia różnych uroczystości. To np. urodziny szefa z pizzą lub dużym tortem dla wszystkich, słodki poczęstunek na odejście z pracy, ciasto do kawy przynoszone z okazji ślubu pracownika. Zespoły mają swoje rytuały dotyczące świętowania sukcesów – np. toast bezalkoholowym szampanem. Zwykle też pewne zwyczaje dotyczą urodzin pracowników. Warto jednak podkreślić, że solenizant nie jest w żaden sposób formalnie zobligowany do organizowania poczęstunku dla współpracowników. Oznacza to, że pracodawca nie może wyciągać negatywnych konsekwencji, zarzucać osobie, która przemilczała swoje urodziny, że psuje atmosferę w zespole czy działa na szkodę firmy. To dobra wola i wybór każdego pracownika. Nie wszyscy muszą lubić moment składania życzeń, bycie w centrum uwagi itd.
Z drugiej strony osoba, która chce świętować, nie powinna wymagać od współpracowników, że cały swój dzień pracy podporządkują pod urodzinowe atrakcje. Nie przynośmy zatem alkoholu, nie wykraczajmy poza ustalone w firmie ramy. Gdy w zespole od lat panuje zwyczaj, że solenizant częstuje zespół cukierkami i po chwili wszyscy wracają do swoich obowiązków, nie starajmy się tego zmienić za wszelką cenę. Jeśli przyniesiemy drogie ciasta czy tort, zorganizujemy spotkanie z okazji urodzin w pracy w pokoju socjalnym itd., możemy zostać odebrani jako osoby atencyjne, zapatrzone w siebie. Co więcej, szef niekoniecznie będzie zadowolony z zabierania czasu jego pracownikom.
Co postawić w pracy na urodziny?
Odpowiedź na to pytanie zależy właśnie od firmowych reguł dotyczących urodzin w pracy. Co przygotować? Jeśli nie znamy zasad, np. pracujemy od niedawna, warto podpytać o to osobę z dłuższym stażem.
Czym poczęstować w pracy na urodziny? Oto kilka propozycji:
- domowe ciasto – wypiek własnej roboty, np. szarlotka z kruszonką czy placek ze śliwkami z pewnością każdemu umilą dzień,
- wypieki z cukierni – pączki, kawałki ciast, beziki – stawiając na różnorodność, mamy szansę trafić w gusta każdego ze współpracowników,
- cukierki – można je szybko rozdać, podchodząc do każdej osoby,
- zdrowe przekąski – to propozycja dla osób, które stronią od cukru; chcą propagować zdrowy styl życia, który sami prowadzą.