Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Praca w cukierni – stanowiska pracy, wymagania

Praca w cukierni – stanowiska pracy, wymagania

 
Praca w cukierni – stanowiska pracy, wymagania

Pączki na tłusty czwartek, torty z okazji urodzin, rogale świętomarcińskie, piernik świąteczny i babka wielkanocna – a to dopiero preludium do słodkiego biznesu, jakim jest praca w cukierni. Jakie predyspozycje musi posiadać cukiernik i gdzie może znaleźć zatrudnienie osoba ze słodkim fachem w ręku? Jakie warunki najczęściej oferują pracodawcy w Warszawie i innych polskich miejscowościach? Jeśli szukasz nowej pracy w branży cukierniczej lub dopiero zastanawiasz się nad wyborem jednego ze związanych z nią zawodów, sprawdź, czego możesz się spodziewać oraz jak się przygotować do rekrutacji.

 

Spis treści

Praca w cukierni – na czym polega?

 

Praca jako cukiernik kojarzy się przede wszystkim z przygotowywaniem słodkich wyrobów. Różnego rodzaju ciasta, desery, torty, tarty, babeczki, drożdżówki, rogale czy makaroniki… Paleta słodkości jest naprawdę imponująca, a jej twórcą w każdego cukierni jest cukiernik. Choć może się wydawać, że praca w cukierni ogranicza się jedynie do odmierzania proporcji, wyrabiania ciasta, wałkowania i pieczenia, zakres obowiązków typowego cukiernika jest jednak nieco szerszy. 

 

Zacznijmy więc od tego, że słodka przygoda w pracy cukiernika zaczyna się przede wszystkim od przygotowania surowców i półproduktów oraz kontrolowania stanów magazynu. Cukiernik odpowiedzialny jest także za sam przepis – to on jest jego twórcą. Na barkach specjalisty od słodkości spoczywa także obowiązek dbałości o środowisko pracy, które musi spełniać niezbędne normy sanepidu, dbać o najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności. Zakres obowiązków cukiernika w dużej mierze jest podyktowany miejscem pracy i specyfiką zakładu. 

 

Cukiernik to obszerne pojęcie, pod którym mogą kryć się również poszczególne, znacznie węższe specjalizacje, takie jak ciastkarz, lodziarz, deserant czy dekorator tortów. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj zwłaszcza ten ostatni. Nie zapominajmy, że ogromną część sztuki cukierniczej stanowi właśnie dekorowanie słodkich wyrobów, by były jak najbardziej atrakcyjne wizualnie dla konsumenta.

 

Czy wiesz, że...

 

Na Mistrzostwach Świata w dekorowaniu tortów, które odbyły się w październiku 2023 roku, pierwsze miejsce i złoty medal wywalczyły Polki, Renata Martyna i Angelika Chwyć. Tematem przewodnim rywalizacji w ramach mistrzostw była „muzyka narodu".

 

Dzień pracy cukiernika często zaczyna się na długo przed wschodem słońca. Choć czas i system pracy są uzależnione przede wszystkim od miejsca zatrudnienia i oferty wypieków, nie zapominajmy, że świeżą drożdżówkę, którą spożywamy o świcie do kawy, ktoś musiał dla nas upiec wiele godzin wcześniej. W przypadku mniejszych, rodzinnych manufaktur, cukiernik często zajmuje się także sprzedażą wyrobów cukierniczych, sporządzaniem zamówień na surowce, a ponadto dba o ekspozycję towaru i odpowiada na kontakt z klientami. 

 

 

Praca w cukierni – na jakich stanowiskach możesz znaleźć zatrudnienie?

 

Praca jako cukiernik, czyli praca na stanowisku osoby odpowiedzialnej za przygotowywanie szeroko pojętych wyrobów słodkich, to zaledwie ułamek perspektyw zatrudnienia, jakie stwarzają cukiernie. Oferty, jakie znajdziesz na rynku, mogą obejmować różnego rodzaju posady. Poniżej kilka najbardziej popularnych.

 

Stanowiska w cukierni:

 

  • cukiernik/ciastkarz – osoba zajmująca się nie tylko wypiekiem ciast czy ciasteczek, ale także przygotowywaniem słodkich deserów czy sporządzaniem przepisów na słodkości;

  • pomocnik cukiernika – na stanowisku pomocnika nie są wymagane tak szerokie umiejętności, jak w przypadku cukiernika; Pomocnik wspiera cukiernika w codziennych zadaniach, zajmując się między innymi odmierzaniem proporcji, czyszczeniem sprzętu, dekorowaniem czy pakowaniem słodkości;

  • kierownik cukierni – to osoba odpowiedzialna za koordynację pracy cukierni, sporządzanie grafików, zapewnienie warunków pracy zgodnych z bhp i wymaganiami sanepidu, dbanie o motywację do pracy i zaangażowanie kadry, tworzenie zamówień na surowce i kontrolowanie stanów magazynowych, realizację planów sprzedażowych czy wreszcie promocję placówki;
  • sprzedawca w cukierni – na stanowisku sprzedawcy w cukierni niezwykle pożądana może okazać się wiedza i umiejętności związane ze sztuką ciastkarską. Osoba pracująca na stanowisku obsługi klienta przyjmuje zamówienia, obsługuje kasę fiskalną, ale także doradza klientom w wyborze produktów, poleca firmowe wypieki czy chociażby udziela informacji o ich składzie;

  • dekorator tortów – nie każdy cukiernik posiada dekoratorski fach w ręku. Zdobienie i dekoracja tortów to potężna gałąź sztuki cukierniczej, która wymaga niezwykłej kreatywności, precyzji, poczucia estetyki i wyjątkowej sprawności manualnej. 

 

Czytaj takżeTłusty czwartek w pracy zdalnej – jak go obchodzić?

 

Praca jako cukiernik – jak nim zostać? 

 

Ponadprzeciętny zmysł smaku oraz zdolności artystyczne, sprawność manualna oraz wyjątkowa kreatywność – to podstawa w pracy cukiernika. Jednak w zawodzie tym nie wystarczą określone predyspozycje, ponieważ podstawą jest tak naprawdę wiedza merytoryczna. Osoby, które chcą pracować w zawodzie cukiernika, swoją drogę zawodową mogą obrać już na etapie szkoły średniej, gdy zdecydują się na ukończenie technikum bądź szkoły branżowej, w których nauczą się zawodu od podstaw. Już w czasie kształcenie ważne jest szlifowanie umiejętności i wyrabianie dobrych nawyków. Dlatego w szkołach cukierniczych i kucharskich ogromną wagę przykłada się do praktyk zawodowych. Zwieńczeniem nauki w szkole branżowej (dawnej szkole zawodowej) czy technikum jest podejście do egzaminu na zawodowego cukiernika. 

 

Dla wszystkich, którzy chcieliby jednak zmienić swoją ścieżkę zawodową na późniejszym etapie, przebranżowić się i uczyć fachu cukiernika już w wieku dojrzałym, mogą zapisać się na specjalistyczny kurs cukiernika, który przygotuje kandydata do pracy w branży. W czasie wyboru szkolenia warto zwrócić uwagę na kwalifikacje nauczyciela, to, czy kurs kończy się egzaminem, a także ile godzin praktycznych obejmuje.

Wykształcenie i praktyka to jednak nie wszystko. Wszyscy, którzy chcą pracować w branży cukierniczej, muszą pamiętać o konieczności wyrobienia orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych, które wymagane jest między innymi w pracy cukiernika / cukierniczki, piekarza, kucharza czy pracownika sklepu spożywczego. Warto więc wcześniej się przygotować i dowiedzieć, jak wyrobić książeczkę sanepidowską oraz jakie warunki należy spełnić, by ją otrzymać. 

 

 

Cukiernik, deserant, piekarz – predyspozycje zawodowe

 

Najlepiej, jeśli miłośnicy słodyczy, którzy mają aspiracje do objęcia stanowiska mistrza cukiernictwa, posiadają określone predyspozycje, które znacznie ułatwiają start w branży i pomagają w rozwijaniu kariery. Podstawą pracy polegającej na sporządzaniu przepisów i wytwarzaniu żywności są doskonale wykształcone zmysły węchu, smaku i zapachu. W formowaniu ciast i ciasteczek niezbędny będzie z kolei świetnie rozwinięty zmysł dotyku. Warto również pamiętać, że praca cukiernika to praca odbywająca się w ciągłym ruchu i w dużej mierze w pozycji stojącej, dlatego bardzo ważna jest również sprawność i wytrzymałość fizyczna. 

 

Na stanowisku cukiernika niezbędna jest także m.in. dokładność i precyzja, ogromna kreatywność i doskonała organizacja czasu. Dbałość o każdy detal jest istotna nie tylko w czasie odmierzania proporcji składników, ale okaże się na wagę złota też chociażby w przygotowywaniu deserów i dekorowaniu ciast. Cukiernik musi mieć wysoko rozwiniętą wrażliwość estetyczną i zdolności manualne oraz charakteryzować się myśleniem twórczym. Otwartość na nowe smaki, ciągłe zainteresowanie branżowymi trendami i chęć nieustannego doskonalenia warsztatu cukierniczego – to cechy, których nie może zabraknąć u kandydata na cukiernika. 

 

Pracownik cukierni – średnie wynagrodzenie

 

Każda osoba, która rozważa szkolenie się i podjęcie zatrudnienia w zawodzie specjalisty od słodkości, zastanawia się, ile zarabia cukiernik. Trudno jest jednak udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wynagrodzenie cukierników będzie znacznie różniło się w zależności od miejsca zatrudnienia zakresu obowiązków, czy chociażby doświadczenia. Na nieco inne wynagrodzenie może liczyć ciastkarz zatrudniony w małej cukierni, a na zupełnie inne zarobki ma szansę mistrz cukiernictwa zatrudniony w renomowanych restauracjach. 

 

Z danych Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń wynika, że w styczniu 2024 roku cukiernik mógł liczyć na wynagrodzenie rzędu 5070 zł brutto. W przypadku przedsiębiorców prowadzących własne zakłady cukiernicze miesięczne dochody mogą być jednak znacznie wyższe i zależeć będą chociażby od ilości zamówień. 

 

Mediana miesięcznego wynagrodzenia cukiernika i osób na podobnych stanowiskach:

 

  • cukiernik  – 5070 zł brutto,
  • pomocnik ciastkarza – 4320 zł brutto, 
  • piekarz – 5480 zł brutto, 
  • pomocnik piekarza – 5070 zł brutto.

 

Praca w cukierni – gdzie znaleźć pracę?

 

Cukiernik kojarzy nam się przede wszystkim z osobą odpowiedzialną za wypiek ciast w klasycznej cukierni, jednak możliwości podjęcia zatrudnienia w tym zawodzie są znacznie większe. Osoba z wykształceniem cukierniczym ma szansę zatrudnienia w kawiarni czy restauracji, ale także w hotelu, ośrodku wypoczynkowym czy piekarni – także na stanowisku sprzedawcy. Cukiernicy mogą pracować również dla firm cateringowych, które zajmują się dostarczaniem dań i deserów na różnego rodzaju imprezy, bankiety czy uroczystości. Wielu słodkich specjalistów decyduje się także na założenie własnego biznesu. Własna lodziarnia czy cukiernia może okazać się całkiem niezłym interesem. 

 

  • Co oferują pracodawcy? Czego wymagają?

 

W ofertach pracy dla pracowników cukierni najczęściej można spotkać się z takimi proponowanymi warunkami jak: praca w oparciu o umowę o pracę, pełny wymiar czasu pracy (5 dni w tygodniu po 8 godzin dziennie). Pracodawcy oczekują aktualnego orzeczenia ds. sanitarno-epidemiologicznych (najczęściej wysyła się na badania nowo przyjęte osoby). Rekrutacja zazwyczaj ma 2 etapy. Pierwszy obejmuje wysłanie CV. Po weryfikacji aplikacji wybrane osoby są zapraszane na rozmowy o pracę. Na Praca.pl znajdziesz aktualne oferty pracy w branżach cukierniczej i piekarniczej! Skorzystaj także z pomocy Kreatora CV do przygotowania życiorysu zawodowego cukiernika.

 

Czytaj takżePączki na tłusty czwartek a koszty uzyskania przychodu

 

Praca w cukierni – najczęściej zadawane pytania:

 

  • Praca w cukierni – kto może znaleźć pracę?

 

Praca jako cukiernik dostępna jest przede wszystkim dla osób, które mogą pochwalić się ogromną kreatywnością, wysokim poczuciem estetyki, ale także precyzją i dbałością o każdym najmniejszy detal. Wysoki rozwinięty zmysł, smaku i zapachu to absolutna podstawa w tym fachu.

 

  • Czy praca w cukierni jest trudna?

 

Osoby chcące sprawdzić się na stanowisku cukiernika muszą posiadać określone predyspozycje zawodowe. Wykształcenie w kierunku cukierniczym to podstawa, która musi iść w parze z praktyką i doświadczeniem. Pamiętajmy również, że jest to zajęcie wymagające doskonałej podzielności uwagi i nierzadko umiejętności pracy pod presją czasu. 

 

  • Czy praca w piekarni jest szkodliwa?

 

Praca w piekarni może wiązać się z pewnymi szkodliwymi czynnikami, wśród których warto wymienić chociażby ryzyko poparzeń, urazów w wyniku skaleczenia czy zagrożeń związanych z wymuszoną postawą ciała. Pewnego rodzaju zagrożenie dla układu oddechowego mogą stanowić także pyły mączne.

Anna Rychlewicz

Anna Rychlewicz

Absolwentka dziennikarstwa i zarządzania mediami. Na świat patrzy przez pryzmat tego, jakimi słowami może go opisać. Słowa są także nieodłącznym elementem jej drogi zawodowej. Zajmuje się copywritingiem, redakcją oraz korektą tekstów. O rynku pracy, ubezpieczeniach, wnętrzach, podróżach, zdrowiu i modzie. Porusza tematykę społeczną oraz kryminalną. Pasjonują ją rozmowy z ludźmi. W czasie wolnym poszerza horyzonty i eksploruje otoczenie, prowadząc blog „Brzmi Znajomo”.

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Magazynier

    Flexcraft Polska Sp. z o.o.   Holandia, Ede   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę tymczasową  tymczasowa/dodatkowa  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    6 godz.
    Obowiązki: zbieranie zamówień za pomocą skanera ręcznego; kompletowanie zamówień do wysyłki; przyjmowanie reklamacji; Wymagania: znajomość języka angielskiego (komunikatywna) gotowość do pracy w systemie zmianowym; chęć nawiązania współpracy na dłuższy okres – co najmniej 3...
  • Pracownik działu zakupów

    Balcerzak Sp. z o.o.   Wróblów    praca stacjonarna
    młodszy specjalista (junior)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 godz.
    Zakres obowiązków: Poszukiwanie nowych źródeł zaopatrzenia dla firmy oraz zapewnienie optymalnych warunków współpracy handlowej z dostawcami; Monitorowanie i analiza danych rynkowych dotyczących dostawców oraz surowców; Negocjowanie cen i warunków dostaw; Dokonywanie zakupów na potrzeby...
  • Contact Center Representative with Dutch

    Aon   Kraków    praca zdalna
    specjalista junior / mid  umowa o pracę  pełny etat
    9 godz.
    Overview You’re a good communicator and you’re looking for a role that will give you a chance to polish your language skills. Although you don't have much professional experience, you learn fast and you're looking for an opportunity that will allow you to develop your business expertise, take...
  • Global Benefits Analyst with Swedish

    Aon   Kraków    praca hybrydowa
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat
    9 godz.
    Overview of the role Global Benefits Analyst is a member of Expat Team, a part of larger Global Benefits Team in Krakow. Expat Team focuses on providing services to clients seeking risk and health insurance for their employees that are working outside their country of residence. In our Team, Global...
  • Privacy Project Manager

    Aon   Kraków    praca zdalna
    starszy specjalista (senior) / kierownik/koordynator / menedżer  umowa o pracę  pełny etat
    9 godz.
    As a Privacy Project Manager, you will play a pivotal role in advancing privacy standards throughout the organization. We are seeking a detail-oriented and proactive individual to join our team in a role focused on the development and execution of our program methodology and operational models. If...
  • BNP Paribas Bank Polska S.A.
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat
    10 godz.
    Zakres obowiązków: Zarządzanie przypisanym portfelem Klientów biznesowych (firmy na uproszczonej księgowości i pełnej do 4 mln przychodów rocznie); Kompleksowa współpraca i zindywidualizowane doradztwo oraz sprzedaż produktów dla firm (w tym również Wspólnoty i AGRO); Aktywne...

Najnowsze artykuły

Osoba z zespołem Aspergera – jakie ma szanse na rynku pracy w Polsce?

Osoba z zespołem Aspergera – jakie ma szanse na rynku pracy w Polsce?

Albert Einstein, Tim Burton, Michael Phelps... lista znanych i odnoszących niesamowite sukcesy osób z zespołem Aspergera jest bardzo długa. Zespół ten często nazywany jest autyzmem wysokofunkcjonującym, choć takie określenie nie oddaje pełni różnorodności jego objawów. Kiedy ujawnia się zespół Aspergera i w jakich zawodach najlepiej sprawdzają się osoby, które go posiadają?

Opiekun osób starszych – wymagania, obowiązki i zarobki

Opiekun osób starszych – wymagania, obowiązki i zarobki

Organizacja Narodów Zjednoczonych prognozuje, że jednym ze skutków czekającej nas zmiany demograficznej będzie rosnąca potrzeba świadczenia wysokiej jakości opieki nad seniorami. Tymczasem już teraz opiekun osób starszych jest w Polsce zawodem deficytowym, a chętni mogą przebierać w ofertach pracy. Wyjaśniamy, jak zostać opiekunem seniorów oraz jakie są zarobki w tym zawodzie.

Mikołajki w pracy. 5 pomysłów co kupić współpracownikom

Mikołajki w pracy. 5 pomysłów co kupić współpracownikom

Mikołajki tuż tuż. Zwyczaj wręczania drobnych upominków jest w Polsce równie popularny w gronie najbliższych, co w środowisku pracy. W wielu firmach odbywają się zabawy związane z losowaniem prezentów. Co kupić koleżance z działu, a z czego zadowolony będzie szef? I najtrudniejsze, na co się zdecydować, gdy musimy kupić uniwersalny prezent? Oto sprawdzone pomysły na upominki w pracy.

Rabat – co to? Jak obliczyć?

Rabat – co to? Jak obliczyć?

Czy to, co wydaje się okazją, rzeczywiście nią jest? Zanim rzucisz się w wir zakupów, dowiedz się, czym rzeczywiście jest rabat, jak się go oblicza oraz jakie są popularne sposoby manipulacji cenowych z wykorzystaniem hasła o obniżce cen. Mądrze korzystaj z promocji, sprawdzaj, czy zakup faktycznie Ci się opłaca i nie daj się złapać na fałszywy rabat!

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

AIDS a praca – czy choroba dyskwalifikuje z rynku pracy?

1 grudnia wypada Światowy Dzień AIDS. To ważna data, gdyż świadomość tego, czym jest AIDS i jak można zarazić się HIV wciąż jest niska, a osoby z AIDS/HIV nadal doświadczają ostracyzmu, także na rynku pracy. W związku z tym wyjaśniamy, czy osoba z wirusem może wykonywać każdą pracę, czy stanowi zagrożenie dla współpracowników, a także czy chory musi poinformować pracodawcę o AIDS.

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Grupy zawodowe najbardziej narażone na smog

Najbardziej narażone wdychanie rakotwórczego smogu są osoby codziennie dojeżdżające do pracy, mieszkańcy kilkudziesięciotysięcznych miejscowości i osoby wykonujące w sezonie grzewczym oraz przy ruchliwych drogach pracę w terenie. Główny Inspektorat Pracy wyjaśnia, czy pracodawcy muszą zapewnić pracownikom maski antysmogowe i jak powinni chronić ich przed szkodliwymi czynnikami pracy.