Nie wyjechałaś na urlop? Czas na "Letnie inspiracje!"

2009-08-24 Na szkoleniu z własnym dzieckiem
Rozmowa z Sandrą Waszniewską, z firmy Training Factory, pomysłodawczynią najbardziej kobiecego projektu szkoleniowego tego lata

Portal Praca.pl: 29 sierpnia ruszają pierwsze szkolenia w ramach Letnich inspiracji? Kto może wziąć w nich udział, bo sam program jest dość zaskakujący jak na szkolenia biznesowe: taniec brzucha, zarządzanie czasem, autoprezentacja, lepienie w glinie, zajęcia z dietetykiem… Sandra Waszniewska: Szkolenia są przeznaczone dla kobiet, które nie mogły z różnych powodów wyjechać na urlop. Chodzi o  substytut , połączenie odpoczynku i relaksu z nauką . Poza tym człowiek jest całością,  a taniec brzucha, który uczy kobiety pewności siebie, pięknego poruszania, przydaje się niesłychanie w łączeniu obowiązków i zarządzaniu czasem. Dla kobiet jest to ważne w pełnieniu ról zawodowych i domowych. Być może niektórych zaskoczę, ale zarządzanie czasem  i taniec brzucha wiążą się ze zmniejszeniem poziomu stresu. Zarządzanie czasem pozwala na dobrą organizację i sprzyja osiąganiu celów, a taniec powoduje, że czujemy się piękniejsze, pewniejsze siebie i swoich umiejętności, co ma przełożenie na budowanie kariery.

Praca.pl
: Czy te szkolenia różnią się czymś od szkoleń dla mężczyzn? SW: Mężczyźni nie lubią uczestniczyć w tego typu szkoleniach, a kobiety lepiej się czują w swoim towarzystwie podczas takich treningów. Niestety w Polsce  kobiety pracują więcej i za mniejsze pieniądze. Stąd większa potrzeba skierowania szkoleń właśnie do tej grupy. Dla kobiet ważny jest wygląd zewnętrzny dopasowany do różnych zajęć dnia, mężczyzna może sprzątać w spodniach od garnituru. Kobieta postępuje praktyczniej, gdyż przeważnie jej umysł skupiony jest na szczegółach. Mając na uwadze te różnice, trafniejsze jest rozdzielenie na płci.

Praca.pl
: Szkolenia, na które kobiety mogą przyjechać razem z dziećmi do nowość na polskim rynku? SW: Jako organizatorzy postawiliśmy na absolutny komfort. Kiedy uczestniczki będą szlifowały umiejętności z fotografowania, automotywacji czy dialogu z dzieckiem, ich maluchami będą zajmowali się profesjonalni pedagodzy. Uczą się mamy, ale dzieci także. A zatem jeśli któraś mama chcę wziąć udział, ale decyzję uzależnia od znalezienia opiekunki do dziecka, to problem ma już z głowy.

Letnie inspiracje rozpoczynają się 29 sierpnia. Zapisy przyjmowane są pod adresem: sandrawaszniewska@trainingfactory.eu. Szkolenia odbywać się będą w Warszawie, w Klubie Malucha „Hopsi”, ul. Słomińskiego 5/ 72 (11 piętro), przy Centrum Handlowym Arkadia.
Portal Praca.pl jest patronem medialnym projektu.