Mikroklimat w środowisku pracy
Mikroklimat w środowisku pracy określa się za pomocą następujących parametrów:
• temperatura powietrza,
• temperatura promieniowania otaczających powierzchni,
• wilgotność,
• prędkość przepływu powietrza,
• tempo metabolizmu organizmu człowieka,
• indywidualne zdolności jednostki do przystosowania się do danego środowiska.
Według 94. artykułu Kodeksu pracy przedsiębiorca ma obowiązek zapewniać bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz prowadzić systematyczne szkolenie pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zapis ten odnosi się między innymi do zapewnienia komfortu cieplnego zatrudnionych. Ma to wpływ na samopoczucie pracowników oraz zwiększenie (bądź obniżenie) koncentracji, co w znaczący sposób może odbić się na jakości wykonywanych zadań.
Mikroklimat zimny w środowisku pracy
Mikroklimat w środowisku pracy można podzielić na umiarkowany, zimny i gorący. Podział na poszczególne rodzaje następuje na podstawie wskaźnika PMV (ang. predicted mean vote), który określa się na podstawie wyżej wymienionych czynników. W przypadku mikroklimatu zimnego wskaźnik ten spada poniżej -2. Pomiary wskaźników wykonują uprawnione laboratoria posiadające specjalistyczny sprzęt.
Skutki zimnego mikroklimatu w pracy to między innymi:
• odmrożenia,
• hipotermia – temperatura ciała obniża się do 34 stopni Celsjusza, pojawiają się dreszcze, tętno jest podwyższone, hipotermii towarzyszy płytki oddech,
• utrata przytomności,
• zatrzymanie krążenia,
• migotanie komór serca.
Zatrudniony z objawami hipotermii powinien zostać przeniesiony do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Należy go okryć kocem lub specjalną folią izotermiczną (powinna być w wyposażeniu apteczki) oraz podawać ciepłe osłodzone napoje. Przy udzielaniu pomocy nie wolno masować poszkodowanego.
Pracodawcy muszą pamiętać, że przy zimnym mikroklimacie podwładni muszą mieć zaświadczenie lekarza medycyny pracę o braku przeciwwskazań do wypełniania zadań w takich warunkach. Przedsiębiorcy muszą wyposażyć pracowników w specjalną odzież oraz zapewnić gorące napoje.
Praca w mikroklimacie gorącym
Mikroklimat gorący określa wskaźnik PMV o wartości +2. Zarówno praca w mikroklimacie gorącym, jak i zimnym zaliczana jest do prac w warunkach szkodliwych.
Skutki zbyt wysokich temperatur to:
• udar cieplny,
• wyczerpanie cieplne spowodowane utratą wody,
• skurcze mięśni,
• odwodnienie.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom napoje, które pomogą w zachowaniu równowagi wodno-elektrolitowej. W takich warunkach nie powinni pracować: kobiety w ciąży, matki karmiące oraz pracownicy młodociani (dotyczy to również zimnego mikroklimatu).