Inżynierskie Targi Pracy na Politechnice Gdańskiej

2015-02-27

Aż 55 firm zaprezentuje się podczas tegorocznych Inżynierskich Targów Pracy organizowanych przez Stowarzyszenie Studentów Best Gdańsk. To już IV edycja tego wydarzenia, które cieszy się coraz większym zainteresowaniem, zarówno wśród studentów jak i pracodawców. W tym roku targi potrwają 2 dni i każdego z nich zaprezentują się inne firm. Aby zapoznać się z ofertami wystawców warto zajrzeć w dniach 11 i 12 marca na dziedzińce Gmachu Głównego Politechniki Gdańskiej. W związku z targami odbędzie się również ponad 30 bezpłatnych warsztatów, więc jest to znakomita okazja, żeby podnieść swoje kwalifikacje.

Inżynierskie Targi Pracy (ITP) są wydarzeniem skierowanym do studentów i absolwentów kierunków technicznych. Umożliwiają one bezpośredni kontakt z pracodawcą, co pozwala na zrozumienie oczekiwań i potrzeb obu stron. Studenci mogą zapoznać się z ofertami praktyk i staży na rynku pracy oraz z wymogami rekrutacyjnymi, a firmy mogą pozyskać nowych stażystów i pracowników.

Integralną częścią Inżynierskich Targów Pracy stały się towarzyszące im warsztaty. Są to szkolenia i prelekcje skierowane do studentów, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę i nabyć nowe umiejętności. Zajęcia będą dotyczyć zarówno tematów technicznych, jak i związanych z budowaniem swojej kariery i wizerunku oraz założeniem własnego biznesu. Wystąpienia będą prowadzone przez specjalistów biznesu z całej Polski.

Oferta Targów dociera do studentów wszystkich wydziałów Politechniki Gdańskiej, która jest jedną z czołowych technicznych szkół wyższych w Polsce. Kształci ona ponad 25 tysięcy studentów na studiach licencjackich, inżynierskich, magisterskich i doktoranckich. W tym roku Politechnika Gdańska obchodzi swoje 111-lecie, co czyni ją najstarszą uczelnią techniczną  w Polsce.

Organizatorem ITP jest Stowarzyszenie Studentów BEST Gdańsk, które działa przy ścisłej współpracy z Politechniką Gdańską. BEST Gdańsk stanowi część międzynarodowej organizacji Board of European Students of Technology (BEST), która zrzesza studentów z 95 uczelni technicznych znajdujących się na terenie 33 europejskich państw. Istniejące od 1989 roku Stowarzyszenie za główny cel stawia sobie integrację środowiska studenckiego, akademickiego i gospodarczego - czego świetnym przykładem są Inżynierskie Targi Pracy.

Aby dowiedzieć się więcej na temat Inżynierskich Targów Pracy zapraszamy do śledzenia: