FiRR

2008-08-20 Fundacja Instytut Rozwoju Regionalnego (FIRR) jest organizacją pozarządową typu non-profit działającą od 26 sierpnia 2003 r. w dziedzinach edukacji, transferu innowacji oraz kompleksowego i wielopoziomowego wspierania osób najbardziej dyskryminowanych w społeczeństwie. Od lutego 2007 Fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego. Głównym obszarem aktywności Fundacji jest kompleksowe wsparcie działań osób niewidomych i słabowidzących zmierzających do podjęcia pracy na otwartym rynku pracy. Służy temu podniesienie poziomu ich wykształcenia, kwalifikacji zawodowych oraz umiejętności społecznych. Nie bez znaczenia jest zmiana sposobu postrzegania osób niepełnosprawnych przez otoczenie oraz wprowadzenie niezbędnych dla wyrównania szans zmian prawnych z zakresu szkolnictwa, rehabilitacji oraz świadczeń socjalnych. W tym celu Fundacja uruchomiła zakrojone na szeroką skalę działania rzecznicze oraz podjęła się skonstruowania i realizacji długotrwałej kampanii informacyjnej. W ramach administrowanego przez Fundację Projektu Partnerstwa na Rzecz Zwiększenia Dostępności Rynku Pracy dla Osób Niewidomych, współfinansowanego ze środków EFS w ramach Inicjatywy Wspólnotowej EQUAL, wydano cykl publikacji, dotyczących kwestii związanych z osobami niewidomymi i słabowidzącymi. Powstał między innymi, składający się z sześciu części, poradnik dla uczelni wyższych, szczegółowo omawiający takie zagadnienia jak: adaptacja stanowiska komputerowego, adaptacja materiałów informacyjnych, prawo autorskie – dozwolony użytek utworów, dostępność stron www, system DAISY. Więcej informacji oraz publikacje można uzyskać na stronie: www.firr.org.pl