Poznaj arkana budowania zespołów samoorganizujących się i zwinnych

2017-04-05

Prezentowana książka została w całości poświęcona praktykom zwinnym ze szczególnym uwzględnieniem spojrzenia na opisywane zagadnienia z perspektywy roli architekta. Publikacja pozwala zapoznać się z aspektami zwinnego wytwarzania systemów rozproszonych, zrozumieć wagę jaką stanowi architektura w nowoczesnych systemach oraz przewagę jaką daje stosowanie jej w świadomy sposób.

Omawiane zagadnienia prezentowane są ze szczególnym naciskiem na wspieranie działań biznesowych i dostarczanie maksymalnej możliwej wartości do użytkownika końcowego. Stanowi wprowadzenie w arkana budowania zespołów zwinnych i samoorganizujących się, koegzystujących w ramach struktur liniowych, których wydajność pracy ma znacząco wybiegać ponad przeciętność w celu budowania trwałej przewagi rynkowej.

Dzięki tej książce poznasz:

•    nowatorskie podejście do architektury związane z zagadnieniem architektury zwinnej,
•    ewolucję zagadnienia zwinności z poziomu niewielkich projektów do projektów dużej skali,
•    zasady stosowania modelowania zwinnego,
•    mechanizmy działania zespołów zwinnych,
•    czynniki motywujące i demotywujące członków zespołów zwinnych,
•    sposoby tworzenia i istotę istnienia zespołów samoorganizujących się,
•    metody wspierania działań biznesowych i budowania przewagi rynkowej w branży IT,
•    zasady tworzenia systemów IT dostosowanych do oczekiwań i reagujących na zmiany,
•    genezę powstania zagadnienia architektury w ujęciu systemów IT,
•    kompleksowe spojrzenie na zagadnienie architektury,
•    ewolucję stylów architektonicznych systemów rozproszonych wraz z ich wadami, zaletami i możliwymi miejscami zastosowań,
•    reaktywne podejście do tworzenia systemów rozproszonych.

Informacja o autorze:

Krzysztof Bończak jest absolwentem studiów z zarządzania Executive MBA w IT prowadzonych we współpracy z Leeds University Business School, absolwentem informatyki na wydziale informatyki Politechniki Szczecińskiej, oraz absolwentem fizyki technicznej Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. W pracy zawodowej od kilkunastu lat zajmuje się zarządzaniem wytwarzaniem w projektach z zastosowaniem metodyk iteracyjnych oraz zwinnych, wdrażaniem w organizacjach zespołów samoorganizujących się, wdrażaniem i utrzymywaniem procesu wytwarzania oprogramowania, projektowaniem architektury systemów rozproszonych, strojeniem proponowanych rozwiązań w środowiskach docelowych, integracją aplikacji, analizą wymagań funkcjonalnych i niefunkcjonalnych, wytwarzaniem oprogramowania i jego optymalizacją, kontaktami z interesariuszami, wsparciem sprzedaży oraz ofertowania na realizację systemów informatycznych dla sektora publicznego i prywatnego w zakresie doboru technologii, rozwiązań architektonicznych i dostępnych komponentów.