Osoba myśląca o pracy kelnera / pracy kelnerki musi cechować się wysoką kulturą osobistą, dyspozycyjnością, a także zdolnością do pracy w zespole. Pracodawcy nie zawsze wymagają doświadczenia w obsłudze gości. Równie chętnie zatrudniane są osoby bez doświadczenia, ale wykazujące się chęcią do pracy, motywacją i pragnieniem nauczenia się technik wysokiej jakości obsługi gości. Kelnerzy i kelnerki wykonują obowiązki w różnorodnych miejscach, takich jak restauracje, kawiarnie, bary czy hotele. Zakres obowiązków obejmuje zwykle serwowanie potraw i napojów, przyjmowanie zamówień oraz utrzymywanie porządku na swoim stanowisku pracy, a także nawiązywanie pozytywnych relacji z klientem. Ważne jest, by osoba na stanowisku kelnera / kelnerki potrafiła udzielać klientom informacji na temat produktów dostępnych w menu, doradzać w kwestii wyboru dań i napojów. Coraz częściej pracownik kawiarni albo restauracji musi wykazywać się znajomością języka angielskiego w stopniu umożliwiającym swobodną komunikację z zagranicznym klientem. W naszym serwisie znajdziesz wiele aktualnych ofert pracy na takie stanowiska jak kelner, baristka, barman. Zaaplikuj i zacznij nową karierę!
Kelner / kelnerka – co robi?
Kelner i kelnerka to osoby odpowiedzialne za profesjonalną obsługę gości w restauracji, kawiarni, barze, ewentualnie na przyjęciu czy wydarzeniu w ramach prowadzonych tam usług cateringowych. Najczęściej jest to praca od poniedziałku do niedzieli, z dwoma dniami wolnymi w ciągu tygodnia. Warto mieć świadomość, że restauracje i inne lokale obsługują gości także w weekendy, dlatego kelner i kelnerka nie zawsze mają wolną sobotę i niedzielę.
Typowe zadania osoby na tym stanowisku to:
- przyjmowanie zamówień,
- przekazywanie zamówień do kuchni,
- rejestrowanie zamówień w systemie,
- serwowanie potraw i napojów,
- dbanie o czystość na sali,
- profesjonalne reprezentowanie pracodawcy.
Kelnerki i kelnerzy muszą również udzielać informacji na temat menu, dań dnia, promocji doradzać w wyborze potraw oraz przyjmować płatności od klientów. Niekiedy, np. w mniejszych lokalach, do ich obowiązków należy też obsługa kasy fiskalnej. W większych restauracjach zakres zadań kelnerów i kelnerek bywa węższy i koncentrują się na obsługiwaniu gości na sali. Zobacz najnowsze oferty pracy w portalu praca.pl i dokładnie przeczytaj zakres obowiązków wymieniany w ogłoszeniach o pracę!
Jak zostać kelnerem / kelnerką?
O stanowisko kelnera, kelnerki często starają się uczniowie, studenci, osoby bez żadnego przygotowania i doświadczenia. Praca ta zwykle jest łatwo dostępna, a wielu pracodawców pilnie poszukuje kadry szczególnie w miesiącach wiosennych i letnich, gdy ruch w lokalach jest większy. Od kandydatów najczęściej nie wymaga się specjalistycznego wykształcenia, niemniej kursy i szkolenia z zakresu obsługi klienta, dyplom ze szkoły kelnerskiej albo szkoły branżowej o profilu gastronomicznym mogą pomóc zdobyć stanowisko w renomowanej restauracji i rozwinąć karierę. Pracodawcy poszukują osób, które są dyspozycyjne i gotowe do pracy w systemie zmianowym, w tym również w weekendy i święta. Kluczowe jest przede wszystkim podejście do klienta oraz chęć nauki i rozwijania swoich umiejętności w gastronomii.
Stanowisko kelnera, kelnerki, barmana, baristy – kompetencje miękkie
Kompetencje miękkie, takie jak wysoko rozwinięte umiejętności komunikacyjne, zdolność do pracy pod presją czasu, pozytywne nastawienie do klienta, umiejętność zachowania profesjonalizmu w trudnych i stresujących sytuacjach, opanowanie, wysoka kultura osobista, umiejętność pracy w grupie – są niezwykle ważne dla każdego, kto chce pracować na stanowisku kelnera, kelnerki, barmana czy baristy, czy ogólnie rzecz biorąc w gastronomii, przy obsłudze gości. Pracownik powinien być odporny na stres, umieć radzić sobie z trudnymi klientami oraz posiadać zdolności organizacyjne, które umożliwiają efektywne zarządzanie czasem pracy i szybkie reagowanie na potrzeby klientów.
Ile zarabia kelner / kelnerka?
Kelnerzy często pracują w niepełnym wymiarze godzin (elastyczne godziny pracy), a także w systemie z niską podstawą i napiwkami od klientów, dlatego określenie typowych zarobków na tym stanowisku nie jest łatwe. Więcej zarabia się w dużych restauracjach, w których panują wysokie standardy obsługi klienta, a kadrę kelnerską stanowią osoby z udokumentowanymi kwalifikacjami. Niemniej skuteczny, charyzmatyczny kelner, który ma dobre podejście do gości, dzięki wysokim napiwkom także może osiągać satysfakcjonujące wynagrodzenie. Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, zarobki kelnerów zwykle oscylują wokół 4-5 tys. zł brutto na miesiąc.
Najnowsze oferty pracy dla kelnerów / kelnerek w miastach
Pełny etat, praca tymczasowa, dorywcza, sezonowa. Jeśli chodzi o zawód kelnera, na rynku pracy panuje duża różnorodność względem form zatrudnienia. Jeśli szukasz nowej pracy w tym zawodzie, koniecznie zacznij przeglądać nowe oferty w naszym serwisie. Pamiętaj, by skorzystać z filtrów wyszukiwania, by szybciej dotrzeć do ogłoszeń w Twojej okolicy!
Praca kelner / kelnerka– najczęściej zadawane pytania:
-
Czy do pracy jako kelner / kelnerka wymagana jest znajomość języka angielskiego?
Niektórzy pracodawcy, szczególnie ci w większych miastach i miejscowościach turystycznych, szukają pracowników, którzy posługują się językiem angielskim w stopniu pozwalającym na swobodną obsługę gości lokalu.
-
Jakie są główne obowiązki kelnera / kelnerki?
Kelnerka / kelner na co dzień zajmuje się przyjmowaniem zamówień, przedstawianiem oferty dnia, przekazywaniem zamówienia kucharzom, a także podawaniem gotowych dań. Ważnym aspektem tej pracy jest także dbanie o odpowiedni wizerunek restauracji.