Kucharz / Kucharka
Miejsce pracy: Poznań
Właściwości i warunki pracy:
- Stały kontakt z klientem wewnętrznym - personelem
- Różnorodność zadań codziennych
- Dyspozycyjność- możliwość pracy w ciągu 24 godzin
Cel stanowiska:
- Zapewnić wysoki standard hotelowej kuchni i odpowiedni poziom obsługi Gości
- Zapewnić aby oferta kuchni była zgodna z trendami i oczekiwaniami Gości
- Zapewnić aby przygotowywane dania spełniały wymagania norm żywieniowych i higieniczno-sanitarnych
Kluczowe obszary odpowiedzialności:
- Współodpowiedzialność za wdrażanie standardów HACCP
- Odpowiedzialność za przestrzeganie zasad postępowania z żywnością zgodnie z HACCP - dbanie o czystość miejsca pracy zgodnie z systemem HACCP - dbanie o prawidłowe magazynowanie żywności zgodne z HACCP - dbanie o czystość i schludny wygląd ubrania roboczego/służbowego zgodnie z HACCP - utrzymywanie wysokich standardów sanitarnych w ramach prowadzonej działalności
- Dbanie o prawidłowe wykorzystanie sprzętu i wyposażenia - dbanie o powierzone mienie – dbanie o jego sprawność techniczno-użytkową
- Czynne uczestnictwo w programach związanych z ograniczeniem kosztów poprzez właściwą gospodarkę surowcami i półproduktami, oszczędność mediów itp.
- Przestrzeganie i właściwie stosowanie obowiązujących zasad i przepisów BHP i Ppoż. – współudział we wdrażaniu regulacji wewnętrznych w tym zakresie
- Przestrzeganie obowiązujących przepisów Prawa Pracy
Obowiązki – podstawowe:
- Przygotowywanie potraw i dań zgodnie z zamówieniem i ofertą - znajomość aktualnej ofertę gastronomicznej
- Zapewnienie najwyższej jakości przygotowanych potraw – dbanie o estetykę i wygląd dań - dbanie o najwyższą jakość użytych surowców
- Wychodzenie naprzeciw specjalnym oczekiwaniom Gości - zapewnienie indywidualnego podejścia do Gościa
- Współtworzenie wizerunku Hotelu
Obowiązki związane ze sprzedażą:
- Przygotowywanie dań zgodnie z procedurami, normami i recepturami - dbanie o odpowiednią prezentację dań
- Współuczestnictwo w analizie oczekiwań Gościa i realizacja jego potrzeb zgodnie z interesem firmy - współpraca przy przygotowywaniu menu i promocji oferty, współpraca przy tworzeniu i kontroli standardów
- Organizacja własnej pracy tak, by zapewnić wysokie efekty
- Znajomość karty restauracji i baru - znajomość usługi oferowanej w hotelu
- Przyjmowanie od kelnerów i sprawna realizacja zamówień Gości
Obowiązki operacyjne i administracyjne:
- Zapewnienie terminowego przepływu informacji i prawidłowej komunikacji wewnątrz działu i z innymi działami
- Sporządzanie i analiza wymaganych zestawień, raportów i innych dokumentów
- Zapewnienie prawidłowego i terminowego obiegu dokumentów
- Terminowa realizacja zadań zleconych przez przełożonego
- Dbanie o zaopatrzenie w surowce i półprodukty, we właściwym czasie zgłaszanie zapotrzebowania na uzupełnienie braków w ilościach zapewniających prawidłowe funkcjonowanie stanowiska pracy
- Przestrzeganie procedur nadzoru i kontroli
- Udział w inwentaryzacji
Obowiązki związane z zarządzaniem:
- Pomoc w zarządzaniu kuchnią, udział we wprowadzaniu nowych rozwiązań techniczno-organizacyjnych
- Współnadzór nad wszystkimi dostawami dla potrzeb kuchni (w ramach nałożonych obowiązków) - utrzymywanie poprawnych relacji z dostawcami a przy tym bycie wymagającym i konkretnym
- Poznawanie nowych trendów gastronomicznych, doskonalenie swoich umiejętności, szkolenie innych pracowników i praktykantów
Obowiązki związane z komunikacją społeczną i stosunkami międzyludzkimi:
- Tworzenie i zapewnianie dobrej atmosfery pracy
- Czynny udział w spotkaniach zespołu/działu – proponowanie i sugerowanie wprowadzenia zmian prowadzących do usprawnień i podniesienia poziomu, udział w szkoleniach i doskonaleniach zawodowych i innych
- Utrzymywanie dobrych relacji pracy z innymi działami hotelu i zespołem
- Dzielenie się wiedzą i umiejętnościami
Raportowanie do:
- Szefa Kuchni
Wymagany profil:
Minimalne wykształcenie:
- Wykształcenie zawodowe (gastronomiczne)
Doświadczenie:
- Minimum 1 rok doświadczenia w branży gastronomicznej
Umiejętności, kompetencje:
- Chęć identyfikowania się z firmą, „nastawienie" na zadowolenie Gościa i wysoką sprzedaż
- Reprezentacja, dbałość o schludny i czysty wygląd
- Samodzielność, inicjatywa, kreatywność, otwarcie na innowacje, profesjonalizm
- Odpowiedzialność, determinacja w dążeniu do celu, wytrwałość i cierpliwość
- Zdolności organizacyjne - umiejętność zarządzania swoim czasem
- Znajomość urządzeń i technologii kuchennych stosowanych w Hotelu
- Skrupulatność i rzetelność, zamiłowanie do czystości i porządku
- Komunikatywność, otwartość, satysfakcja z pracy w zespole, uprzejmość, pogodne usposobienie, przyjazność, koleżeńskość, wysoka kultura osobista
- Łatwość w adaptacji do nowych warunków i sytuacji, odporność na stres związany z wymuszonym tempem pracy
- Dyspozycyjność
- Dyskrecja
Możliwości promocji:
- Promocja pozioma w ramach sieci
- Szef Kuchni
Właściwości i warunki pracy:
- Praca zmianowa w weekendy i święta
- Różnorodność zadań codziennych