Moda na candy bar od kilku lat niezmiennie króluje na większych i mniejszych uroczystościach. Efektowny słodki bufet na weselu, uroczy dodatek na baby shower, czy inne spotkania w gronie najbliższych ma licznych fanów. Bo kto z nas przejdzie obojętnie obok pięknego kącika misternie ułożonych łakoci?
Candy bar - jak zrobić
Przygotowanie candy baru nie jest wyjątkowo skomplikowane, jednak jeśli ma być naprawdę dekoracyjny i pełen pyszności, pochłonie trochę czasu. Po pierwsze warto zaznaczyć, że słodkim kącikiem z prawdziwego zdarzenia nie będą wyłożone na paterę kawałki ciasta, postawione na dodatkowym stoliczku gdzieś w kącie pokoju.
Candy bar to cała złożona aranżacja, która cieszy i podniebienia gości, i ich oczy. Dlatego warto przemyśleć motyw przewodni, kolorystykę, dodatki i pojemniki na słodycze do candy baru. Co może się znaleźć w takim kąciku? Ciasteczka, bezy, pastelowe makaroniki, cake popsy, babeczki, muffinki, a nawet żelki czy owoce. Możliwości jest nieskończenie wiele i tak naprawdę wszystko zależy od wyobraźni cukiernika.
Aby całość wyglądała dobrze, słodycze na słodki stół powinny być w podobnej kolorystyce. Dobrane dekoracje, wstążeczki, talerzyki, patery czy słoje na drobniejsze łakocie dopełnią dzieła. Warto także przygotować tabliczki lub etykiety z opisem słodkości.
Jeśli zaś chodzi o bardziej praktyczne aspekty, słodki kącik na weselu, czy innej imprezie powinien się znaleźć w dostępnym miejscu, najlepiej nienasłonecznionym. Słodycze należy ułożyć tak, żeby bez trudu można było wziąć np. babeczkę, bez obawy, że cała konstrukcja runie i słodki czekoladowy krem ubrudzi suknię panny młodej.
Candy bar - czy to opłacalny biznes?
Przygotowanie słodkiego kącika jest dużo bardziej czasochłonne, niż np. upieczenie kilku ciast i wystawienie ich na stole. Jednak piękny, estetyczny i pełen pyszności candy bar bez wątpienia zapada gościom w pamięć.
Z tego względu firmy oferujące przygotowanie słodkich bufetów nie mogą narzekać na brak zleceń, zwłaszcza w sezonie ślubnym. Dlatego dla miłośników słodkich wypieków, którzy dodatkowo mają artystyczne wyczucie, firma oferująca przygotowanie candy barów jak najbardziej może być opłacalnym pomysłem. Dobry biznesplan powinien pokazać, kiedy przy planowanych kosztach produkcji, usługa może być opłacalna i jakie szanse ma przedsiębiorczy cukiernik na lokalnym rynku.