Sommelier – kto to jest
Jednym z ciekawszych zawodów, który może zainteresować wiele osób, jest sommelier, czyli znawca win. Praca polega głównie na dobieraniu wina do posiłku. Brzmi bardzo przyjemnie, ale to nie tylko wybieranie alkoholi do jedzenia. Osoby, które chcą rozpocząć pracę w tej profesji, muszą posiadać szeroką wiedzę z zakresu różnych odmian wina. Znawcy win powinni doskonale dobierać trunek do każdego dania, niezależnie od tego, czy jest to wykwintna deska serów czy pieczona gęś.
Jak zostać sommelierem
Do obowiązków sommelierów należą między innymi: dobór win, utrzymywanie i aktualizowanie ofert np. w restauracjach, prowadzenie inwentaryzacji alkoholu, negocjowanie cen zakupu, zamawianie butelek. Istotne jest również przechowywanie wina w odpowiedniej temperaturze. Jeśli alkohol będzie trzymany w złych warunkach, może nie nadawać się do spożycia. Jest to szczególnie ważne, ponieważ niektóre odmiany win są bardzo drogie.
Jak zostać sommelierem? Wiedzę można pozyskać na specjalnych kursach w prywatnych szkołach policealnych. Oprócz tego profesjonalne szkolenie jest organizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Sommelier – kurs
W trakcie nauki kursanci otrzymują informacje dotyczące między innymi uprawy winorośli, produkcji wina, regionów winiarskich oraz sposobu podawania wina.
Szkolenie kończy się egzaminem w języku angielskim. Mogą pojawić się na nim ciekawe pytania np. kto zaprojektował etykietę konkretnej butelki alkoholu bądź jakie wino podać, aby pasowało do dań z ostrym serem pleśniowym.
Sommelier – zarobki
Profesjonalnych sommelierów w Polsce jest na razie bardzo mało. Eksperci przewidują, że będą oni poszukiwani zwłaszcza w bardziej eleganckich restauracjach. Osoby, które zajmują się doborem win, mogą znaleźć pracę między innymi w hurtowniach, hotelach oraz kurortach, na statkach wycieczkowych lub w placówkach dydaktycznych.
Zarobki w tym zawodzie są różne. W bardzo drogich i znanych restauracjach wynagrodzenie może być spore - ponad 4 000 zł. Profesjonalni sommelierzy powinni umieć rozpoznać wino po zapachu oraz smaku. Nie jest to łatwe, dlatego wykwalifikowany sommelier to dla restauracji cenny nabytek. W Polsce zwyczaj zatrudniania specjalistów od win nie jest aż tak popularny jak na Zachodzie. Dlatego najczęściej można liczyć na pensje od 2000 zł do 3000 zł netto. Niektóre osoby decydują się na pracę freelancera. W takiej sytuacji samodzielnie ustalają cennik usług.