Technik żywienia i usług gastronomicznych - opis zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych to stosunkowo nowa profesja. Do głównych zadań osób, które zdecydowały się na pracę w tej profesji, należą między innymi:
• układanie diety,
• sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
• estetyczne podawanie pożywienia,
• obsługa klientów,
• sporządzanie napojów,
• planowanie i ocenianie jadłospisów,
• planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
Technik gastronomii – wymagania
Aby rozpocząć pracę w tym zawodzie, można ukończyć technikum żywienia i usług gastronomicznych lub specjalną szkołę policealną o takim kierunku. Przede wszystkim istotny jest stan zdrowia. Przed podjęciem pracy w gastronomii trzeba mieć aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, które wykaże, czy nie przenosimy chorób zakaźnych, takich jak dur brzuszny czy salmonella. Kluczowa jest także wiedza, która pozwoli nam podjąć pracę w różnych instytucjach zajmujących się przygotowywaniem posiłków. W związku z tym, że wypełnianie obowiązków może wiązać się z kontaktem z klientem, ważne są takie cechy jak: wysoka kultura osobista, łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi, umiejętność pracy w zespole oraz radzenia sobie w stresujących sytuacjach. Do zadań technika żywności należy estetyczne podawanie potraw, dlatego na tym stanowisku sprawdzą się osoby kreatywne.
Technik żywienia i usług gastronomicznych – gdzie szukać pracy
Technicy gastronomii mogą podjąć pracę jako szefowie kuchni, managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, organizatorzy imprez okolicznościowych, doradcy w zakresie prawidłowego żywienia, pracownicy firm cateringowych. W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne), hotelach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych.
Technik żywienia a technolog żywności
Innym zawodem, związanym ze świadczeniem usług gastronomicznych, jest technolog żywności. Jakie są różnice między tymi dwiema profesjami? Różnica dotyczy między innymi poziomu wykształcenia oraz zakresu obowiązków. Jak już było wyżej napisane, do pełnienia zadań na stanowisku technika usług gastronomicznych trzeba mieć ukończone technikum lub szkołę policealną, natomiast technolog żywności to osoba, która posiada wyższe wykształcenie.
Do obowiązków technika nie należą między innymi kontrola oraz monitorowanie procesów produkcji żywności. Technolog ma kompetencje, aby takie działania prowadzić. Dlatego znajdzie pracę na przykład w profesjonalnych laboratoriach badawczych, gdzie przeprowadza się ocenę jakości artykułów spożywczych.