Gospodarstwa ekologiczne w Polsce dostarczają na rynek produkty wysokiej jakości i przyczyniają się do ochrony środowiska naturalnego. Ekoprodukty kosztują więcej, ale są zdrowsze, a klient ma gwarancję ich wysokiej jakości. Jak przejść na gospodarstwo ekologiczne i z czym się to wiąże?
Gospodarstwo ekologiczne: cechy
Zacznijmy od tego, czym jest gospodarstwo ekologiczne. Definicja zakłada, że prowadzenie takiej produkcji łączy w sobie najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień biologicznej różnorodności, ochronę zasobów naturalnych i zachowanie wysokich standardów w kwestii dobrostanu zwierząt. Przy produkcji wykorzystywane są naturalne procesy i substancje, a zasady działania gospodarstwa ekologicznego, wymagania, jakie trzeba spełnić, by je prowadzić, określa prawo.
Myśląc o własnym gospodarstwie ekologicznym, warto zapoznać się z Rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91, które określa, na czym polega taka produkcja i jakie warunki musi spełnić, by móc być określana jako ekologiczna.
Jak zdobyć certyfikat ekologiczny
Aby móc produkować i sprzedawać ekoprodukty, trzeba uzyskać certyfikat ekologiczny. W tym celu należy zgłosić działalność jednostce certyfikującej i wyrazić zgodę na objęcie systemem kontroli (na podst. art. 27 Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91, ze zm.).
Wniosek ze zgłoszeniem podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego można bezpłatnie złożyć w Jednostce Certyfikującej w Rolnictwie Ekologicznym w Polsce osobiście bądź listownie. Aktualny wykaz takich placówek jest dostępny w Serwisie Rzeczypospolitej Polskiej.
Produkty z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych rozpoznać można po charakterystycznym logo białego ekoliścia na zielonym tle umieszczanego na etykiecie.
Ekoprodukty – produkcja i sprzedaż
W Polsce obszarem, gdzie rolnictwo ekologiczne cieszy się ogromną popularnością i ma świetne warunki rozwoju ze względu na brak ciężkiego przemysłu i czyste powietrze jest województwo warmińsko-mazurskie. Tam też znajdziemy liczne gospodarstwa agroturystyczne. Ekoprodukcję można prowadzić jednak także w innych regionach.
Czy postawienie na bliskość natury i używanie jej zasobów w poszanowaniem środowiska może być też korzystne finansowo? Oczywiście, choć na duże zyski przyjdzie chwilę poczekać. Produkcja eko, bez nawożenia, generuje mniejsze koszty. Dodatkowo można ubiegać się o unijne dotacje. Co ważne, żywność ekologiczna cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów i nic nie wskazuje na to, by ta sytuacja miała się zmienić.