Wiele osób nie wyobraża sobie pracowniczej kuchni bez ekspresu do kawy. Co więcej, liczne badania pokazują, że kawa stanowi ważny czynnik motywacyjny. Przerwy w pracy często wykorzystywane są na wspólne wypicie tego aromatycznego napoju.
Zalety picia kawy w pracy
Dlaczego picie kawy w pracy jest dla wielu z nas tak ważne? Znaczenie mają tutaj naturalnie pobudzające właściwości kawy, ale nie tylko. Filiżanka napoju pomaga nam obudzić się rano i naładować akumulatory w połowie dnia. Warto jednak zwrócić uwagę na funkcje społeczne wspólnego picia kawy w pracy. Pozwala ono na:
• bliższe poznanie współpracowników,
• poprawienie atmosfery w zespole,
• zredukowanie stresu, wypoczynek,
• ułatwienie kontaktów biznesowych.
Kawa dla pracowników to benefit, który poprawia wizerunek firmy i może mieć znaczenie podczas rekrutacji.
Przedawkowanie kofeiny – co robić?
Jej picie wielu uważa za przyjemność, niemniej od dawna trwają spory naukowców na temat tego, czy kawa jest zdrowa. Niektóre badania wskazują na fakt, że jest ona źródłem antyoksydantów. Inne udowadniają, że poranna kawa nie pełni funkcji pobudzającej, gdyż o poranku w organizmie człowieka wytwarza się kortyzol, hormon, który stawia nas na nogi niezależnie do tego, czy znajdziemy czas na małą czarną, czy też nie.
Ostrożnie można uznać, że – pomijając osoby, dla których dawka kofeiny jest niewskazana z uwagi na stan zdrowia – kawa nie jest niebezpieczna, o ile pijemy ją w rozsądnych ilościach.
Zawarta w kawie kofeina oddziałuje na centralny układ nerwowy i przyspiesza akcję serca. W przypadku niedużej dawki odczuwamy to jako pobudzenie, zwiększenie czujności. Przedawkowanie kofeiny może jednak wywołać niepokój, rozdrażnienie, ataki paniki, drżenie rąk i mięśni, tachykardię (szybkie bicia serca), podwyższenie ciśnienia, bezsenność.
Zatem ile kawy można pić dziennie? Zgodnie w wytycznymi Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczna dawka wynosi około 400 mg kofeiny, czyli około 4 filiżanki kawy. Warto przy tym zauważyć, że jest to dawka uśredniona. W dużym kubku tego aromatycznego napoju – np. z kawiarni – kofeiny może być znacznie więcej. Należy wziąć pod uwagę, że kofeinę zawierają również inne napoje, np. czarna herbata, coca cola i w bardzo dużych ilościach – napoje energetyczne.
Co robić, gdy dzienna dawka kofeiny została znacznie przekroczona? Każdy organizm jest inny i w skrajnych przypadkach może być potrzebna pomoc medyczna. Jeśli natomiast odczuwamy dyskomfort, drżenie rąk, niepokój i inne łagodniejsze objawy przedawkowania kofeiny, przede wszystkim wypijmy sporą ilość wody. Można również zjeść coś o dużej zawartości magnezu i potasu (np. banany, orzechy, kawałek gorzkiej czekolady, pomidory). Warto przy tym zaznaczyć, że codzienna dieta powinna być bogata w cenne mikroelementy, a po zdrowe produkty nie możemy sięgać jedynie w „awaryjnych” sytuacjach.
Kawa w pracy a uzależnienie od kofeiny
Kofeina jest też substancją, od której łatwo się uzależnić. Symptomy zespołu odstawiennego łatwo rozpoznać w momencie, gdy z jakiegoś powodu pominiemy zwyczajową filiżankę napoju. Są to na przykład nasilający się ból głowy, senność, rozdrażnienie.
Osoby, które regularnie przyjmują duże dawki kofeiny, mogą uzależnić się od niej nie tylko psychicznie, ale i fizycznie. Mogą pojawić się takie objawy jak napady lekowe, wahania nastroju, stany depresyjne, nadwrażliwość na dotyk, rozstrojenie żołądka, kołatanie serca. Osoby uzależnione sukcesywnie zwiększają dawki napoju. By uniknąć tak przykrych konsekwencji, warto ustalić dla siebie limit filiżanek i go nie przekraczać. Stosunkowo łatwo trzymać się takich ustaleń w pracy, gdy obowiązują nas stałe godziny przerw.