Pod Patronatem Praca.pl: Konferencja "Zysk z dojrzałości", 24-25 września

2008-09-01 Warszawa, Centrum Prasowe Foksal Według prognoz w 2050 roku połowa ludności naszego kontynentu osiągnie wiek emerytalny. Na europejskim rynku pracy może zabraknąć ponad 160 milionów pracowników. Sytuacja ta grozi poważnymi konsekwencjami społeczno-ekonomicznymi. W wielu krajach podejmowane są działania, aby sprostać nowym wyzwaniom. Celem konferencji organizowanej przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, jest prezentacja i otwarcie kampanii społecznej nagłaśniającej ten problem, a także wielowątkowa dyskusja na temat diagnozy problemu, kierunków działania, możliwych rozwiązań oraz przykładów realizowanych już inicjatyw. Zapraszamy na 2-dniowe spotkanie: Pierwszego dnia omówiony zostanie problem niskiej aktywności zawodowej osób 50+ w Polsce. Celem wystąpień zaproszonych ekspertów będzie wskazanie, jakie konsekwencje może mieć utrzymanie tak niskiego wskaźnika zatrudnienia w tej grupie wiekowej. Drugiego dnia wspólnie z rządem, partnerami społeczno-gospodarczymi, wykorzystując doświadczenia innych krajów europejskich, zastanowimy się jak zwiększać wskaźnik aktywności zawodowej osób 50+, a także jak rozwijać strategię zarządzania wiekiem w polskich firmach i instytucjach. Patronat honorowy nad konferencją objęli: Vladimir Špidla, Komisarz ds. zatrudnienia, spraw społecznych i równości szans, członek Komisji Europejskiej, oraz Jolanta Fedak, Minister Pracy i Polityki Społecznej Krystyna Bochenek, Wicemarszałek Senatu RP, Wiceprzewodnicząca Parlamentarnego Zespołu ds. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi. Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji. Szczegóły dotyczące spotkania, oraz formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.zysk50plus.pl