Praca.pl partnerem HAYS Poland w Candidate Attraction Solutions

2008-09-02 Portal Praca.pl rozpoczął współpracę z HAYS Poland, światowym liderem rekrutacji specjalistycznej. Co to oznacza w praktyce? Więcej ofert na Praca.pl dla specjalistów i menadżerów w najlepiej rozwijających się branżach. Księgowość i finanse, budownictwo i nieruchomości, IT i telekomunikacja, przemysł, farmacja i opieka medyczna oraz sprzedaż, marketing i logistyka – to główne branże, w których znajdą zatrudnienie specjaliści, korzystający z serwisu. Z szacunków Praca.pl, po aliansie z HAYS, liczba odwiedzin portalu ma zdecydowanie wzrosnąć. Na dzień dzisiejszy to około 8 mln wejść. Unikalnych użytkowników portalu jest 600 000. Oferty będą automatycznie pobierane z witryny HAYS. Na dzień dzisiejszy firma ta dysponuje 400 ogłoszeniami, jednak ta liczba ma się systematycznie zwiększać, zwłaszcza, że HAYS planuje już we wrześniu otwarcie nowego biura w Krakowie! W sierpniu na stronie Praca.pl ukazały się pierwsze ogłoszenia. Portal Praca.pl należy do jednego z najpopularniejszych w Polsce serwisów z ofertami pracy, a pracodawca może skorzystać m.in. z możliwości umieszczenia swojego loga w treści ogłoszenia. Dodatkowe oferty pracy w Polsce i za granicą, konkurencyjne wynagrodzenia to zdaniem specjalistów Praca.pl ukłon w stronę użytkowników portalu, który dziennie odwiedzany jest masowo przez internautów, poszukujących atrakcyjnego zatrudnienia. Praca.pl zagwarantowała firmie HAYS szereg dodatkowych narzędzi, mających wesprzeć dotarcie ofert do odpowiednich kandydatów. Jakie to narzędzia? – Między innymi bezpośrednie mailingi do kandydatów i automatyczne pobieranie ich z serwisu HAYS – informuje Izabela Sadowska – Trzcińska, Account Manager Praca.pl, koordynująca biznesowy związek z HAYS Poland. - Zdecydowaliśmy się na współpracę z Portalem Praca.pl ze względu na jego pozycję w sieci. Liczba użytkowników daje nam gwarancję dotarcia do szerokiej grupy odbiorców, w tym także do naszej grupy docelowej - twierdzi Ewelina Kitlińska, Regional Marketing Manager CEE z HAYS Poland. Specjaliści z HAYS Poland podkreślają, że najwięcej ofert napływa z branży księgowości i usług finansowych oraz budownictwa i nieruchomości, średnio w miesiącu po około 100 sztuk. W dalszej kolejności są to branże IT, telekomunikacja oraz produkcja. Zdaniem Kitlińskiej rynek pracy jest już od kilku lat rynkiem kandydata, ale ostatnio ta tendencja jeszcze bardziej się nasiliła. Trudno jest znaleźć dobrych specjalistów. - Firmy takie jak nasza, specjalizujące się w rekrutacji, oferują różne metody docierania do kandydatów, pożądanych przez pracodawców. Jedną z nich jest wdrażana obecnie przez HAYS Poland oferta Candidate Attraction Solutions (CAS), w ramach której HAYS, promując pracodawcę, może poprzez różne narzędzia komunikacji dotrzeć do najlepszych fachowców i zachęcić ich do złożenia aplikacji, tym samym powiększając pulę kandydatów do procesu rekrutacyjnego. Portal Praca.pl jest jednym z partnerów dostarczających narzędzia do ofert CAS – mówi Kitlińska. Z informacji obu partnerów wynika, że o przyjęciu danej oferty pracy oczywiście decyduje jej atrakcyjność, ale już nie tylko wynagrodzenie. Obecnie standardem są benefity pozapłacowe, takie jak: bezpłatna opieka medyczna, dodatkowe szkolenia i kursy, których koszty pokrywane są przez pracodawców, dofinansowanie studiów, karnety na zajęcia fitness, samochód służbowy, etc. Często dla pracownika ma duże znaczenie prestiż firmy, atmosfera pracy, jaka tam panuje i możliwość rozwoju swojej kariery w nowym miejscu pracy.