Rekrutacja na stanowisko: młodszego bibliotekarza/starszego kustosza do katalogowania książek kucharskich i poradników
- tworzenie deskryptorów przedmiotowych,
- katalogowanie książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- tworzenie i modyfikację haseł wzorcowych.
- współtworzenie tezaurusów dziedzinowych.
- współtworzenie tezaurusów dziedzinowych,
- samodzielne katalogowanie książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- samodzielne tworzenie i modyfikację haseł wzorcowych,
- korektę opisów bibliograficznych.
- współtworzenie tezaurusów dziedzinowych,
- samodzielne katalogowanie książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- samodzielne tworzenie i modyfikację haseł wzorcowych,
- korektę opisów bibliograficznych,
- korektę przedmiotową nowych rekordów bibliograficznych, dbanie o spójność opisów bibliograficznych publikacji kulinarnych i poradnikowych w ramach DBN,
- współpracę z Instytutem Bibliograficznym w zakresie deskryptorów dotyczących tematyki kulinarnej oraz związanej z czasem wolnym, stylem życia i rozwojem osobistym,
- współpracę z innymi bibliotekami w zakresie opisu bibliograficznego publikacji kulinarnych i poradnikowych,
- prowadzenie szkoleń na różnych poziomach zaawansowania z katalogowania publikacji kulinarnych i poradnikowych,
- prowadzenie prac naukowych dotyczących katalogowania publikacji kulinarnych i poradnikowych,
- przeprowadzanie specjalistycznych kwerend dotyczących publikacji kulinarnych i poradnikowych.
- współtworzenie tezaurusów dziedzinowych,
- samodzielne katalogowanie książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- samodzielne tworzenie i modyfikację haseł wzorcowych,
- korektę opisów bibliograficznych,
- korektę przedmiotową nowych rekordów bibliograficznych, dbanie o spójność opisów bibliograficznych publikacji kulinarnych i poradnikowych w ramach DBN,
- współpracę z innymi bibliotekami w zakresie opisu bibliograficznego publikacji kulinarnych i poradnikowych,
- prowadzenie szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych na różnych poziomach zaawansowania z katalogowania książek wydanych po 1801 r.,
- prowadzenie szkoleń wewnętrznych i zewnętrznych na różnych poziomach zaawansowania z katalogowania publikacji kulinarnych i poradnikowych,
- prowadzenie prac naukowych dotyczących katalogowania publikacji kulinarnych i poradnikowych,
- prowadzenie prac naukowych dotyczących bibliografii i języków informacyjno-wyszukiwawczych,
- przeprowadzanie specjalistycznych kwerend dotyczących publikacji kulinarnych i poradnikowych.
- wykształcenia wyższego,
- dobrej znajomości języka angielskiego (na poziomie co najmniej B2),
- dobrej znajomości rynku publikacji kulinarnych w Polsce i na świecie,
- dobrej znajomości rynku publikacji poradnikowych w Polsce i na świecie,
- dobrej orientacji w bieżącej tematyce kulinarnej oraz związanej z czasem wolnym, stylem życia i rozwojem osobistym w Polsce i na świecie,
- znajomości ustawy o bibliotekach i ustawy o obowiązkowych egzemplarzach bibliotecznych wraz z ich aktami wykonawczymi,
- bardzo dobrej znajomości Jednolitych zasad gromadzenia zbiorów w BN (Zarządzenie nr 155/2018 Dyrektora Biblioteki Narodowej z dnia 24 grudnia 2018 r.),
- biegłej umiejętności obsługi komputera (środowisko Windows),
- komunikatywności i umiejętności pracy w zespole,
- umiejętności organizacji czasu pracy i podziału zadań,
- umiejętności selekcji informacji.
- umiejętności katalogowania książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- umiejętności tworzenia i modyfikowania rekordów wzorcowych,
- znajomości zasad katalogowania z użyciem Deskryptorów Biblioteki Narodowej,
- znajomości formatu MARC 21.
- umiejętności samodzielnego katalogowania książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- umiejętności samodzielnego tworzenia i modyfikowania rekordów wzorcowych,
- umiejętności współtworzenia tezaurusów dziedzinowych,
- znajomości standardów ISBD i RDA oraz modelu FRBR,
- bardzo dobrej znajomości zasad katalogowania z użyciem Deskryptorów Biblioteki Narodowej,
- bardzo dobrej znajomości formatu MARC 21.
- wykształcenia wyższego (stopień doktora nauk humanistycznych w dyscyplinie nauk o kulturze i religii lub stopień doktora nauk społecznych w dyscyplinie socjologii),
- bardzo dobrej znajomości języka angielskiego (na poziomie co najmniej C1),
- bardzo dobrej znajomości rynku publikacji kulinarnych w Polsce i na świecie,
- bardzo dobrej znajomości rynku publikacji poradnikowych w Polsce i na świecie,
- bardzo dobrej orientacji w bieżącej tematyce kulinarnej oraz związanej z czasem wolnym, stylem życia i rozwojem osobistym w Polsce i na świecie,
- umiejętności samodzielnego katalogowania książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- umiejętności samodzielnego tworzenia i modyfikowania rekordów wzorcowych,
- umiejętności współtworzenia tezaurusów dziedzinowych,
- bardzo dobrej znajomości standardów ISBD i RDA oraz modelu FRBR,
- bardzo dobrej znajomości zasad katalogowania z użyciem Deskryptorów Biblioteki Narodowej,
- bardzo dobrej znajomości formatu MARC 21,
- znajomości teorii bibliografii i języków informacyjno-wyszukiwawczych,
- znajomości księgozbiorów dziedzinowych oraz bibliografii dziedzinowych i bibliograficznych baz danych z zakresu etnologii, kulturoznawstwa, antropologii kulturowej i społecznej, socjologii,
- przynajmniej jednej publikacji naukowej z zakresu etnologii, kulturoznawstwa, antropologii kulturowej i społecznej lub socjologii wydanej w czasopiśmie lub przez wydawnictwo z wykazu MNiSW,
- przynajmniej jednej publikacji naukowej z zakresu bibliologii wydanej w czasopiśmie lub przez wydawnictwo z wykazu MNiSW.
- wykształcenia wyższego (stopień doktora nauk humanistycznych w dyscyplinie nauk o kulturze i religii lub stopień doktora nauk społecznych w dyscyplinie socjologii lub nauk o komunikacji społecznej i mediach),
- bardzo dobrej znajomości języka angielskiego (na poziomie co najmniej C1),
- bardzo dobrej znajomości rynku publikacji kulinarnych w Polsce i na świecie,
- bardzo dobrej znajomości rynku publikacji poradnikowych w Polsce i na świecie,
- bardzo dobrej orientacji w bieżącej tematyce kulinarnej oraz związanej z czasem wolnym, stylem życia i rozwojem osobistym w Polsce i na świecie,
- umiejętności samodzielnego katalogowania książek wydanych po 1801 r. (opracowanie formalne, przedmiotowe i magazynowe),
- umiejętności samodzielnego tworzenia i modyfikowania rekordów wzorcowych,
- umiejętności współtworzenia tezaurusów dziedzinowych,
- bardzo dobrej znajomości standardów ISBD i RDA oraz modelu FRBR,
- bardzo dobrej znajomości zasad katalogowania z użyciem Deskryptorów Biblioteki Narodowej,
- bardzo dobrej znajomości formatu MARC 21,
- bardzo dobrej znajomości teorii bibliografii i języków informacyjno-wyszukiwawczych,
- bardzo dobrej znajomości księgozbiorów dziedzinowych oraz bibliografii dziedzinowych i bibliograficznych baz danych z zakresu etnologii, kulturoznawstwa, antropologii kulturowej i społecznej, socjologii,
- przynajmniej dwóch publikacji naukowych z zakresu etnologii, kulturoznawstwa, antropologii kulturowej i społecznej lub socjologii wydanych w czasopiśmie lub przez wydawnictwo z wykazu MNiSW,
- przynajmniej dwóch publikacji naukowych z zakresu bibliologii wydanych w czasopiśmie lub przez wydawnictwo z wykazu MNiSW.
- pełny etat.
- 2 900 zł (młodszy bibliotekarz),
- 3 200 zł (bibliotekarz),
- 3 500 zł (starszy bibliotekarz),
- 4 300 zł (kustosz),
- 5 000 zł (starszy kustosz).
Poznaj
Biblioteka Narodowa
Biblioteka Narodowa, podległa Ministerstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego, jest centralną biblioteką państwa i jedną z najważniejszych narodowych instytucji kultury. Działa na podstawie art. 16 ust. 4 Ustawy o bibliotekach i Statutu Biblioteki Narodowej. Wypełniając zadania dużej biblioteki naukowej o profilu humanistycznym, pozostaje zarazem głównym archiwum piśmiennictwa narodowego i krajowym ośrodkiem informacji bibliograficznej o książce, znaczącą placówką naukową, a także ważnym ośrodkiem metodycznym dla innych bibliotek w Polsce.