Firmy nie wypłacają pracownikom pensji

2013-03-04

Zgodnie z danymi podanymi przez Państwową Inspekcję Pracy liczba przypadków zalegania z wypłatą należnego wynagrodzenia wzrosła prawie o połowę w porównaniu do 2011 r.

Zwiększyła się również (o 66%) kwota, którą pracodawcy są winni zatrudnionym w swoich firmach. Suma zaległych świadczeń wynosiła w 2011 r. 138, 8 mln złotych, w ubiegłym zaś już 229,8 mln zł. Przy czym szacunki PIP dotyczą jedynie zaległości z tytułu umowy o pracę, nie obejmują zaś umów cywilnych, czyli umów zlecenie czy o umów o dzieło.

Z danych Państwowej Inspekcji Pracy wynika również, że zmniejszyła się kwota uregulowanych wobec pracowników należności. Za 2011 r. pracodawcy wypłacili pracownikom ponad 12,5 mln zł, natomiast za zeszły rok suma ta była o 1 milion zł niższa. Najwięcej winne swoim pracownikom były firmy z województwa śląskiego (50 mln zł), najmniej zaś przedsiębiorstwa z warmińsko – mazurskiego (3,5 mln zł).

Pracodawcy przepytywani przez inspektorów z Państwowej Inspekcji Pracy jak główny powód zalegania z wypłatą wynagrodzeń podają trudną sytuację gospodarczą.