Praca Kucharz

Nowość Sortuj wg.: daty trafności

Najnowsze oferty pracy: 211

  • Szef zmiany na kuchni (K/M)

    Sofitel Grand Sopot   Sopot    praca stacjonarna
    kierownik/koordynator  umowa o pracę  pełny etat
    13 godz.
    Twoja misja Będziesz nadzorować pracę kucharzy, dbać o sprawne wydawanie dań oraz porządek na kuchni, monitorować stan zapasów magazynowych. Wszystko po to, aby nasi goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Szef Kuchni / żywienie zbiorowe

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Świebodzin    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny / kierownik/koordynator  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat
    13 godz.
    Zakres obowiązków: Zarządzanie podległym personelem oraz tworzenie grafików obecności. Układanie menu atrakcyjnego dla pracowników obiektu przy jednoczesnej kontroli kosztów produktów. Przygotowanie potraw zgodnie ze standardami firmy. Dbanie o wysoką jakość serwowanych produktów,...
  • Pomoc Kuchenna

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Kołbaskowo, k/ Szczecina    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    13 godz.
    Zakres obowiązków: Pomoc przy produkcji gorących posiłków. Wydawanie posiłków. Zmywanie naczyń oraz utrzymanie czystości w miejscu pracy. Przestrzeganie zasad HACCP. Oczekujemy: Aktualnych badań sanitarno – epidemiologicznych lub gotowości do ich wyrobienia. Doświadczenie na podobnym...
  • Kucharz

    City 88 Sp. z o.o.   Poznań    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    16 godz.
    Doświadczenie na stanowisku Kucharza; Dyspozycyjność; Profesjonalizm i zaangażowanie; Stawiamy na osobowość kandydatów a doświadczenia nauczysz się u Nas;
  • Kucharz

    Instynkt Creative Group Sp. z o.o.   Warszawa    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    17 godz.
    Przygotowywanie dań zgodnie z ustalonymi recepturami i standardami restauracji; Dbałość o estetykę i jakość serwowanych potraw; Utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy; Kontrola stanów magazynowych i zamawianie produktów; Współpraca z pozostałymi członkami zespołu...
  • Kucharz / Kucharka

    GastroAgency s.r.o.   Austria   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat   8 000 - 10 600 zł brutto/mies.  rekrutacja online  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    17 godz.
    Jesteś kucharzem / kucharką z wieloletnim doświadczeniem lub świeżo wyszkolonym? Poszukujemy kilku nowych pracowników do schronisk górskich i hoteli w całej Austrii. Dla absolwentów mamy stanowiska zespołowe kierowane przez bardziej doświadczonych kolegów. Możemy również zaoferować...
  • Pomoc Kuchenna do wydawania posiłków

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Warszawa, Żoliborz    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat   30,00 zł brutto/godz.
    18 godz.
    Obowiązki: Wydawanie posiłków pacjentom, Zabieranie i zmywanie zastawy po posiłkach. Wymagania: Aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych.
  • Pomoc Kuchenna

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Warszawa    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat
    19 godz.
    Zadania: Udział w produkcji i przygotowaniu potraw; Pakowanie i wydawanie posiłków; Prace porządkowe; Praca w stołówce pracowniczej; Oczekujemy: Aktualna badania sanitarno – epidemiologiczna
  • Kucharz / Kucharka

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Warszawa    praca stacjonarna
    specjalista mid / junior / pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat
    20 godz.
    Zadania: Przygotowywanie dań zgodnie z założeniami menu; Dbałości o jakość, smak i ekspozycję serwowanych dań; Kontrola dokumentów od dostawców towarów; Dbałości o porządek; Oczekujemy: Mile widziane doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku w gastronomii (preferowane: gastronomia...
  • Kucharz

    In-Serv Team Sp. z o.o.   Szwecja, Karlskrona   
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    3 dni
    Do Twoich najważniejszych obowiązków należeć będzie: Przygotowywanie wysokiej jakości potraw zgodnie z menu; Zarządzanie zapasami kuchennymi; Utrzymywanie standardów higieny i bezpieczeństwa; Nasze oczekiwania: Doświadczenie na stanowisku kucharza min. 5 lat; Znajomość j. angielskiego -...
  • Dussmann Polska Sp.z o.o.
    kierownik/koordynator / pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat   12 000 - 15 000 zł brutto/mies.
    3 dni
    Do Twoich obowiązków będzie należało: Praca na samodzielnym stanowisku, podejmowanie odpowiedzialnych decyzji, Zarządzanie podległym personelem, Układanie atrakcyjnego menu przy jednoczesnej kontroli kosztów produktu, Przygotowanie potraw zgodnie ze standardami firmy, Dbanie o wysoką...
  • Kucharz / Kucharka

    Dussmann Polska Sp.z o.o.   Gorzyczki    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat   35,00 zł brutto/godz.
    4 dni
    ZAKRES OBOWIĄZKÓW: Wykonywanie poleceń Szefa Kuchni; Przygotowywanie posiłków zgodnie z recepturami; Dbałość o najwyższą jakość serwowanych dań jak i półproduktów; Dbanie o porządek na kuchni, opis produktów, pilnowanie dat produktów zgodnie z zasadą FIFO; Praca na 2 zmiany, również w nocy
  • Kucharz

    AïOLI inspired by Gdańsk   Gdańsk, ul. Partyzantów 6    praca stacjonarna
    specjalista (mid) / pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie / kontrakt B2B  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    5 dni
    Przygotowywanie dań zgodnie z ustalonymi recepturami i standardami restauracji; Dbałość o estetykę i jakość serwowanych potraw; Utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy; Kontrola stanów magazynowych i zamawianie produktów; Współpraca z pozostałymi członkami zespołu...
  • Kucharz

    Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe TOPAZ   Siedlce, ul. Armii Krajowej 5    praca stacjonarna
    specjalista (mid) / pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    5 dni
    Twoje główne zadania: przygotowywanie potraw zgodnie z recepturą i standardami; realizacja przydzielonych zadań w kuchni; efektywna współpraca z Szefem Kuchni i pozostałym zespołem Restauracji; przestrzeganie wszelkich procedur pracy w kuchni oraz dbałość o jak najwyższą jakość produktów;
  • Cukiernik / Kucharz

    SERVICE JOBS sp. z o.o.   Gdynia    praca stacjonarna   za 3 dni wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę / zlecenie  pełny etat   5 400 - 7 600 zł brutto/mies.  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    6 dni
    Wymagamy: Co najmniej 6 lat doświadczenia jako Kucharz/Szef Kuchni lub minimum rok jako Cukiernik, Umiejętność pieczenia i przygotowywania różnych rodzajów ciast, tortów i innych wyrobów cukierniczych, Zaradność i samodzielność w pracy, Umiejętność pracy w zespole i dobra...
  • Kucharz

    Sofitel Grand Sopot   Sopot    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    10 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz / Kucharka

    MPM Hotele SPA Sp. z o.o.   Ciechocinek    praca stacjonarna   za 3 dni wygasa
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat  aplikuj szybko  aplikuj bez CV
    13 dni
    Oczekiwania: Doświadczenie na podobnym stanowisku;
  • Kucharz (K/M)

    Novotel i ibis Kraków Centrum   Kraków    praca stacjonarna
    pracownik fizyczny  umowa o pracę  pełny etat
    13 dni
    Twoja misja W swojej pracy połączysz zaangażowanie, umiejętność współpracy oraz swoje doświadczenie, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które dodadzą ich pobytowi kulinarnych wrażeń!
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Ropczycach   Ropczyce    praca stacjonarna
    5 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Świdniku   Świdnik    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Tomaszowie Mazowieckim   Bronisławów    praca stacjonarna
    6 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Tychach   Tychy    praca stacjonarna
    7 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gorlicach   Gorlice    praca stacjonarna
    7 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Olecku   Olecko    praca stacjonarna
    7 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Słupsku   Ustka    praca stacjonarna
    7 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Świeciu   Świecie    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Kucharz kuchni marokańskiej

    Miejski Urząd Pracy w Kielcach   Kielce    praca stacjonarna   za 3 dni wygasa
    8 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Krośnie Odrzańskim   Kosarzyn    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Grodzki Urząd Pracy w Krakowie   Kraków    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Sądecki Urząd Pracy   Nowy Sącz    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Targu   Szaflary    praca stacjonarna
    8 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Przemyślu   Przemyśl    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Przemyślu   Przemyśl    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Kucharz kuchni azjatyckiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Legionowie   Legionowo    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Pomocnik kucharza

    Powiatowy Urząd Pracy w Piasecznie   Mroków    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Kozienicach   Kozienice    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Urząd Pracy Miasta Stołecznego Warszawy   Warszawa    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Krośnie   Kombornia    praca stacjonarna
    9 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gnieźnie   Mielno (pow. gnieźnieński, gm. Mieleszyn), Mielno    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Łasku   Wiewiórczyn    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Giżycku   Giżycko    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Żywcu   Bielsko-Biała    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Łodzi   Łódź    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz kuchni balkańskiej

    Powiatowy Urząd Pracy w Pabianicach   Ksawerów    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Młodszy kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Elblągu   Elbląg    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Pomoc kuchenna/kelner - staż

    Powiatowy Urząd Pracy w Rawiczu   Sarnówka    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Kamieniu Pomorskim   Kamień Pomorski    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Pomoc kuchenna

    Powiatowy Urząd Pracy w Kutnie   Kutno    praca stacjonarna
    10 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Proszowicach   Nowe Brzesko    praca stacjonarna
    11 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gorlicach   Gorlice    praca stacjonarna
    11 godz.

Oferty urzędu pracy

  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Ropczycach   Ropczyce   
    5 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Świdniku   Świdnik   
    6 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Tomaszowie Mazowieckim   Bronisławów   
    6 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Tychach   Tychy   
    7 godz.
  • Kucharz

    Powiatowy Urząd Pracy w Gorlicach   Gorlice   
    7 godz.

Praca Kucharz

Kucharz to zawód, w którym liczy się pasja i oczywiście wyostrzone zmysły smaku i powonienia. Należy jednak pamiętać, że sam talent to nie wszystko. Żeby sprawdzić się jako profesjonalista w przygotowywaniu dań, należy mieć odpowiednie przygotowanie merytoryczne oraz umiejętności techniczne. Mistrzowie w fachu kucharza potrafią zaś połączyć je z artystyczny podejściem i kreatywnością. Trzeba jednak pamiętać, że jest to zawód bardzo różnorodny, znacznie różnić się mogą także wymagania stawiane przez kucharzami oraz oferowane im warunki umowy. Najczęściej można zaaplikować na stanowiska w takich miejscach jak restauracje, stołówki, bary szybkiej obsługi, klubokawiarnie, pizzerie czy ekskluzywne kluby gastronomiczne, gdzie mogą specjalizować się w konkretnej kuchni narodowej lub typie dań. Często dostępne stanowiska w branży gastronomicznej dla kucharzy to m.in. chef de partie, szef kuchni, zastępca szefa kuchni, samodzielny kucharz, pomoc kuchenną czy specjalista ds. przygotowywania konkretnych potraw bądź typu czynności, takich jak smażenie czy pieczenie. W zakresie obowiązków kucharza leży oczywiście przygotowywanie dań zgodnie ze standardami firmy, niemniej oznaczać to może bardzo różne rzeczy, w zależnie od typu lokalu i poziomu stanowiska. Na Praca.pl bez trudu znajdziesz atrakcyjne oferty pracy w branży gastronomicznej. Zacznij je przeglądać i podejmij pracę w ekspresowym tempie! Nie jesteś pewny / pewna, czy praca jako kucharz jest dla Ciebie odpowiednia? Przeczytaj pełen opis tego stanowiska pracy.

Kucharz – co robi?

Kucharz to jeden z najważniejszych pracowników gastronomii. Bez kucharza nie może bowiem funkcjonować żaden lokal gastronomiczny. Co więcej, często o renomie restauracji świadczy właśnie prestiż zatrudnionego w nim szefa kuchni i umiejętności podlegających mu kucharzy. Co robi kucharz? Jego podstawowym zadaniem, jak można się spodziewać, jest przygotowanie dań zgodnie z przepisami kulinarnymi, wskazówkami szefa kuchni oraz standardami lokalu. Istotne jest tu zarówno dbanie o wysoką jakość produktów, kompozycję smakową potrawy, ale też dbanie o odpowiednią estetykę potraw. Jest to wielozadaniowa praca pod presją czasu i nieraz bardzo stresująca. Kucharz w wysokiej klasy restauracji nie może się pomylić, gdyż straci na tym reputacja lokalu, a niezadowolony klient prawdopodobnie już do niego nie wróci. Należy też pamiętać o pozostałych obowiązkach kucharza, takich jak dbanie o czystość na stanowisku pracy, wybieranie produktów, zarządzanie zapasami produktów, współpraca z pomocą kuchenną i innymi kucharzami, a także szefem lokalu, sporządzanie i dopracowywanie przepisów. Co istotne, kucharze muszą także przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, a także normy sanepidu, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i nie narażać stanu zdrowia gości oraz współpracowników.

  • Kucharz zmianowy

Na rynku pracy często pojawiają się ogłoszenia skierowane do tzw. kucharzy zmianowych. Kucharz zmianowy to pracownik odpowiedzialny za przygotowywanie potraw w określonych godzinach pracy, zazwyczaj właśnie systemie zmianowym. Stanowisko jest tworzone w lokalach działających np. od rana do późnych godzin wieczornych, a więc w których obowiązuje np. menu lunchowe i menu obiadowe. Taki kucharz często musi wykazywać się dużą dyspozycyjnością i zdolnością do szybkiego reagowania na zmieniające się potrzeby gastronomicznego miejsca pracy. Kucharz zmianowy współpracuje z innymi członkami zespołu kuchennego. Praca taka dostępna jest często w miejscowościach turystycznych, a oferty mogą dotyczyć pracy z zakwaterowaniem.

  • Kucharz śniadaniowy

Kucharz śniadaniowy, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w przygotowywaniu pierwszych posiłków dnia, w tym szerokiej gamy dań śniadaniowych oraz brunchowych), od tradycyjnej jajecznicy, tostów czy naleśników, po wykwintne dania kuchni międzynarodowej. Od kandydata na to stanowisko wymaga się znajomości różnych technik kulinarnych oraz umiejętności pracy pod presją czasu. Klienci lokali o poranku w dni robocze zwykle nie mają zbyt wiele czasu, dlatego ważne jest, by zamówione śniadania były gotowe na czas. Kucharz śniadaniowy oczywiście powinien również dbać o estetykę przygotowywanych potraw. Kucharze śniadaniowi są pilnie poszukiwani zwykle w większych miastach, w których funkcjonuje wiele lokali z ofertą śniadaniową.

Jak zostać kucharzem?

Od samodzielnych kucharzy wymaga się najczęściej wykształcenia gastronomicznego (jakie można uzyskać po technikum bądź szkole branżowej), ewentualnie certyfikatu ukończenie kursów i szkoleń w tej dziedzinie. Prestiżowe kursy kierowane są często także do dyplomowanych kucharzy, którzy dzięki nim poszerzają swoje kompetencje i np. uczą się wybranej kuchni narodowej bądź konkretnych technik. Wpis w CV na ten temat będzie sporym atutem, potwierdzającym dodatkowo, że dany kandydat jest chętny do nauki i poważnie myśli o karierze w gastronomii. Kandydaci na kucharzy powinni wykazywać się pasją do gotowania, kreatywnością. Zwykle jest także mile widziane doświadczenie, niemniej na niższych stanowiskach nie jest ono obligatoryjne. Sprawdź najnowsze oferty pracy dla kucharzy, a także innych pracowników HoReCa (pomocy kuchennych, kelnerek, pokojowych) w naszym serwisie!

Praca kucharz, kucharka – predyspozycje zawodowe

Do predyspozycji niezbędnych u kandydata na kucharkę / kucharza należą:

  • wyczulone zmysły smaku i powonienia,
  • wrażliwość estetyczna,
  • kreatywność, 
  • umiejętność pracy w zespole,
  • umiejętność pracy pod wysoką presją czasu i w stresie,
  • zdolność do szybkiego uczenia się, 
  • brak alergii spożywczych,
  • wytrzymałość, 
  • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa.

Kucharz powinien również wykazywać się precyzją w działaniu oraz umiejętnością planowania i organizowania pracy. Pomóc w codziennej pracy może także komunikatywność i otwartość na pracę w międzynarodowym czy wielokulturowym środowisku.

Ile zarabia kucharz?

Czy kucharz może liczyć na konkurencyjne wynagrodzenie netto? W dużych miastach, takich jak Warszawa, Poznań czy Kraków, kucharze mogą liczyć na wyższe wynagrodzenie niż w mniejszych miejscowościach, niemniej wiele zależy od renomy lokalu / hotelu i umiejętności samego kucharza. Dobry kucharz jest w stanie przyciągnąć szeroką klientelę, co przekłada się także na jego sukces finansowy. 

Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, stawka rynkowa dla kucharzy w Polsce wynosi 4150-6040 zł brutto miesięcznie. Oczywiście prestiżowi szefowie kuchni mogą zarabiać znacznie więcej.

Praca w gastronomii a zarobki

Praca w gastronomii uważana jest na nisko płatną, niemniej nie do końca jest to zgodne z rzeczywistością. Faktem jest, że w branży tej zarobki mogą być bardzo różnorodne. Będą się też znacząco różnić na stanowiskach początkujących, takich jak pomoc kuchenna oraz wysoko wyspecjalizowanych, jak chef de partie (główny kucharz).

  • szef kuchni

Zgodnie z danymi Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń szefowie kuchni zarabiają najczęściej od 5480 do 9140 zł brutto na miesiąc. Mediana pensji na tym stanowisku wynosi 6900 zł brutto, czyli nieco ponad 5 tys. zł netto na rękę (zależnie jednak od typu umowy).

  • pomoc kuchenna / pomocnik kucharza

To jedne z najniższych stanowisk w gastronomii, dlatego wiążą się też z niskimi płacami. Za rynkową stawkę w zawodach pomocy kuchennej i pomocnika kucharza uznaje się 2982-3881 zł brutto na miesiąc.

  • kelner

Zarobki kelnerów mogą być różne, a na ich wypłaty często składają się napiwki. Zwykle jednak pracownicy mogą liczyć na wynagrodzenie od 3057 do 3697 zł brutto miesięcznie.

Najnowsze oferty pracy dla kucharza

W naszym serwisie znajdziesz aktualne oferty pracy dla kucharzy, szefów kuchni, zastępców szefów kuchni i innych pracowników gastronomii. Możesz aplikować od razu, a także ustawić Job Alert dla wybranego zawodu. Nie zapomnij skorzystać z darmowych narzędzi, takich jak Kreator CV online czy Kalkulator Wynagrodzeń!

Zawód kucharz – najczęściej zadawane pytania:

  • Jakie są najczęstsze rodzaje umów oferowane kucharzom?

Kucharze mogą być zatrudnieni na różnych rodzajach umów, w zależności od miejsca pracy i polityki pracodawcy i preferencji samego kandydata. W wielu przypadkach proponowana jest umowa o pracę na pełny etat. Gwarantuje ona stabilność zatrudnienia i pełen zakres świadczeń pracowniczych. Jest też korzystna dla pracodawców, gdyż restauratorzy najchętniej przyjmują kucharzy na stałe i liczą na wieloletnią współpracę. Inną dość często spotykaną formą zatrudnienia jest umowa zlecenie, która daje większą elastyczność, a także umowa o pracę tymczasową (ta najczęściej spotykana jest w kurortach turystycznych, gdzie zapotrzebowanie na kucharzy jest sezonowe).

  • Jakie kwalifikacje są mile widziane u kandydatów na stanowisko kucharza?

Pracodawcy w branży gastronomicznej poszukują kandydatów z pasją do gotowania, odpowiednim podejściem do gości lokalu oraz umiejętnością pracy w zespole. Mile widziane jest doświadczenie zawodowe na podobnym stanowisku, które świadczy o praktycznej znajomości różnych technik kulinarnych, a także certyfikaty kursów branżowych dowodzące zdolności przygotowania potraw zgodnie z najwyższymi standardami. Ponadto, kandydaci powinni wykazywać się umiejętnością utrzymania czystości w miejscu pracy. Mile widziane jest wyczucie estetyczne (ważną częścią pracy kucharza jest dbanie o estetykę serwowanych dań). Ponadto pracodawcy poszukują osób o wysokiej kulturze osobistej, która ma ogromne znaczenie w czasie obsługi gości.