Ogłoszenie numer: 7113672, z dnia 2022-06-27
Ośrodek Szkolenia Państwowej Inspekcji Pracy im. prof. Jana Rosnera
Młodszy kucharz w Dziale Hotelowym
Miejsce pracy: Wrocław
Opis stanowiska
Przewidywany zakres zadań wykonywanych na stanowisku pracy:
Zadania dominujące:
- utrzymanie czystości i odpowiedniego poziomu higieny w pomieszczeniach produkcyjnych, magazynowych, socjalnych zlokalizowanych w obszarze gastronomii,
- obróbka wstępna surowców i przygotowanie półproduktów wykorzystywanych do produkcji posiłków w tym: mycie, obieranie, krojenie, mielenie, szatkowanie,
- zmywanie naczyń stołowych oraz mycie i dezynfekcja urządzeń i sprzętu kuchennego oraz magazynowego, w tym usuwanie i sortowanie odpadów poprodukcyjnych i resztek pokonsumpcyjnych,
- porcjowanie i wydawanie posiłków, w tym przygotowywanie podstawowych dań ciepłych serwowanych na bufety śniadaniowe i kolacyjne.
Pozostałe zadania:
- monitorowanie czystości wraz z rejestracją wykonanych czynności na formularzach zgodnie z procedurami wynikającymi z systemu HACCP oraz przepisami sanitarnymi w części dotyczącej zapewnienia odpowiednich warunków higienicznych,
- racjonalne gospodarowanie artykułami żywności otrzymanymi do produkcji posiłków, w tym nadzór nad odpowiednim ich zabezpieczaniem przed zagrożeniami mającymi wpływ na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne. Kontrola przydatności do spożycia surowców i produktów. Pobieranie i zabezpieczanie próbek żywności,
- prace pomocnicze przy organizacji bankietów i przyjęć okolicznościowych,
- prace pomocnicze w utrzymaniu porządku i czystości pokoi hotelowych.
Wymagania
- Wykształcenie podstawowe i staż pracy 2 lata lub
- Wykształcenie zasadnicze bez stażu pracy
Wymagania dodatkowe:
- Preferowane doświadczenie na stanowisku o podobnym zakresie zadań w tym praca w gastronomii, hotelarstwie, placówkach oświatowych (serwis kelnerski, obsługa recepcji/sekretariatu/przerw kawowych itp.) związana głównie z utrzymaniem higieny, czystości i porządku.
- Aktualna książeczka sanitarno- epidemiologiczna (badania dla celów sanitarno- epidemiologicznych).
- Komunikatywność, dokładność, punktualność, umiejętność pracy w zespole pod presją czasu.
- Umiejętność obsługi sprzętu oraz urządzeń kuchennych.
- Znajomość zagadnień związanych z przechowywaniem i utrzymaniem jakości zdrowotnej surowców i produktów spożywczych.
- Znajomość podstawowych zagadnień związanych z zastosowaniem środków chemicznych do utrzymania higieny produkcji żywności w kuchni.
Wymagane dokumenty i oświadczenia:
- list motywacyjny i życiorys wraz z danymi umożliwiającymi kontakt z osobą składającą ofertę (numer telefonu, adres e-mail);
- kopie dokumentów potwierdzających wykształcenie i kwalifikacje zawodowe niezbędne do wykonywania pracy określonego rodzaju lub na określonym stanowisku;
- oświadczenie kandydata o zapoznaniu się z informacją dotyczącą przetwarzania danych osobowych oraz o wyrażeniu zgody na ich przetwarzanie do celów naboru.
Prosimy o dopisanie klauzuli: Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych w procesie rekrutacji.