Główny Inspektorat Weterynarii w Warszawie
Dyrektor Generalny poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:
Dyrektor Generalny poszukuje kandydatów\kandydatek na stanowisko:
Specjalista
Miejsce pracy: Warszawa
Ogłoszenie o naborze Nr 46652
Warunki pracy
Praca biurowa wykonywana przy użyciu komputera oraz urządzeń techniki biurowej (kserokopiarka, skaner, niszczarka). Praca wykonywana w pozycji przemiennej na terenie Głównego Inspektoratu Weterynarii lub na zewnątrz (delegacje).Miejsce i otoczenie organizacyjno–techniczne stanowiska pracy:
Stanowisko pracy zlokalizowane jest w pomieszczeniu biurowym na IV lub V piętrze w budynku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ul. Wspólnej 30. Ze względu na konstrukcję budynku – okna w pomieszczeniach biurowych na V piętrze zamontowane są w połaciach dachowych. Budynek dostosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych poprzez: zapewnienie odpowiedniej szerokości drzwi i ciągów komunikacyjnych, brak progów na ciągach komunikacyjnych, dostosowanie toalet. Platformy przyschodowe zamontowane są przy schodach wewnętrznych prowadzących z holu głównego na korytarze parteru oraz przy wejściu do budynku od ul. Żurawiej. Budynek może stwarzać problemy komunikacyjne dla osób niepełnosprawnych ruchowo ze względu na korytarze dzielone drzwiami z samozamykaczami.
Zakres zadań
- ustalanie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania wojewódzkich i powiatowych lekarzy weterynarii w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego,
- prowadzenie współpracy z zagranicą dotyczącej ustalania warunków weterynaryjnych obowiązujących przy produkcji oraz wywozie żywności pochodzenia zwierzęcego oraz przygotowywanie świadectw zdrowia dla tych produktów, w tym uczestnictwo w grupach roboczych KE,
- prowadzenie spraw związanych z nadzorem nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych oraz jakością zdrowotną żywności pochodzenia zwierzęcego,
- prowadzenie korespondencji bieżącej w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego,
- współpraca z instytucjami rządowymi i organizacjami pozarządowymi w sprawach dotyczących żywności pochodzenia zwierzęcego,
- opiniowanie aktów prawa wewnętrznego wydawanych przez Głównego Lekarza Weterynarii w zakresie właściwości Biura,
- nadzorowanie jednostek terenowych Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie realizacji ich zadań związanych z przestrzeganiem warunków weterynaryjnych oraz kontrolą jakości zdrowotnej żywności pochodzenia zwierzęcego.
Wymagania niezbędne
wykształcenie: wyższe weterynaryjne lub technologia żywnościdoświadczenie zawodowe/staż pracy: co najmniej 3 lata doświadczenia zawodowego w Inspekcji Weterynaryjnej lub w administracji publicznej na stanowisku związanym z bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego
- Wiedza: znajomość przepisów weterynaryjnych w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego, znajomość przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego.
- Kompetencje: kreatywność, samodzielność, inicjatywa, rzetelność, komunikatywność, terminowość.
- Umiejętności: dobra organizacja pracy własnej, praca pod presją czasu, umiejętność pracy w zespole.
- Znajomość języka angielskiego na poziomie B2.
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Wymagania dodatkowe
- przeszkolenie z zasad wdrażania i funkcjonowania systemu HACCP lub audytor wewnętrzny systemu HACPP.