Praca.pl Poradniki Rynek pracy
Praca w cukierni – stanowiska pracy, wymagania

Praca w cukierni – stanowiska pracy, wymagania

 
Praca w cukierni – stanowiska pracy, wymagania

Pączki na tłusty czwartek, torty z okazji urodzin, rogale świętomarcińskie, piernik świąteczny i babka wielkanocna – a to dopiero preludium do słodkiego biznesu, jakim jest praca w cukierni. Jakie predyspozycje musi posiadać cukiernik i gdzie może znaleźć zatrudnienie osoba ze słodkim fachem w ręku? Jakie warunki najczęściej oferują pracodawcy w Warszawie i innych polskich miejscowościach? Jeśli szukasz nowej pracy w branży cukierniczej lub dopiero zastanawiasz się nad wyborem jednego ze związanych z nią zawodów, sprawdź, czego możesz się spodziewać oraz jak się przygotować do rekrutacji.

 

Spis treści

Praca w cukierni – na czym polega?

 

Praca jako cukiernik kojarzy się przede wszystkim z przygotowywaniem słodkich wyrobów. Różnego rodzaju ciasta, desery, torty, tarty, babeczki, drożdżówki, rogale czy makaroniki… Paleta słodkości jest naprawdę imponująca, a jej twórcą w każdego cukierni jest cukiernik. Choć może się wydawać, że praca w cukierni ogranicza się jedynie do odmierzania proporcji, wyrabiania ciasta, wałkowania i pieczenia, zakres obowiązków typowego cukiernika jest jednak nieco szerszy. 

 

Zacznijmy więc od tego, że słodka przygoda w pracy cukiernika zaczyna się przede wszystkim od przygotowania surowców i półproduktów oraz kontrolowania stanów magazynu. Cukiernik odpowiedzialny jest także za sam przepis – to on jest jego twórcą. Na barkach specjalisty od słodkości spoczywa także obowiązek dbałości o środowisko pracy, które musi spełniać niezbędne normy sanepidu, dbać o najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności. Zakres obowiązków cukiernika w dużej mierze jest podyktowany miejscem pracy i specyfiką zakładu. 

 

Cukiernik to obszerne pojęcie, pod którym mogą kryć się również poszczególne, znacznie węższe specjalizacje, takie jak ciastkarz, lodziarz, deserant czy dekorator tortów. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj zwłaszcza ten ostatni. Nie zapominajmy, że ogromną część sztuki cukierniczej stanowi właśnie dekorowanie słodkich wyrobów, by były jak najbardziej atrakcyjne wizualnie dla konsumenta.

 

Czy wiesz, że...

 

Na Mistrzostwach Świata w dekorowaniu tortów, które odbyły się w październiku 2023 roku, pierwsze miejsce i złoty medal wywalczyły Polki, Renata Martyna i Angelika Chwyć. Tematem przewodnim rywalizacji w ramach mistrzostw była „muzyka narodu".

 

Dzień pracy cukiernika często zaczyna się na długo przed wschodem słońca. Choć czas i system pracy są uzależnione przede wszystkim od miejsca zatrudnienia i oferty wypieków, nie zapominajmy, że świeżą drożdżówkę, którą spożywamy o świcie do kawy, ktoś musiał dla nas upiec wiele godzin wcześniej. W przypadku mniejszych, rodzinnych manufaktur, cukiernik często zajmuje się także sprzedażą wyrobów cukierniczych, sporządzaniem zamówień na surowce, a ponadto dba o ekspozycję towaru i odpowiada na kontakt z klientami. 

 

 

Praca w cukierni – na jakich stanowiskach możesz znaleźć zatrudnienie?

 

Praca jako cukiernik, czyli praca na stanowisku osoby odpowiedzialnej za przygotowywanie szeroko pojętych wyrobów słodkich, to zaledwie ułamek perspektyw zatrudnienia, jakie stwarzają cukiernie. Oferty, jakie znajdziesz na rynku, mogą obejmować różnego rodzaju posady. Poniżej kilka najbardziej popularnych.

 

Stanowiska w cukierni:

 

  • cukiernik/ciastkarz – osoba zajmująca się nie tylko wypiekiem ciast czy ciasteczek, ale także przygotowywaniem słodkich deserów czy sporządzaniem przepisów na słodkości;

  • pomocnik cukiernika – na stanowisku pomocnika nie są wymagane tak szerokie umiejętności, jak w przypadku cukiernika; Pomocnik wspiera cukiernika w codziennych zadaniach, zajmując się między innymi odmierzaniem proporcji, czyszczeniem sprzętu, dekorowaniem czy pakowaniem słodkości;

  • kierownik cukierni – to osoba odpowiedzialna za koordynację pracy cukierni, sporządzanie grafików, zapewnienie warunków pracy zgodnych z bhp i wymaganiami sanepidu, dbanie o motywację do pracy i zaangażowanie kadry, tworzenie zamówień na surowce i kontrolowanie stanów magazynowych, realizację planów sprzedażowych czy wreszcie promocję placówki;
  • sprzedawca w cukierni – na stanowisku sprzedawcy w cukierni niezwykle pożądana może okazać się wiedza i umiejętności związane ze sztuką ciastkarską. Osoba pracująca na stanowisku obsługi klienta przyjmuje zamówienia, obsługuje kasę fiskalną, ale także doradza klientom w wyborze produktów, poleca firmowe wypieki czy chociażby udziela informacji o ich składzie;

  • dekorator tortów – nie każdy cukiernik posiada dekoratorski fach w ręku. Zdobienie i dekoracja tortów to potężna gałąź sztuki cukierniczej, która wymaga niezwykłej kreatywności, precyzji, poczucia estetyki i wyjątkowej sprawności manualnej. 

 

Czytaj takżeTłusty czwartek w pracy zdalnej – jak go obchodzić?

 

Praca jako cukiernik – jak nim zostać? 

 

Ponadprzeciętny zmysł smaku oraz zdolności artystyczne, sprawność manualna oraz wyjątkowa kreatywność – to podstawa w pracy cukiernika. Jednak w zawodzie tym nie wystarczą określone predyspozycje, ponieważ podstawą jest tak naprawdę wiedza merytoryczna. Osoby, które chcą pracować w zawodzie cukiernika, swoją drogę zawodową mogą obrać już na etapie szkoły średniej, gdy zdecydują się na ukończenie technikum bądź szkoły branżowej, w których nauczą się zawodu od podstaw. Już w czasie kształcenie ważne jest szlifowanie umiejętności i wyrabianie dobrych nawyków. Dlatego w szkołach cukierniczych i kucharskich ogromną wagę przykłada się do praktyk zawodowych. Zwieńczeniem nauki w szkole branżowej (dawnej szkole zawodowej) czy technikum jest podejście do egzaminu na zawodowego cukiernika. 

 

Dla wszystkich, którzy chcieliby jednak zmienić swoją ścieżkę zawodową na późniejszym etapie, przebranżowić się i uczyć fachu cukiernika już w wieku dojrzałym, mogą zapisać się na specjalistyczny kurs cukiernika, który przygotuje kandydata do pracy w branży. W czasie wyboru szkolenia warto zwrócić uwagę na kwalifikacje nauczyciela, to, czy kurs kończy się egzaminem, a także ile godzin praktycznych obejmuje.

Wykształcenie i praktyka to jednak nie wszystko. Wszyscy, którzy chcą pracować w branży cukierniczej, muszą pamiętać o konieczności wyrobienia orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych, które wymagane jest między innymi w pracy cukiernika / cukierniczki, piekarza, kucharza czy pracownika sklepu spożywczego. Warto więc wcześniej się przygotować i dowiedzieć, jak wyrobić książeczkę sanepidowską oraz jakie warunki należy spełnić, by ją otrzymać. 

 

 

Cukiernik, deserant, piekarz – predyspozycje zawodowe

 

Najlepiej, jeśli miłośnicy słodyczy, którzy mają aspiracje do objęcia stanowiska mistrza cukiernictwa, posiadają określone predyspozycje, które znacznie ułatwiają start w branży i pomagają w rozwijaniu kariery. Podstawą pracy polegającej na sporządzaniu przepisów i wytwarzaniu żywności są doskonale wykształcone zmysły węchu, smaku i zapachu. W formowaniu ciast i ciasteczek niezbędny będzie z kolei świetnie rozwinięty zmysł dotyku. Warto również pamiętać, że praca cukiernika to praca odbywająca się w ciągłym ruchu i w dużej mierze w pozycji stojącej, dlatego bardzo ważna jest również sprawność i wytrzymałość fizyczna. 

 

Na stanowisku cukiernika niezbędna jest także m.in. dokładność i precyzja, ogromna kreatywność i doskonała organizacja czasu. Dbałość o każdy detal jest istotna nie tylko w czasie odmierzania proporcji składników, ale okaże się na wagę złota też chociażby w przygotowywaniu deserów i dekorowaniu ciast. Cukiernik musi mieć wysoko rozwiniętą wrażliwość estetyczną i zdolności manualne oraz charakteryzować się myśleniem twórczym. Otwartość na nowe smaki, ciągłe zainteresowanie branżowymi trendami i chęć nieustannego doskonalenia warsztatu cukierniczego – to cechy, których nie może zabraknąć u kandydata na cukiernika. 

 

Pracownik cukierni – średnie wynagrodzenie

 

Każda osoba, która rozważa szkolenie się i podjęcie zatrudnienia w zawodzie specjalisty od słodkości, zastanawia się, ile zarabia cukiernik. Trudno jest jednak udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wynagrodzenie cukierników będzie znacznie różniło się w zależności od miejsca zatrudnienia zakresu obowiązków, czy chociażby doświadczenia. Na nieco inne wynagrodzenie może liczyć ciastkarz zatrudniony w małej cukierni, a na zupełnie inne zarobki ma szansę mistrz cukiernictwa zatrudniony w renomowanych restauracjach. 

 

Z danych Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń wynika, że w styczniu 2024 roku cukiernik mógł liczyć na wynagrodzenie rzędu 5070 zł brutto. W przypadku przedsiębiorców prowadzących własne zakłady cukiernicze miesięczne dochody mogą być jednak znacznie wyższe i zależeć będą chociażby od ilości zamówień. 

 

Mediana miesięcznego wynagrodzenia cukiernika i osób na podobnych stanowiskach:

 

  • cukiernik  – 5070 zł brutto,
  • pomocnik ciastkarza – 4320 zł brutto, 
  • piekarz – 5480 zł brutto, 
  • pomocnik piekarza – 5070 zł brutto.

 

Praca w cukierni – gdzie znaleźć pracę?

 

Cukiernik kojarzy nam się przede wszystkim z osobą odpowiedzialną za wypiek ciast w klasycznej cukierni, jednak możliwości podjęcia zatrudnienia w tym zawodzie są znacznie większe. Osoba z wykształceniem cukierniczym ma szansę zatrudnienia w kawiarni czy restauracji, ale także w hotelu, ośrodku wypoczynkowym czy piekarni – także na stanowisku sprzedawcy. Cukiernicy mogą pracować również dla firm cateringowych, które zajmują się dostarczaniem dań i deserów na różnego rodzaju imprezy, bankiety czy uroczystości. Wielu słodkich specjalistów decyduje się także na założenie własnego biznesu. Własna lodziarnia czy cukiernia może okazać się całkiem niezłym interesem. 

 

  • Co oferują pracodawcy? Czego wymagają?

 

W ofertach pracy dla pracowników cukierni najczęściej można spotkać się z takimi proponowanymi warunkami jak: praca w oparciu o umowę o pracę, pełny wymiar czasu pracy (5 dni w tygodniu po 8 godzin dziennie). Pracodawcy oczekują aktualnego orzeczenia ds. sanitarno-epidemiologicznych (najczęściej wysyła się na badania nowo przyjęte osoby). Rekrutacja zazwyczaj ma 2 etapy. Pierwszy obejmuje wysłanie CV. Po weryfikacji aplikacji wybrane osoby są zapraszane na rozmowy o pracę. Na Praca.pl znajdziesz aktualne oferty pracy w branżach cukierniczej i piekarniczej! Skorzystaj także z pomocy Kreatora CV do przygotowania życiorysu zawodowego cukiernika.

 

Czytaj takżePączki na tłusty czwartek a koszty uzyskania przychodu

 

Praca w cukierni – najczęściej zadawane pytania:

 

  • Praca w cukierni – kto może znaleźć pracę?

 

Praca jako cukiernik dostępna jest przede wszystkim dla osób, które mogą pochwalić się ogromną kreatywnością, wysokim poczuciem estetyki, ale także precyzją i dbałością o każdym najmniejszy detal. Wysoki rozwinięty zmysł, smaku i zapachu to absolutna podstawa w tym fachu.

 

  • Czy praca w cukierni jest trudna?

 

Osoby chcące sprawdzić się na stanowisku cukiernika muszą posiadać określone predyspozycje zawodowe. Wykształcenie w kierunku cukierniczym to podstawa, która musi iść w parze z praktyką i doświadczeniem. Pamiętajmy również, że jest to zajęcie wymagające doskonałej podzielności uwagi i nierzadko umiejętności pracy pod presją czasu. 

 

  • Czy praca w piekarni jest szkodliwa?

 

Praca w piekarni może wiązać się z pewnymi szkodliwymi czynnikami, wśród których warto wymienić chociażby ryzyko poparzeń, urazów w wyniku skaleczenia czy zagrożeń związanych z wymuszoną postawą ciała. Pewnego rodzaju zagrożenie dla układu oddechowego mogą stanowić także pyły mączne.

Anna Rychlewicz

Anna Rychlewicz

Absolwentka dziennikarstwa i zarządzania mediami. Na świat patrzy przez pryzmat tego, jakimi słowami może go opisać. Słowa są także nieodłącznym elementem jej drogi zawodowej. Zajmuje się copywritingiem, redakcją oraz korektą tekstów. O rynku pracy, ubezpieczeniach, wnętrzach, podróżach, zdrowiu i modzie. Porusza tematykę społeczną oraz kryminalną. Pasjonują ją rozmowy z ludźmi. W czasie wolnym poszerza horyzonty i eksploruje otoczenie, prowadząc blog „Brzmi Znajomo”.

Więcej artykułów "Rynek pracy"

Polecane oferty

  • Spedytor międzynarodowy / Spedytorka międzynarodowa

    AZONIK sp. z o.o.   Białystok, Józefa Marjańskiego 3/309    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Obowiązki: planowanie, uzgadnianie warunków dostawy z przewoźnikiem, przygotowanie i wysyłka zamówienia transportowego, operacyjne prowadzenie transportu, kontrolowanie przez przewoźnika warunków dostawy, współpraca z innymi działami przedsiębiorstwa, informowanie klienta o postępie...
  • Vetlab Sp. z o.o.
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    1 godz.
    Opis stanowiska: Laboratorium weterynaryjne Vetlab poszukuje doświadczonego Specjalisty ds. kontroli jakości, który dołączy do naszego zespołu. Osoba na tym stanowisku będzie odpowiedzialna za zapewnienie najwyższych standardów jakości w naszych procesach laboratoryjnych. Zakres...
  • Młodszy Inżynier Kontroli Jakości Produkcji

    Faurecia Gorzów S.A.   Gorzów Wielkopolski    praca stacjonarna
    młodszy specjalista (junior)  umowa o pracę  pełny etat
    1 godz.
    Z nami: Nauczysz się analizować przyczyny źródłowe problemów, wdrażać działania zapobiegawcze i korygujące. Zrozumiesz, jak opracowywać i wdrażać procedury oraz wytyczne kontroli jakości. Zdobędziesz biegłość w identyfikowaniu i rozwiązywaniu problemów jakościowych w procesie...
  • Pracownik administracyjny do działu współpracy z językiem niemieckim

    Max Bau Sp. z o.o.   Opole, ul. Wrocławska 62    praca stacjonarna
    specjalista junior / mid / senior  umowa o pracę  pełny etat / część etatu  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    2 godz.
    Obowiązki: Sprawy administracyjne, kontakty telefoniczne z kontrahentami na terenie Niemiec. Wyłączne miejsce pracy: Opole
  • Operator bioreaktorów

    InventionBio S. A.   Bydgoszcz    praca stacjonarna
    specjalista (mid)  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    2 godz.
    Zakres czynności: obsługa nowoczesnych maszyn w tym bioreaktory, monitorowanie aktualnego stanu technicznego urządzeń, uzyskiwanie substancji potrzebnych do tworzenia konkretnych produktów, analiza otrzymanych wyników, praca w systemie trzyzmianowym.
  • Dyrektor handlowy w dziale zbóż

    Agerona Sp z o.o.   Warszawa    praca mobilna
    dyrektor  umowa o pracę / kontrakt B2B  pełny etat   8 000 zł / mies. (w zal. od umowy)  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 godz.
    Wyplata 8000 netto + bonusy Twój zakres obowiązków: nawiązywanie kontaktów handlowych oraz budowanie stałych relacji biznesowych z klientami; opracowywanie i bieżąca aktualizacja planów kontraktacji; nadzór nad przygotowywaniem umów i koordynacja ich realizacji; pozyskiwanie nowych...

Najnowsze artykuły

12 błędów podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Specjalistka HR wyjaśnia, czego nie robić na rozmowie o pracę

12 błędów podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Specjalistka HR wyjaśnia, czego nie robić na rozmowie o pracę

– Oprócz podstawowych błędów, takich jak brak przygotowania czy nieodpowiednia mowa ciała, istnieje wiele subtelnych kwestii, które mogą zdecydować o tym, czy otrzymasz ofertę pracy – wyjaśnia Agnieszka Ciećwierz. Specjalistka ds. HR wymienia 12 największych błędów na rozmowie o pracę, podaje przykłady i radzi, jak wybrnąć z sytuacji. Gorąco polecamy każdej osobie szukającej pracy!

Powódź w Polsce – jakie prawa ma pracownik? Obowiązki pracodawcy

Powódź w Polsce – jakie prawa ma pracownik? Obowiązki pracodawcy

Powódź to nie tylko ogromne straty dobytku, zagrożenie dla życia i zdrowia, ale też lęk o przyszłość i zapewnienie środków do życia. Wskutek powodzi wiele osób nie pojawiło się dziś w pracy – i prawdopodobnie szybko do niej nie wróci. Jakie prawa przysługują pracownikowi w czasie powodzi? Jak skorzystać z tzw. zwolnienia od pracy z powodu siły wyższej?

Prokrastynacja – czym jest, po czym poznać chorobę cywilizacyjną, przyczyny

Prokrastynacja – czym jest, po czym poznać chorobę cywilizacyjną, przyczyny

„Dziś już na pewno wykonam to zadanie. Dziś, nie jutro. Muszę to zrobić teraz. W końcu to ostateczny termin, czy raczej trzeci ostateczny, bo dwa poprzednie udało się przesunąć..." A potem, mimo silnej presji i motywacji, orientujesz się, że minął dzień, a Ty znów niczego nie zrobiłeś. Brzmi znajomo? A jednak z prokrastynacją można wygrać! Oto co może pomóc w walce z odkładaniem na później.

Praca zdalna a zdrowie psychiczne – wywiad z psycholog dr Beatą Rajbą

Praca zdalna a zdrowie psychiczne – wywiad z psycholog dr Beatą Rajbą

– Mitem jest to, że era pracy zdalnej dobiega końca – zauważa psycholog dr Beata Rajba. Wyjaśnia, że najlepiej w home office radzą sobie ci, którzy są z natury sumienni, bo nie potrzebują stałej motywacji i nadzoru. Kłopoty mogą mieć zaś ci, którym bez presji trudno przestrzegać deadline'ów, a także osoby z wysokim lękiem społecznym: w izolacji czują się dobrze, ale ich fobia się pogłębia.

Alergik w pracy

Alergik w pracy

Zatkany nos i ból głowy jesienią zwykle tłumaczymy sezonowym przeziębieniem. Tymczasem powodem złego samopoczucia może być też alergia. I choć doskwiera także w pracy, wielu ją ukrywa. – Pracownicy najczęściej nie są zainteresowani rozpoznaniem choroby zawodowej i nie zgłaszają objawów chorobowych w trakcie badań okresowych – zauważa ​​prof. dr hab. n. med. Cezary Pałczyński. Dlaczego?

Sztuczna inteligencja sprawdza Twoje CV – jak przejść z sukcesem rekrutację?

Sztuczna inteligencja sprawdza Twoje CV – jak przejść z sukcesem rekrutację?

Systemy ATS wybierające CV, chatboty rekrutacyjne, algorytmy AI analizujące wideo z rozmów o pracę... Brzmi jak science fiction, a taka już jest rzeczywistość procesów rekrutacji. – Przygotowanie CV z myślą o AI jest kluczowe, by przejść z sukcesem wstępną selekcję – tłumaczy ekspertka HR Agnieszka Ciećwierz. Jak napisać CV „pod algorytm" i gdzie jeszcze spodziewać się weryfikacji przez AI?