Praca Kucharz

Nowość Sortuj wg.: daty trafności

Najnowsze oferty pracy: 244

  • Pracownik Kuchni ds. HoReCa (pomoc kuchenna)

    Selgros Cash&Carry   Piaseczno, k. Warszawy    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    15 godz.
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: dbanie o higienę, czystość i utrzymanie porządku w kuchni, zmywanie naczyń, organizacja zaopatrzenia w produkty i inne środki niezbędne do przygotowania posiłków.
  • Kucharz / Kucharka

    IKEA Retail sp. z o.o.   Kraków    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    16 godz.
    Jesteś jedną z tych osób, które zawsze pytają o przepis? Jeździsz do sklepu IKEA na obiad? Świetnie się składa! Do naszego zespołu w Restauracji IKEA szukamy ludzi, którzy uwielbiają jedzenie, chętnie zdobywają nową wiedzę i chcą, by ich praca sprawiała radość innym. Tutaj, w...
  • Kucharz

    City 88 Sp. z o.o.   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    17 godz.
    Doświadczenie na stanowisku Kucharza; Dyspozycyjność; Profesjonalizm i zaangażowanie; Stawiamy na osobowość kandydatów a doświadczenia nauczysz się u Nas;
  • Pomoc kuchenna

    Novotel i ibis Kraków Centrum   Kraków    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    21 godz.
    TWOJA MISJA Pełna odpowiedzialność za utrzymanie w czystości i porządku zastawy stołowej, zmywalni, stołówki, zaplecza restauracji oraz kuchni zgodnie z wymogami sanitarnymi oraz standardami HACCP.
  • Kucharz

    Selgros Cash&Carry   Piaseczno, k. Warszawy    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    1 dni
    Do Twoich zadań będą należeć m.in.: praca w otwartej kuchni na terenie hali sprzedaży, organizacja pracy w kuchni, kreowanie sezonowych kart menu, spotkania z gośćmi punktu gastronomicznego, przygotowywanie zamówień i odbiór towarów.
  • Kucharz / Kucharka

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Łyszkowice    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie / na zastępstwo  pełny etat
    1 dni
    Zadania: Przygotowywanie dań zgodnie z założeniami menu; Dbałości o jakość, smak i ekspozycję serwowanych dań; Dbałości o porządek; Oczekujemy: Mile widziane doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku w gastronomii; Wymagana zaświadczenie sanitarno -epidemiologiczne;
  • Kucharz / Kucharka

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Zakroczym    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat
    1 dni
    Zadania: Udział w produkcji i przygotowaniu potraw; Prace porządkowe; Przestrzeganie zasad HACCP; Oczekujemy: Dyspozycyjności i zaangażowania w powierzone obowiązki; Aktualnego orzeczenia do celów sanitarno – epidemiologicznych; Chęci do podjęcia pracy na stałe;
  • Kucharz Śniadaniowy

    ISS Facility Services Sp. z o.o.   Kraków, okolica Ronda Czyżyńskiego    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny
    1 dni
    Do obowiązków będzie głównie należało: Produkcja i wydawanie (na zamówienie – na żywo): Kanapek, tostów, panini; Dań ciepłych (jajecznica, szakszuka, śniadania angielskie itp.)
  • Kuchmistrz (K/M)

    ibis & ibis Budget Warszawa Reduta   Warszawa    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    1 dni
    Twój zakres obowiązków W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz

    In-Serv Team Sp. z o.o.   Szwecja, Karlskrona   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 dni
    Do Twoich najważniejszych obowiązków należeć będzie: Przygotowywanie dań a'la carte; Utrzymywanie czystości i porządku w kuchni; Przestrzeganie przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności; Nasze oczekiwania: Doświadczenie w pracy na stanowisku samodzielnego kucharza min. 5 lat;...
  • Kucharz

    Praca.pl Sp. z o.o.   Bydgoszcz    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat  rekrutacja online  aplikuj bez CV
    3 dni
    Zakres obowiązków: Przygotowywanie dań przy użyciu sprzętu kuchennego, Pobieranie potrzebnych składników z magazynu; Dbanie o higienę swojego miejsca pracy. Możliwość pracy na porannej zmianie lub podczas eventów.
  • Kucharz (K/M)

    ibis & ibis Budget Warszawa Reduta   Warszawa    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    3 dni
    Twój zakres obowiązków W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Pracownik działu hotelowego - kucharz

    Polska Żegluga Morska PP (Polsteam)   Świnoujście   
    pracownik fizyczny  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 dni
    Informacje: Typ statku: Ro-Ro Ferry / Ro-Pax; Opis statku: Więcej informacji dotyczących oferty pod nr. telefony 91 3594 173; Rejon pływania: Świnoujście - Trelleborg / Świnoujście - Ystad; Długość kontraktu: 2/2 tygodnie; Data okrętowania: do uzgodnienia; Opis stanowiska: przygotowywanie...
  • Kasjer / Bufetowa

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Świebodzin    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat   4 500 zł brutto/mies.
    3 dni
    Zakres obowiązków: Obsługa kasy fiskalnej. Pakowanie, wydawanie i roznoszenie posiłków. Przygotowywanie kanapek, sałatek i deserów oraz przygotowywanie pizzy. Zmywanie naczyń i sprzętów kuchennych. Utrzymanie porządku w miejscu pracy. Przestrzeganie zasad HACCP. Oczekujemy: Aktualnych...
  • Pomoc Kuchenna

    Zakłady Odzieżowe Wybrzeże S.I.   Gdynia, ul. Spółdzielcza 1    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 dni
    Poszukujemy osoby do: Pomocy przy przygotowywaniu posiłków, Wydawania posiłków, Obsługi kasy fiskalnej, Utrzymania czystości w miejscu pracy.
  • Dussmann Polska Sp.z o.o.
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie / o pracę  pełny etat
    3 dni
    Zadania: Udział w produkcji i przygotowaniu potraw, Prace porządkowe, Przestrzeganie zasad HACCP. Oczekujemy: Dyspozycyjności i zaangażowania w powierzone obowiązki, Aktualnego orzeczenia do celów sanitarno – epidemiologicznych, Chęci do podjęcia pracy na stałe.
  • Kucharz hotelowy

    Praca.pl Sp. z o.o.   Świnoujście   
    pracownik fizyczny  pełny etat  rekrutacja online  aplikuj bez CV
    5 dni
    Opis stanowiska Przygotowanie i serwowanie posiłków według standardów; Zapewnienie jakości i estetyki potraw; Utrzymanie czystości w chłodni i kuchni; Przestrzeganie norm BHP i HACCP; Zarządzanie magazynowaniem żywności;
  • STOKSON Spółka Jawna Henryk Stokłosa i Wspólnicy
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    5 dni
    Opis stanowiska: Praca przy produkcji wyrobów ciastkarskich, Praca zmianowa (również nocna).
  • Kucharz

    Sofitel Grand Sopot   Sopot    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    6 dni
    TWOJA MISJA Jako kucharz będziesz odpowiedzialny/a za przygotowanie potraw i dań, zapewnienie wysokiej jakości produktów i usług oraz przestrzeganie norm i standardów HACCP, estetyczne i prawidłowe prezentowanie potraw i dań, dbanie o prawidłowe magazynowanie żywności i sprzętu oraz...
  • Pomoc Kuchenna

    EPI Sp. z o.o. Sp. k.   Bielany Wrocławskie    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    6 dni
    Zadania na stanowisku: lepienie pierogów; produkcja sałatek; praca na zmywaku, obieraku; przygotowywanie dań ciepłych;
  • Pomocnik cukiernika

    EPI Sp. z o.o. Sp. k.   Bielany Wrocławskie    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    6 dni
    Zadania na stanowisku: prace pomocnicze przy produkcji ciast i deserów; praca na zmywaku, obieraku;
  • STOKSON Spółka Jawna Henryk Stokłosa i Wspólnicy
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    6 dni
    Opis stanowiska: Praca przy produkcji wyrobów ciastkarskich, Praca zmianowa (również nocna).
  • Kucharz a'la carte

    Restauracje Sowa Bydgoszcz   Bydgoszcz    praca stacjonarna   za 2 dni wygasa
    specjalista (mid) / pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat
    7 dni
    Twoim podstawowym zadaniem będzie przygotowywanie różnorodnych potraw przy użyciu narzędzi i maszyn gastronomicznych. Niezbędne do tego będzie pobieranie produktów z magazynu oraz zabezpieczenie ich przed zepsuciem. Twoje pomysły i propozycje będą miały szansę na stałe zagościć w...
  • Kucharz

    Stowarzyszenie Otwarte Drzwi   Warszawa, ul. Targowa 82    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    8 dni
    przygotowanie cotygodniowego menu, z uwzględnieniem dań wegetariańskich, wegańskich, przygotowanie list zakupów, zarządzanie zespołem, praca na kuchni, obsługa urządzeń kuchennych, przygotowywanie potraw zgodnie z tygodniowym menu, według receptur, dbanie o najwyższą jakość...
  • Kucharz (K/M)

    Novotel i ibis Kraków Centrum   Kraków    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    8 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz (K/M)

    Mercure i Ibis Gdańsk Stare Miasto   Gdańsk    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    8 dni
    TWOJA MISJA W swojej pracy dołożysz wszelkich starań, chęci, zaangażowania, jak i dotychczasowego doświadczenia, zdobytej wiedzy, kreatywości i przede wszystkim pasji, aby goście mogli cieszyć się smakami doskonałej kuchni. Dzięki Twojej inicjatywie poszerzymy i udoskonalimy naszą...
  • Kucharz Śniadaniowy

    Novotel i ibis Kraków Centrum   Kraków    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa zlecenie
    8 dni
    MISJA Będziesz dbał/a o przygotowanie bufetu śniadaniowego dla gości, w oparciu o zbilansowaną dietę, w myśl zasady zero waste cooking. Zadbasz o to, by rodziny, goście biznesowi, grupy turystyczne i uczestnicy konferencji mogli poznawać smaki z całego świata, delektując się kubkiem porannej kawy.
  • Szef Zmiany w Kuchni (K/M)

    Novotel Ibis Szczecin Centrum   Szczecin, Dworcowa 16    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat
    8 dni
    Twoja misja Będziesz nadzorować pracę kucharzy, dbać o sprawne wydawanie dań oraz porządek na kuchni, monitorować stan zapasów magazynowych. Wszystko po to, aby nasi goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz (mice) (K/M)

    Novotel & ibis Poznań Centrum   Poznań    praca stacjonarna   dziś wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    15 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz (K/M) (Winestone)

    Novotel & ibis Poznań Centrum   Poznań    praca stacjonarna   dziś wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    15 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Kielcach   Górno (pow. kielecki, gm. Górno), Górno    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Kucharz kuchni tureckiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Jędrzejowie   Jędrzejów    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Suwałkach   Suwałki    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Warszawskiego Zachodniego   Ożarów Mazowiecki    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz kuchni indyjskiej/bengalskiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Wyszkowie   Wyszków    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Młodszy kucharz kuchni orientalnej

    Powiatowy Urząd Pracy w Sokołowie Podlaskim   Sokołów Podlaski    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Miejski Urząd Pracy w Płocku   Płock    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Piasecznie   Piaseczno    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Grójcu   Mała Wieś    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Urząd Pracy Miasta Stołecznego Warszawy   Warszawa    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Szczytnie   Sasek Mały    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Łodzi   Łódź    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Braniewie   Braniewo    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gryficach   Gryfice    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Białogardzie   Białogard    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Tychach   Tychy    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Międzychodzie   Sieraków    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Świdniku   Świdnik    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz kuchni azjatyckiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Skierniewicach   Skierniewice    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz w wietnamskim barze

    Powiatowy Urząd Pracy w Poznaniu   Poznań    praca stacjonarna
    11 godz.

Oferty urzędu pracy

  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Kielcach   Górno (pow. kielecki, gm. Górno), Górno   
    9 godz.
  • Kucharz kuchni tureckiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Jędrzejowie   Jędrzejów   
    9 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Suwałkach   Suwałki   
    9 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Warszawskiego Zachodniego   Ożarów Mazowiecki   
    10 godz.
  • Kucharz kuchni indyjskiej/bengalskiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Wyszkowie   Wyszków   
    10 godz.

Praca Kucharz

Kucharz to zawód, w którym liczy się pasja i oczywiście wyostrzone zmysły smaku i powonienia. Należy jednak pamiętać, że sam talent to nie wszystko. Żeby sprawdzić się jako profesjonalista w przygotowywaniu dań, należy mieć odpowiednie przygotowanie merytoryczne oraz umiejętności techniczne. Mistrzowie w fachu kucharza potrafią zaś połączyć je z artystyczny podejściem i kreatywnością. Trzeba jednak pamiętać, że jest to zawód bardzo różnorodny, znacznie różnić się mogą także wymagania stawiane przez kucharzami oraz oferowane im warunki umowy. Najczęściej można zaaplikować na stanowiska w takich miejscach jak restauracje, stołówki, bary szybkiej obsługi, klubokawiarnie, pizzerie czy ekskluzywne kluby gastronomiczne, gdzie mogą specjalizować się w konkretnej kuchni narodowej lub typie dań. Często dostępne stanowiska w branży gastronomicznej dla kucharzy to m.in. chef de partie, szef kuchni, zastępca szefa kuchni, samodzielny kucharz, pomoc kuchenną czy specjalista ds. przygotowywania konkretnych potraw bądź typu czynności, takich jak smażenie czy pieczenie. W zakresie obowiązków kucharza leży oczywiście przygotowywanie dań zgodnie ze standardami firmy, niemniej oznaczać to może bardzo różne rzeczy, w zależnie od typu lokalu i poziomu stanowiska. Na Praca.pl bez trudu znajdziesz atrakcyjne oferty pracy w branży gastronomicznej. Zacznij je przeglądać i podejmij pracę w ekspresowym tempie! Nie jesteś pewny / pewna, czy praca jako kucharz jest dla Ciebie odpowiednia? Przeczytaj pełen opis tego stanowiska pracy.

Kucharz – co robi?

Kucharz to jeden z najważniejszych pracowników gastronomii. Bez kucharza nie może bowiem funkcjonować żaden lokal gastronomiczny. Co więcej, często o renomie restauracji świadczy właśnie prestiż zatrudnionego w nim szefa kuchni i umiejętności podlegających mu kucharzy. Co robi kucharz? Jego podstawowym zadaniem, jak można się spodziewać, jest przygotowanie dań zgodnie z przepisami kulinarnymi, wskazówkami szefa kuchni oraz standardami lokalu. Istotne jest tu zarówno dbanie o wysoką jakość produktów, kompozycję smakową potrawy, ale też dbanie o odpowiednią estetykę potraw. Jest to wielozadaniowa praca pod presją czasu i nieraz bardzo stresująca. Kucharz w wysokiej klasy restauracji nie może się pomylić, gdyż straci na tym reputacja lokalu, a niezadowolony klient prawdopodobnie już do niego nie wróci. Należy też pamiętać o pozostałych obowiązkach kucharza, takich jak dbanie o czystość na stanowisku pracy, wybieranie produktów, zarządzanie zapasami produktów, współpraca z pomocą kuchenną i innymi kucharzami, a także szefem lokalu, sporządzanie i dopracowywanie przepisów. Co istotne, kucharze muszą także przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także normy sanepidu, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i nie narażać stanu zdrowia gości oraz współpracowników.

  • Kucharz zmianowy

Na rynku pracy często pojawiają się ogłoszenia skierowane do tzw. kucharzy zmianowych. Kucharz zmianowy to pracownik odpowiedzialny za przygotowywanie potraw w określonych godzinach pracy, zazwyczaj właśnie systemie zmianowym. Stanowisko jest tworzone w lokalach działających np. od rana do późnych godzin wieczornych, a więc w których obowiązuje np. menu lunchowe i menu obiadowe. Taki kucharz często musi wykazywać się dużą dyspozycyjnością i zdolnością do szybkiego reagowania na zmieniające się potrzeby gastronomicznego miejsca pracy. Kucharz zmianowy współpracuje z innymi członkami zespołu kuchennego. Praca taka dostępna jest często w miejscowościach turystycznych, a oferty mogą dotyczyć pracy z zakwaterowaniem.

  • Kucharz śniadaniowy

Kucharz śniadaniowy, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w przygotowywaniu pierwszych posiłków dnia, w tym szerokiej gamy dań śniadaniowych oraz brunchowych), od tradycyjnej jajecznicy, tostów czy naleśników, po wykwintne dania kuchni międzynarodowej. Od kandydata na to stanowisko wymaga się znajomości różnych technik kulinarnych oraz umiejętności pracy pod presją czasu. Klienci lokali o poranku w dni robocze zwykle nie mają zbyt wiele czasu, dlatego ważne jest, by zamówione śniadania były gotowe na czas. Kucharz śniadaniowy oczywiście powinien również dbać o estetykę przygotowywanych potraw. Kucharze śniadaniowi są pilnie poszukiwani zwykle w większych miastach, w których funkcjonuje wiele lokali z ofertą śniadaniową.

Jak zostać kucharzem?

Od samodzielnych kucharzy wymaga się najczęściej wykształcenia gastronomicznego (jakie można uzyskać po technikum bądź szkole branżowej), ewentualnie certyfikatu ukończenie kursów i szkoleń w tej dziedzinie. Prestiżowe kursy kierowane są często także do dyplomowanych kucharzy, którzy dzięki nim poszerzają swoje kompetencje i np. uczą się wybranej kuchni narodowej bądź konkretnych technik. Wpis w CV na ten temat będzie sporym atutem, potwierdzającym dodatkowo, że dany kandydat jest chętny do nauki i poważnie myśli o karierze w gastronomii. Kandydaci na kucharzy powinni wykazywać się pasją do gotowania, kreatywnością. Zwykle jest także mile widziane doświadczenie, niemniej na niższych stanowiskach nie jest ono obligatoryjne. Sprawdź najnowsze oferty pracy dla kucharzy, a także innych pracowników HoReCa (pomocy kuchennych, kelnerek, pokojowych) w naszym serwisie!

Praca kucharz, kucharka – predyspozycje zawodowe

Do predyspozycji niezbędnych u kandydata na kucharkę / kucharza należą:

  • wyczulone zmysły smaku i powonienia,
  • wrażliwość estetyczna,
  • kreatywność, 
  • umiejętność pracy w zespole,
  • umiejętność pracy pod wysoką presją czasu i w stresie,
  • zdolność do szybkiego uczenia się, 
  • brak alergii spożywczych,
  • wytrzymałość, 
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.

Kucharz powinien również wykazywać się precyzją w działaniu oraz umiejętnością planowania i organizowania pracy. Pomóc w codziennej pracy może także komunikatywność i otwartość na pracę w międzynarodowym czy wielokulturowym środowisku.

Ile zarabia kucharz?

Czy kucharz może liczyć na konkurencyjne wynagrodzenie netto? W dużych miastach, takich jak Warszawa, Poznań czy Kraków, kucharze mogą liczyć na wyższe wynagrodzenie niż w mniejszych miejscowościach, niemniej wiele zależy od renomy lokalu / hotelu i umiejętności samego kucharza. Dobry kucharz jest w stanie przyciągnąć szeroką klientelę, co przekłada się także na jego sukces finansowy. 

Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, stawka rynkowa dla kucharzy w Polsce wynosi 4150-6040 zł brutto miesięcznie. Oczywiście prestiżowi szefowie kuchni mogą zarabiać znacznie więcej.

Praca w gastronomii a zarobki

Praca w gastronomii uważana jest na nisko płatną, niemniej nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością. Faktem jest, że w branży tej zarobki mogą być bardzo różnorodne. Będą się też znacząco różnić na stanowiskach początkujących, takich jak pomoc kuchenna oraz wysoko wyspecjalizowanych, jak chef de partie (główny kucharz).

  • szef kuchni

Zgodnie z danymi Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń szefowie kuchni zarabiają najczęściej od 5480 do 9140 zł brutto na miesiąc. Mediana pensji na tym stanowisku wynosi 6900 zł brutto, czyli nieco ponad 5 tys. zł netto na rękę (zależnie jednak od typu umowy).

  • pomoc kuchenna / pomocnik kucharza

To jedne z najniższych stanowisk w gastronomii, dlatego wiążą się też z niskimi płacami. Za rynkową stawkę w zawodach pomocy kuchennej i pomocnika kucharza uznaje się 2982-3881 zł brutto na miesiąc.

  • kelner

Zarobki kelnerów mogą być różne, a na ich wypłaty często składają się napiwki. Zwykle jednak pracownicy mogą liczyć na wynagrodzenie od 3057 do 3697 zł brutto miesięcznie.

Najnowsze oferty pracy dla kucharza

W naszym serwisie znajdziesz aktualne oferty pracy dla kucharzy, szefów kuchni, zastępców szefów kuchni i innych pracowników gastronomii. Możesz aplikować od razu, a także ustawić Job Alert dla wybranego zawodu. Nie zapomnij skorzystać z darmowych narzędzi, takich jak Kreator CV online czy Kalkulator Wynagrodzeń!

Zawód kucharz – najczęściej zadawane pytania:

  • Jakie są najczęstsze rodzaje umów oferowane kucharzom?

Kucharze mogą być zatrudnieni na różnych rodzajach umów, w zależności od miejsca pracy i polityki pracodawcy i preferencji samego kandydata. W wielu przypadkach proponowana jest umowa o pracę na pełny etat. Gwarantuje ona stabilność zatrudnienia i pełen zakres świadczeń pracowniczych. Jest też korzystna dla pracodawców, gdyż restauratorzy najchętniej przyjmują kucharzy na stałe i liczą na wieloletnią współpracę. Inną dość często spotykaną formą zatrudnienia jest umowa zlecenie, która daje większą elastyczność, a także umowa o pracę tymczasową (ta najczęściej spotykana jest w kurortach turystycznych, gdzie zapotrzebowanie na kucharzy jest sezonowe).

  • Jakie kwalifikacje są mile widziane u kandydatów na stanowisko kucharza?

Pracodawcy w branży gastronomicznej poszukują kandydatów z pasją do gotowania, odpowiednim podejściem do gości lokalu oraz umiejętnością pracy w zespole. Mile widziane jest doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku, które świadczy o praktycznej znajomości różnych technik kulinarnych, a także certyfikaty kursów branżowych dowodzące zdolności przygotowania potraw zgodnie z najwyższymi standardami. Ponadto, kandydaci powinni wykazywać się umiejętnością utrzymania czystości w miejscu pracy. Mile widziane jest wyczucie estetyczne (ważną częścią pracy kucharza jest dbanie o estetykę serwowanych dań). Ponadto pracodawcy poszukują osób o wysokiej kulturze osobistej, która ma ogromne znaczenie w czasie obsługi gości.