Przygotowujemy w niej posiłki lub kawę i odpoczywamy w czasie przerw. Co musi znajdować się w biurowej kuchni?
Zasady korzystania z kuchni w pracy
Na wstępie trzeba zauważyć, że nie w każdym przedsiębiorstwie musi znajdować się kuchnia. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, kuchnię, a ściśle rzecz ujmując – jadalnię – musi zapewnić:
• pracodawca zatrudniający ponad 20 osób na jednej zmianie,
• pracodawca zatrudniający 20 lub mniej pracowników, jeśli ci są narażeni na kontakt ze szkodliwymi substancjami chemicznymi/promieniotwórczymi, materiałami biologicznymi bądź wykonują obowiązki przy pracach szczególnie brudzących.
W jadalni pracownicy muszą mieć możliwość przede wszystkim spożywania posiłków. Obowiązuje w niej bezwzględny zakaz palenia tytoniu.
Co natomiast z możliwością przygotowywania posiłków w kuchni w biurze? Czy pracownik ma prawo domagać się określonego wyposażenia mebli kuchennych czy ekspresu do kawy?
Wyposażenie kuchni w biurze
Otóż rozporządzenie wyróżnia trzy typu jadalni (§ 30. Rozporządzenia):
• „jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych (typ I);
• jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów (typ II);
• jadalnia z zapleczem – przeznaczona do spożywania posiłków profilaktycznych (typ III). Dopuszcza się łączenie jadalni typu II i III”.
Jadalnia typu II musi składać się z dwóch części, tj. jadalni właściwej (miejsca, w którym spożywane są posiłki) oraz pomieszczenia do przygotowywania, wydawania napojów dla pracowników i zmywania naczyń stołowych (§ 31.2.2.).
Z kolei w jadalni typu III dodatkowo powinien znaleźć się węzeł sanitarny dla konsumentów i węzeł sanitarny z szatnią dla pracowników obsługi (§ 33.). W jadalni pracownicy muszą mieć zapewnione miejsca siedzące przy stole.
Co jeszcze musi znaleźć się w kuchni w firmie? Przede wszystkim:
• urządzenie do podgrzewania jedzenia,
• umywalka (co najmniej jedna na 20 miejsc siedzących), wraz z ręcznikami jednorazowymi lub suszarką do rąk,
• zlewozmywak dwukomorowy (co najmniej jeden na 20 miejsc w jadalni),
• w jadalni typu I i II lub przy nich – szafki do przechowywania w higienicznych warunkach własnego jedzenia pracowników.
Z rozporządzenia nie wynika obowiązek zapewnienia w kuchni np. ekspresu do kawy, choć jest to częsta praktyka. Pracodawca musi za to zapewnić podwładnym wodę zdatną do picia lub inne napoje (§ 112.).
Kuchnia w firmie: wielkość
Rozporządzenie określa również minimalną wielkość kuchni w pracy. Przede wszystkim
w jadalni I typu powinno przypadać co najmniej 1,1 m2 powierzchni na każdą osobę spożywającą posiłek. Jednocześnie całkowita powierzchnia jadalni nie może być mniejsza niż 8 m2.