Praca Kelner / Kelnerka najnowsze oferty pracy

Nie znaleźliśmy ofert pracy spełniających wybrane kryteria.
Sprawdź, czy nie ma literówek we wpisanych frazach lub spróbuj bardziej ogólnego zapytania.
Nie znaleźliśmy ofert pracy spełniających wybrane kryteria.
Sprawdź, czy nie ma literówek we wpisanych frazach lub spróbuj bardziej ogólnego zapytania.
Osoba myśląca o pracy kelnera / pracy kelnerki musi cechować się wysoką kulturą osobistą, dyspozycyjnością, a także zdolnością do pracy w zespole. Pracodawcy nie zawsze wymagają doświadczenia w obsłudze gości. Równie chętnie zatrudniane są osoby bez doświadczenia, ale wykazujące się chęcią do pracy, motywacją i pragnieniem nauczenia się technik wysokiej jakości obsługi gości. Kelnerzy i kelnerki wykonują obowiązki w różnorodnych miejscach, takich jak restauracje, kawiarnie, bary czy hotele. Zakres obowiązków obejmuje zwykle serwowanie potraw i napojów, przyjmowanie zamówień oraz utrzymywanie porządku na swoim stanowisku pracy, a także nawiązywanie pozytywnych relacji z klientem. Ważne jest, by osoba na stanowisku kelnera / kelnerki potrafiła udzielać klientom informacji na temat produktów dostępnych w menu, doradzać w kwestii wyboru dań i napojów. Coraz częściej pracownik kawiarni albo restauracji musi wykazywać się znajomością języka angielskiego w stopniu umożliwiającym swobodną komunikację z zagranicznym klientem. W naszym serwisie znajdziesz wiele aktualnych ofert pracy na takie stanowiska jak kelner, baristka, barman. Zaaplikuj i zacznij nową karierę!
Kelner i kelnerka to osoby odpowiedzialne za profesjonalną obsługę gości w restauracji, kawiarni, barze, ewentualnie na przyjęciu czy wydarzeniu w ramach prowadzonych tam usług cateringowych. Najczęściej jest to praca od poniedziałku do niedzieli, z dwoma dniami wolnymi w ciągu tygodnia. Warto mieć świadomość, że restauracje i inne lokale obsługują gości także w weekendy, dlatego kelner i kelnerka nie zawsze mają wolną sobotę i niedzielę.
Typowe zadania osoby na tym stanowisku to:
Kelnerki i kelnerzy muszą również udzielać informacji na temat menu, dań dnia, promocji doradzać w wyborze potraw oraz przyjmować płatności od klientów. Niekiedy, np. w mniejszych lokalach, do ich obowiązków należy też obsługa kasy fiskalnej. W większych restauracjach zakres zadań kelnerów i kelnerek bywa węższy i koncentrują się na obsługiwaniu gości na sali. Zobacz najnowsze oferty pracy w portalu praca.pl i dokładnie przeczytaj zakres obowiązków wymieniany w ogłoszeniach o pracę!
O stanowisko kelnera, kelnerki często starają się uczniowie, studenci, osoby bez żadnego przygotowania i doświadczenia. Praca ta zwykle jest łatwo dostępna, a wielu pracodawców pilnie poszukuje kadry szczególnie w miesiącach wiosennych i letnich, gdy ruch w lokalach jest większy. Od kandydatów najczęściej nie wymaga się specjalistycznego wykształcenia, niemniej kursy i szkolenia z zakresu obsługi klienta, dyplom ze szkoły kelnerskiej albo szkoły branżowej o profilu gastronomicznym mogą pomóc zdobyć stanowisko w renomowanej restauracji i rozwinąć karierę. Pracodawcy poszukują osób, które są dyspozycyjne i gotowe do pracy w systemie zmianowym, w tym również w weekendy i święta. Kluczowe jest przede wszystkim podejście do klienta oraz chęć nauki i rozwijania swoich umiejętności w gastronomii.
Kompetencje miękkie, takie jak wysoko rozwinięte umiejętności komunikacyjne, zdolność do pracy pod presją czasu, pozytywne nastawienie do klienta, umiejętność zachowania profesjonalizmu w trudnych i stresujących sytuacjach, opanowanie, wysoka kultura osobista, umiejętność pracy w grupie – są niezwykle ważne dla każdego, kto chce pracować na stanowisku kelnera, kelnerki, barmana czy baristy, czy ogólnie rzecz biorąc w gastronomii, przy obsłudze gości. Pracownik powinien być odporny na stres, umieć radzić sobie z trudnymi klientami oraz posiadać zdolności organizacyjne, które umożliwiają efektywne zarządzanie czasem pracy i szybkie reagowanie na potrzeby klientów.
Kelnerzy często pracują w niepełnym wymiarze godzin (elastyczne godziny pracy), a także w systemie z niską podstawą i napiwkami od klientów, dlatego określenie typowych zarobków na tym stanowisku nie jest łatwe. Więcej zarabia się w dużych restauracjach, w których panują wysokie standardy obsługi klienta, a kadrę kelnerską stanowią osoby z udokumentowanymi kwalifikacjami. Niemniej skuteczny, charyzmatyczny kelner, który ma dobre podejście do gości, dzięki wysokim napiwkom także może osiągać satysfakcjonujące wynagrodzenie. Jak informuje Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń, zarobki kelnerów zwykle oscylują wokół 4-5 tys. zł brutto na miesiąc.
Pełny etat, praca tymczasowa, dorywcza, sezonowa. Jeśli chodzi o zawód kelnera, na rynku pracy panuje duża różnorodność względem form zatrudnienia. Jeśli szukasz nowej pracy w tym zawodzie, koniecznie zacznij przeglądać nowe oferty w naszym serwisie. Pamiętaj, by skorzystać z filtrów wyszukiwania, by szybciej dotrzeć do ogłoszeń w Twojej okolicy!
Niektórzy pracodawcy, szczególnie ci w większych miastach i miejscowościach turystycznych, szukają pracowników, którzy posługują się językiem angielskim w stopniu pozwalającym na swobodną obsługę gości lokalu.
Kelnerka / kelner na co dzień zajmuje się przyjmowaniem zamówień, przedstawianiem oferty dnia, przekazywaniem zamówienia kucharzom, a także podawaniem gotowych dań. Ważnym aspektem tej pracy jest także dbanie o odpowiedni wizerunek restauracji.